marhio2000 Opublikowano 9 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2012 Witam ! Trafla mi się dziwna przypadłość. PO jeździe autostradą, a konkretnie po zjechaniu z niej z nawiewów zaczeło lecieć ledwo ciepłe powietrze na max ust temp. Wcześniej wszystko było ok, grzało bardzo dobrze. Teraz leci przy 90st powiedzmy ciepłe gdy wcześniej leciało bardzo. Szybka jazda sprawiła tą przypadłość. Pomożecie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 9 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2012 Coś takiego u mnie się działo jak padł termostat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marhio2000 Opublikowano 9 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2012 (edytowane) O ! Bo się tak zastanawiam nad termostatem. Tylko że on się nagrzewa niby normalnie, ale fakt że wskazówka ma wahania około 5st w dół i rzadko stoi równiótko. Edytowane 9 Stycznia 2012 przez marhio2000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 9 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2012 W moim przypadku termostat się przycinał i co jakiś czas zostawał w pozycji otwartej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marhio2000 Opublikowano 28 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 Ok to wymienię termostat.. Mozecie okreslic jak macie mocno cieple powietrze z nawiewow na 1 przy max temp ?.. Dodano: 28 sty 2012 - 10:12 Jeszcze jedna sprawa. Dzisiaj odkręciłem ten najbardziej widoczny odpowietrznik na wężu, ten do którego jest najłatwiejszy dostęp. Auto miałem rozgrzane mocno, a przy odkręceniu nic kompletnie się z niego nie wylało. a ten koreczek który się wkręca był od jakby szlamu brudny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gimak Opublikowano 28 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 Ja po jednym takim przypadku, tragedii bym nie robił i zaraz nie wymieniał termostatu. Według mnie to raczej normalny objaw. Przy jeździe na autostradzie kolega gazu nie żałował, więc silnik tyrał i mocno się nagrzał więc termostat otwarł się na całego. Po zjechaniu z niej obroty silnika spadły (bo przypuszczam, już kolega tak szybko nie jechał) i pompy wodnej również, więc przepływ przez pompę też spadł, a tym bardziej spadł przez nagrzewnicę bo przy pełnym otwarciu termostatu płyn miał mniejsze opory w dużym obiegu (przez chłodnicę) niż przez nagrzewnicę. Dlatego do nagrzewnicy było mniej ciepła dostarczane, a więc i mniejsza temperatura powietrza. Po paru kilometrach powinno wszystko wrócić do normy. Dzisiaj odkręciłem ten najbardziej widoczny odpowietrznik na wężu, ten do którego jest najłatwiejszy dostęp. Auto miałem rozgrzane mocno, a przy odkręceniu nic kompletnie się z niego nie wylało. a ten koreczek który się wkręca był od jakby szlamu brudny. Nie znam układu chłodzenia w tym egzemplarzu meganki, bo u mnie jest tylko jeden odpowietrznik przy termostacie. Ale jedno jest pewne, jak jest odpowietrznik, to po jego odkręceniu po ewentualnym wypuszczeniu powietrza, powinien zacząć wypływać płyn - po to on jest. Jeżeli nie wypływał, to należy sprawdzić dlaczego (może był za niski poziom w zbiorniku wyrównawczym) i termostat nie ma z tym nic wspólnego. Śladów szlamu też nie powinno być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marhio2000 Opublikowano 28 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 Czyli idąc metodą dedukcji wychodzi na zamuloną nagrzewnicę. No bo skąd pod koreczkiem szlam ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kreciq Opublikowano 28 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 No bo skąd pod koreczkiem szlam Może dostawać się olej do układu chłodzenia. Jeżeli z odpowietrznika, po jego odkręceniu nie leci płyn, oznacza to że jego poziom w zbiorniczku wyrównawczym jest niżej od odpowietrznika (naczynia połączone Archimedesa). Proponuję odkręcić korek na zbiorniczku i zajrzeć do środka. Dla pewności co do oleju, proponuję włożyć do środka śrubokręt lub drut i sprawdzić co się osadzi na jego końcu (włożyć i wyjąć). Jak będzie tam ten szlam, to na pewno olej dostaje się do płynu chłodzącego i trzeba zlokalizować miejsce przecieku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marhio2000 Opublikowano 28 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 (edytowane) Nie no spokojnie. Ten szlam nie jest jasny tylko czarny. A poziom oleju jest w bez zmian Ale ok przetkałem śrubokrętem i trysnął płyn. Jakiś paproch się wcisnął. Na forum jest instrukcja do 1.6 jak odetkac/wyjac nagrzewnice, a ma ktoś metodę do 1.4 8V ? Edytowane 28 Stycznia 2012 przez marhio2000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kreciq Opublikowano 28 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 Jest identycznie w obu wersjach silnikowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marhio2000 Opublikowano 28 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2012 Ale nadal mnie ciekawi dlaczego wpływ na tą sytuacje miała szybka jazda autostradą.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi