Skocz do zawartości

Prośba o rozjaśnienie umysłu :)

1maniek

Rekomendowane odpowiedzi

Po pierwsze witam Szanownych Kolegów:)

Przeglądam Wasze forum już od jakiegoś czasu, ponieważ przymierzam się do zakupu ScenicaII.

Wacham się między 1,5 dCi a jakąś benzynę (+LPG oczywiście), co tych silników znalazłem garść informacji, natomiast nie mam info o silniku 1,9 dCi. Wiem, że jest kilka wersji jeśli chodzi o moc, czy możecie w dwuch zdaniach napisać o spalaniu i ew. awaryjności tych silników? Przymierzam się do wersji Grant, ale nie wykluczam wersji zwykłej. Zależy mi na niskim spalaniu, najczęściej użytkowane autko będzie w trasie, po mieście sporadycznie. Czy ta wersja silnika występuje bez koła dwumasowego? Będę wdzięczny za wszelkie info :-)

Z Noworocznym pozdrowieniem.

Edytowane przez P_r_z_e_m_o

Moje zdanie jest takie: jeśli wahasz się pomiędzy 1.5dci a benzyną + LPG to zdecydowanie polecałbym wersję 2.0 benz + LPG.

Co do diesla: generalnie opinie nt. diesli dci Renault'a są znane, czyli przyzwoite, kulturalne i dość oszczędne silniki, ale bardziej wrażliwe na jakość paliwa. Trzeba się liczyć z problemami z wtryskami, padające turbo, dwumasy (poza 1.5 dci 101koni) i nieszczęsne panewki.

Co do benzyny + lpg: dzisiaj gdybym jeszcze raz miał kupić Scenica, to zdecydowanie byłby to 2.0 benzyna z LPG z prostej przyczyny - brak turba więc się nie zepsuje, brak dwumasy, więc się nie zepsuje, brak wtryskiwaczy więc nie zepsują się oraz brak problemu panewek. A teraz dlaczego 2.0 a nie 1.6: różnica w przyjemności z jazdy między 1.6 a 2.0 jest na tyle duża, że minimalnie większe spalanie gazu nie robiło by już na mnie wrażenia.

Witam ponownie

I o to mi chodziło, w międzyczasie trochę poczytałem, dzięki za cenne info :-)

Jeszcze wyboru nie dokonałem, zastanawiam się :)

Dodano: 16 sty 2012 - 20:34

Witam ponownie

I o to mi chodziło, w międzyczasie trochę poczytałem, dzięki za cenne info :)

Jeszcze wyboru nie dokonałem, zastanawiam się ^^

chcesz auto na trasę i mało palące - bierz diesla 1,5 dCi. poszukaj dobrego egzemplarza 101 KM (wersja bez dwumasy, ale z VTG) i kupuj.

jeśli chcesz Granda to może być nieco słabszy w trasie, ale spalaniem nie przebije żadnego. zobacz w podpisie średnie spalanie mojego z 46 kkm, przy czym do pracy mam ok. 7 km. obstawiam, że jazda z przepisowymi prędkościami w trasie spokojnie zamknie się w okolicach 5/100 lub niżej. żadna benzyna nie da tak niskich kosztów.

co do 1,9 - są wersje 120 KM bez FAP i 130 KM z FAPem. też oszczędne silniki jednak palą nieco więcej niż 1,5. oczywiście mają lepszą dynamikę od 1,5.