Mlody1940 Opublikowano 24 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 Witam,zabrałem sie do zmiany rozrzadu w mojej Megi 1.6 8v 1996r i napotkałem problem ze śrubą wału Korbowego,zluzowałem napinacz i zciołem stary pasek i jakos zszedł,ale nie moge odkrecic tej stalowej nakładki kwadratowej, kola pasowe juz sciągnołem. A tego stalowego elementu nie moge za chiny. Zmasakrowałem juz 3 klucze i 2 nakładki 18mm i nie chce ruszyc... Macie moze jakies sposoby na to aby to ustrojstwo odkrecic?? Bo nie moge nowego paska załozyc.. z góry dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kreciq Opublikowano 24 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2012 (edytowane) Klik Ten "stalowy kwadrat" się nie odkręca. Jest na klin i po odkręceniu śruby po prostu się go wyjmuje. Możesz sobie pomóc dwoma małymi śrubokrętami. Umieszczasz je na przeciw siebie wokół tego "kwadratu" i małą siłą podważasz, raz jednym, raz drugim. On schodzi luźno, pod warunkiem, że jest zdejmowany równolegle do wału. Tak więc lekko go rozruszaj tymi śrubokrętami i powinien zejść przy użyciu tylko palców. Edytowane 24 Stycznia 2012 przez Kreciq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markar74 Opublikowano 9 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2012 (edytowane) Mlody 1940 i jak w końcu ściągnąłeś ten kwadratowy element (piastę) z wału korbowego? Też się na tym zatrzymałem podczas wymiany rozrządu. Wkręcałem śruby te od kół pasowych i za nie ciągnąłem i nie schodzi. Czekam na pomoc. Dodano: 09 mar 2012 - 21:50 Kolega Kreciq dobrze podpowiedział. Śrubowkręt pomógł, trzeba delikatnie podważać po obwodzie. Dzięki za pomoc. Edytowane 8 Marca 2012 przez markar74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bynus Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Witam Podczas remontu silnika napotkałem mały problem a mianowicie chcąc ustawić rozrząd muszą być widoczne koła zębate paska wału korbowego i wałka w głowicy. Jak z tym drugim nie ma problemu to jeżeli chodzi o koło zębate na wale to mam problem. Chcąc zeby widoczny był znak potrzebne jest sciągniecie tego o to dystansu Zdjęcie ale nawet nie drgnie. Obstukiwałem go, traktowałem WD40 i nic nawet mam taki sciągacz i urwałem śrube a ten dystans nie ruszył. Ma ktoś pomysł zeby sciagnąć go lub zeby ustawić pasek na znak tak aby nie trzebabyło go sciągać ?? Prosze o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kreciq Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Dystans ten jest tylko nasunięty i można go zdjąć nawet palcami. Najważniejsze jest to, aby zdejmować go równolegle do wału. Odstęp między dystansem i wałem jest bardzo mały i nawet lekkie przekrzywienie powoduje klinowanie się go. Możesz sobie pomóc dwoma małymi śrubokrętami. Wsuń je pod dystans i rozpieraj je z obu stron z tą samą siłą. Jak nie chce schodzić, oznacza że rozpierasz nierówno i dystans się klinuje. Do tego praktycznie nie trzeba używać siły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markar74 Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Witaj. Odpowiedź może znajdziesz w tym temacie: "Odkrecanie Śruby wału Korbowego" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kreciq Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Wiedziałem, że już gdzieś udzielałem takiej odpowiedzi jak wyżej, ale za nic w świecie nie mogłem znaleźć tego tematu. Nawet przejrzałem wszystkie posty, w których się udzielałem.;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bynus Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2013 dzięki panowie :) faktycznie ja tak targałem mocno a to lekutko trzebabyło zaważyć :) żadnych sciągaczy ani nic ;D do tego nie trzeba ;D w palcach zchodzi temat do zamknięcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2013 temat do zamknięcia Nic z tego łączę z drugim tematem :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi