Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Grand scenic 2.0 16V a LPG

matadorRS

Rekomendowane odpowiedzi

Był testowo wyemulowany, ale cudów nie osiągneliśmy więc zrezygnowałem, kawapromyk tak szczerze nie ma sensu grzebac w tym ecu raczej, prosty układ potrafiący przeliczyć wszystko bo ma tak spory zapas, toteż open loop nie często się pojawia.

Brc ma coś takiego jak ciepły start?

BRC nie ma ciepłego startu. Zawsze odpala na Pb nawet przy ciepłym silniku, tylko wtedy przełączenie trwa wg. ustawienień w programie min. po 2 s. Awaryjne odpalenie na lpg można wykorzystac do 5 razy, później tę funkcję można odblokowac w programie.

Wg mnie ciepły start to przesadzona oszczędnośc i zagranie komercyjne nie majace odzwierciedlenia w ekonomii spalania, działające na wyobraźnię, ile przez to można zaoszczędzic.

Dodano: 22 lut 2012 - 13:06

Ponownie pytam, widziałeś brc na pojedynczych wtryskach i zamontowane estetycznie? To, że komp brc umie obrobić takiego druta to jest cud

Jak się trafi na druciarza to i Prins nie pomoże. A ile jest drutów na stagu, czy innych instalacjach? Myślę, że procentowo tyle samo. Tutaj bardzo ładnie montują BRC: http://www.davanti.com.pl/instalacje-gazowe/brc.html

Co do wtrysków Hana jak i wielu innych producentów również ma wtryski na listwach i nikomu to nie przeszkadza.

Davanti to jest 1 osoba która ok zamontowała brc. Ciepły start jest zaprojektowany do silników z systemem start-stop. O a może się posprzeczamy na temat szarpania przy rozgrzewaniu w vw'ejach? Każda instalacja szarpie. Tech nie ;D

Brc to bardzo dobra instalacja, ale warsztatom które ją montują mam sporo do zarzucenia.

Warsztat warsztatowi nierówny. Tak jakbyś znał każdy zakład montujący BRC (przykład Davanti).

Ciepły start jest zaprojektowany do silników z systemem start-stop.

Nie mam funkcji start stop, więc ten "bajer" jest dla mnie zbędny.

Davanti to jest 1 osoba która ok zamontowała brc.

Wyżej napisałeś, że nie widziałeś estetycznie zamontowanego BRC. Skąd ta nagła zmiana?

[quote name=Marek_07' date='wczoraj,

16:29' timestamp='1329838172' post='282985]

Ponownie pytam, widziałeś brc na pojedynczych wtryskach

Jak komuś się nie podobają BRC na listwach swobodnie może zamontować w zamian pojedyncze Keihiny do każdej instalacji BRC.

Sprawę rozwiązuje prins,

Prins też stosuje zamiennie listwy Keihin i nie wszystko rozbija się o estetykę, a bardziej o funkcjonalność, jak np. dostęp do wtrysków. Gdybym do mojego Scenica zamontował pojedyncze wtryski na 2 cm wężykach to do każdego demontażu, choćby jednego wtryskiwacza, musiałbym ściągać kolektor co się wiąże z demontażem również podszybia i benzynowej listwy wtryskowej. A tak mam listwę prawie na wierzchu i 12 cm wężyki gdzie przy stagu i techu i pojedyńczych wtryskach bywają o wiele dłuższe.

Poczynając od wstecznych butli,

Ja mam na wstecznym i nigdy nie miałem z tym problemu. Już dawno zostało udowodnione (forum lpg), że przy małych pojemnosciach (małym zapotrzebowaniu na lpg) montaż butli nie ma większego znaczenia.

Czytasz za dużo forum lpg i uwag tam zawartych. Popadasz w paranoję dotyczącą idealnie założonej, najlepszej instalacji, przez co, zakładasz już pół roku gaz do swojej meganki i wszystkim udzielasz porad praktycznie nie mając zamontowanego tego o czym piszesz.

W międzyczasie zdążyłem przerobić z 6 innych, już przy 1,6 nie da się wyjeździć gazu do końca, a montaż butli w taki sposób to po prostu druciarstwo. Od pół roku pojawił się temat lpg do mojej megany, ale nie było kasy, teraz czekam już na umówiony montaż bo mój gazownik ma terminy ponad miesiąc. Davanti akurat znam bo byłem u nich w warsztacie (w oddziale w Kato). Widziałem też co robią fachowcy z Czakramu w Mysłowicach i kilku innych miejscach.

Przerobiłem temat pętlącego seryjnego 2.0 wolnossącego w automacie (citroen c5), w końcu wkurzenie sięgnęło zenitu wywaliłem całą instalację, została butla i faro, założyłem od nowa na porządnych gratach i jeździ, obsługa zapętleń działa super, a właściciel przepina na gaz przy 10 stopniach. Mało tego jest to do tego stopnia odizolowane, że po godzinnym postoju w takich warunkach jakie mamy aktualnie na dworze, odpalamy na gazie ;D. Wydawanie osądów na temat czy wiem o czym piszę czy nie należałoby zdiagnozować, a nie rzucać suchymi argumentami wyssanymi z palca.

Edytowane przez Marek_07

a montaż butli w taki sposób to po prostu druciarstwo.

To napisz to temu Panu: http://lpg-forum.pl/post81986.html#p81986

Nigdzie nie ma przepisu jak należy montować wielozawór, a wytyczne wielu firm, choćby AC: http://www.ac.com.pl/public/pubonline/cms/files/Programy-i-instrukcje-obslugi/stag400dpi/Instrukcja%20STAG400%281%29.pdf czy elpigaz, zaleca montować z wielozaworem z przodu zbiornika ze względu na ewentualny strzał w tył. Temat już był wałkowany na wielu forach. Zawsze staram się tankować po przejechaniu do 350 km (w butlę wchodzi 40l) i nigdy mi się nie przełączył na pb. Zgodzę się, że może to mieć znaczenie gdy w butli zostanie 3-4l paliwa, ale kto wyjeżdża gaz do końca?

Można zgodzić się z tym faktem, ale nie montować tak i tak właśnie robi Adam. Znam wielu ludzi którzy podjeżdżają na stację dopiero gdy zaczyna pikać ;p, z resztą rzucamy sobie wzajemnie grochem o ścianę, skończmy ten temat bo brakuje mi sensownych argumentów płynących z Twojej strony.

Edytowane przez Marek_07

skończmy ten temat bo brakuje mi sensownych argumentów płynących z Twojej strony.

Własnie, nie ustosunkowałeś się do już przedstawionych moich argumentów:

- dlaczego nazywasz druciarzami warszaty które montują butle zgodnie z zaleceniami dostawcy podzespołów?

- wyższośc pojedyńczych wtrysków (poza wątpliwą estetyką, niezliczoną liczbą wężyków opasek i trytek co zwiększa szansę na nieszczelności) nad listwą wtryskową.(przykład mojego scenica gdzie pojedyńcze wtryski były by dużym utrudnieniem).

- instalacja BRC (każda) również może by na pojedyńczych wtryskach (keihin) i również może by schludnie zamontowana (przykład kolegi Davantii).

Przykłady estetyki listwy i pojedyńczych: (jedno zdjęcie chyba Twoje)

post-33168-0-56835900-1329998681_thumb.jpg

post-33168-0-01242800-1329998693_thumb.jpg

post-33168-0-77861300-1329998705_thumb.jpg

post-33168-0-32574900-1329998715_thumb.jpg

Niestety to 2 zdjęcie to nie moje dzieło, ale wrzucam przykład, właśnie przerobionego tego co wrzuciłeś wyżej. Cóż chyba mamy różne pojęcie estetyki. Ja mówię o listwie zbudowanej z takich trójników jak ja użyłem więc może uściślijmy, że rozdzielacz romano piękny nie jest, a Twoje montaże brc, które pokazałeś to przykład walnięcia listwy na środek i wrzucenia brc pod maskę, w audi dostęp do cewek jest wręcz cudowny. W citroenie obleśnie wystają wężyki, na dodatek przez środek silnika leci totalnie od pyty rura z gazem. W tym momencie zaprzeczyłeś sam sobie.

Mam prawo nazywać drutem, bo takie auto nie przejdzie Tuv'u ze względu choćby na ułożenie butli, nie mówię bo zestaw na hanach też nie przejdzie, ale to już inna sprawa.

post-26326-0-67957100-1330001637_thumb.jpg

Edytowane przez Marek_07

Cóż chyba mamy różne pojęcie estetyki.

Ilością opasek można było by obdzielić niejeden sklep motoryzacyjny.

Niestety to 2 zdjęcie to nie moje dzieło,

Zapodałeś to zdjęcie jako przykład montażu, na pojedynczych wtryskach:(post 13) http://megane.com.pl/topic/33875-instalacja-gazowa/

Mam prawo nazywać drutem, bo takie auto nie przejdzie Tuv'u ze względu choćby na ułożenie butli,

A co mnie obchodzi tuv? Chyba,że na Śląsku tego wymagają, bo u nas w dolnośląskim nie. Przegląd właśnie przeszedłem. Inaczej montuje się na rynek niemiecki (wg ich przepisów) inaczej na polski.

W citroenie obleśnie wystają wężyki,

Też nie moje dzieło. Owszem wężyki nieco przydługie ale intencją tej foty był przykład zamontowania listwy gdzie pojedyńcze wtryski za chiny nie weszły by pod pokrywę. Za to Twój przykład:(post 13) http://megane.com.pl/topic/33875-instalacja-gazowa/ totalnie zaprzecza pojęciu estetyki (spaghetti i każda opaska w inną stronę).

To była robota kolegi, a opaski mają swój zamysł i układ, masz poprawioną nową fotkę z racji, że mi sië to nie podobało do końca. Tak u nas w Śląskim trzeba tuv. Nikt nie wymyslil tego ułożenia bez powodu, fizyki nie oszukasz. Ja wolę x cybantów niż 5km wężyków do kolektora bo o ile caly mój układ ze względu na budowę trójnika, ciężko rozszczelnić, tak przydługie węże wpływają na pracę auta. A co mi powiesz na temat pętlenia wtrysków benzyny. Radzi sobie z tym brc?

Ja wolę x cybantów niż 5km wężyków do kolektora bo o ile caly mój układ ze względu na budowę trójnika

Ja Ci mogę pokazać pojedynczy wtrysk z dłuższymi wężykami niż ja mam na listwie. Napisałem powyżej dlaczego mam listwę z 12cm węzykami, a nie pojedyncze wtryskiwacze. Po to są listwy, kiedy nie ma gdzie wcisnąć pojedynczego wtrysku.

Mam prawo nazywać drutem, bo takie auto nie przejdzie Tuv'u

Czyli analogicznie, mam prawo nazwać szrotem samochód z USA, bo nie przejdzie przeglądu w Polsce z powodu czerwonych kierunkowskazów czy anglika, bo ma kierownicę nie po tej stronie?

A co mi powiesz na temat pętlenia wtrysków benzyny. Radzi sobie z tym brc?

Nic nie powiem, bo mi nic nie pętli, ani na pb ani na lpg. Poza tym nie rozmawiamy o wyższości BRC, tylko o estetyce i fachowości montażu.

Posłużę się cytatami, dlaczego mój wybór padł właśnie na BRC.

http://lpg-forum.pl/post24691.html#p24691

http://lpg-forum.pl/post19875.html#p19875

A co powiesz o pływających sterownikach Techa-a?

Spotkałem się z tematem przy vw gdzie sterownik był montowany koło aku, tam, każdy zostanie zalany. Słyszałeś o wadzie czujników temperatury i ciśnienia w brc? Ja mam negatywne skojarzenia związane z brc i tak zostanie, mimo że instalacje jeżdżą całkiem dobrze. Rozwodzimy się i tak nad jednym wielkim syfem bo nic nie przebije vialle, gdyby tylko nie zwracało się 2 lata to od razu bym montował ciekły wtrysk, wyprzedzę, tak słyszałem o pompach, temat jest rozwiązany.

• 3 tygodnie później...