Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Zatrzaśnięte drzwi tylne i niezamykające się drzwi przednie.

Biker50

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Pierwszy post więc się przywitam.

Mam następujące dwa problemy:

1. Tylne drzwi nie chcą się otworzyć ani z zewnątrz ani od wewnątrz. Zamek centralny zamyka siłownik. Klamki mają podpięte linki i działają z odpowiednią siłą ale nie da się drzwi otworzyć.

2. Drzwi przednie a konkretnie ich zamek zamyka się tylko czasami. Zamykając auto z pilota wszystkie drzwi się ryglują a te od kierowcy można dalej otworzyć. TAk jak pisałem wcześniej sporadycznie zamek się zamyka. Dodam jeszcze iż jak włoże kluczyk żeby ręcznie zamknąć drzwi to moge nim kręcić i kręcić w kółko nie stawia żadnego oporu.

Zastanawiam się czy jak w przednich drzwiach wymienię zamek na jakiś używany to czy będzie się on dogadywał z zamykaniem z kluczyka?? Pewnie nie.

Prosze o pomoc.

Dodam oczywiście, że korzystałem z opcji szukaj i w tym temacie nie znalazłem pomocy.

Edytowane przez Biker50

Ad1) Pewnie padły mocowania linek, zdejmij tapicerkę i zdemontuj zamek, na Downlodaie jest manual jak to zrobić.

AD2) uszkodzony siłownik, j.w. zdemontować i próbować wyczyścić, nie pomoże wymienić na inny, może być używany.

Zamek, tzn mechanizm z siłownikiem CZ nie wpływa na "dogadywanie" się z kluczykiem to tylko element wykonawczy.

Z przodu możesz kupić dowolny zamek do Megane/Scenic I, z tyłu musi być do PhII, jest inny.

Problem numer 2 rozwiązany :mrgreen: Wymieniłem zamek na "nowy" i śmiga aż miło.

Co do punktu nr: 1 to rozebrałem tapicerkę i stwierdziłem uszkodzenie cięgna od klamki zewnętrznej. Nie wiem teraz jak zdemontować zamek, kiedy drzwi są zamknięte i za "chiny ludowe" nie chcą się otworzyć. Proszę o jakieś sugestie?

uszkodzenie cięgna od klamki zewnętrznej

A wewnętrzną nie otworzysz? Jak dobrze pamiętam to w obu wypadkach cięgna są włożone w takie ruchome zaczepy. Zrób sobie z jakiegoś drutu haczyk i spróbuj nim ruszyć zaczep otwierania, musi się otworzyć. Jak nie otworzysz drzwi nie zdemontujesz zamka.

na ftp pikur jest plik jak otwierać auta

Kolego pasek, czytaj ze zrozumieniem co piszą inni.

Ponawiam prośbę moderatorów, idź na jakość, a nie na ilość.