Dardevil2 Opublikowano 2 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2012 Bardzo prosze wszystkich o pomoc kilka dni temu zakupiłem Renault Megane cabrio z 98r. Samochód posiadał kiedys seryjny centralny zamek, który został odcięty z immo. Zakupiłem centralke z pilotami i przystąpiłem do montażu. Czytałem różne posty jak to zrobić podpiołem centralke do guzika na konsoli (guzik centralnego zamka) i tu pojawił się problem gdyz moge zamykać samochód z pilota lecz żeby go otworzyć musze przekręcić stacyjke i wtedy centralny działa bezbłędnie. Tak jakby nie dochodził jakiś impuls. Jeśli ktos wie jak to ominąć byłbym dozgonnie wdzięczny bo powiem szczerze powoli załamuje ręce. Podpinałem nie raz centralki w innych moich samochodach ale nigdy nie było takich cyrków zeby stacyjke przekręcach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0cool Opublikowano 2 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2012 żeby go otworzyć musze przekręcić stacyjke i wtedy centralny działa Z przycisku jest tak samo czy normalnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dardevil2 Opublikowano 2 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2012 Przycisk zachowuje sie identycznie otwiera drzwi po przekręceniu stacyjki i zamyka bez jej pomocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej27r Opublikowano 2 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2012 (edytowane) jak odepniesz tą centralkę to przycisk powraca do dawnego działania ? Skąd wziąłeś zasilanie centralki ? Jakiś schemat podpięcia ? Na downloadzie masz schemat jak podpinałem alarm ,porównaj ze swoim schematem . Edytowane 2 Marca 2012 przez andrzej27r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dardevil2 Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Całość centralki podpinałem zgodnie z schematem z forum z montażu alarmu i centralki. Sterownik sterowany minusem plus sterownika do akumulatora na plus minus na minus biały i bało czarny kabel do guzika zółty i zółto czarny do minus Miałem cały czas tak ze centralka na guziku sie zamykała a zeby otworzyć drzwi trzeba było przekręcić kluczyk i drzwi działaly teraz po podpięciu centralki mamm tak samo pilot zamyka a jak chce otworzyć to tylko słychać pykanie w centralce i nie otworzy drzwi a jak przekręce kluczyk otwiera i zameka wszystko świetnie . Gdzie mógłbym sie podpiąć by ominąć stacyjke. Jak to zrobić by działało wszystko bez uzycia stacyjki Dodano: 02 mar 2012 - 16:51 Posiadam sterownik centralnego zamka BX70 Funkcje sterownika: - Zmienny kod - Wysokoprądowe, w pełni konfigurowalne wyjścia przekaźnikowe (sterujące) 0.5s / 3.5s - Sterowanie masą, plusem lub pneumatyką z możliwością podłączenia bezpośrednio siłowników - Wyjścia na kierunkowskazy - Sterownie klapą bagażnika - sterowanie masą lub plusem - Lokalizowanie pojazdu - Domykanie szyb Dodano: 02 kwi 2012 - 16:41 W dalszym ciągu nie poradziłem sobie z problemem. Po podaniu napięcia stałego na stacyjke centralny działa prawidłowo i otwiera drzwi. Więc teraz moge tylko zamknąć drzwi z zewnątrz. Czy problem moze tkwić w przekażniku centralnego zamka. Nie wiem juz sam. Proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej27r Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2012 jak podepniesz zasilanie bezpośrednio z akumulatora problem ustępuje ? Jak podpinałeś się do stacyjki to pod który kabel-żółty czy czerwony ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kreciq Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Sterownik sterowany minusem Może tu tkwi problem. Centralny oraz siłowniki w Megi są sterowane plusem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nel Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2012 kreciq nie wprowadzaj w błąd przycisk wewnętrzny steruje minusem. Jeżeli masz problem z przyciskiem wewnętrznym to i będziesz miał problem z centralnym z pilota.Wina musi być w UCH .Sprawdź schemat.W UCH są dwa przekaźniki jeden przełącza się po sygnale otwórz a drugi po sygnale zamknij.Sprawdź które jest od otwierania i szukaj przyczyny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dardevil2 Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Bezpośrednie zasilanie z akumulatora nic nie daje po odkręceniu plastiku pod kierownicą i podaniu plusa na jeden z zółtych kabeli zaświecają się same kontrolki na liczniku i podaje zasilanie na centralny zamek wtedy wszystko działa. Otwiera drzwi normalnie. Dodano: 02 kwi 2012 - 19:52 Wydaje mi sie że przekażnik odpowiedzialny za otwieranie drzwi będzie uszkodzony i podaje pewno prąd tylko po przekręceniu stacyjki ale moge sie mylić. Centralka jest napewno sterowana minusem bo zamykanie drzwi z pilota mi bardzo dobrze działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kreciq Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Minus jest wspólny dla wszystkich siłowników i przełącznika na konsoli, zgadza się ? Ja właśnie według tego schematu podłączałem centralkę i działa znakomicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nel Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Popatrz dobrze na schemat minus nie jest wspólny dla siłowników .Przewody są wspólne dla wszystkich siłowników i idą do UCH a UCH zmienia na nich polaryzacje. Jeżeli chcesz wykorzystać UCH do sterowania zamkami to podłączasz tylko przewody impulsowe (masa)pod włącznik na konsoli.Przy zastąpieniu UCH - dodanym centralnym zamkiem podłączenie robi się do przewodów które idą do siłowników w miejscu jak wychodzą z UCH. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasek Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Witam Zamówiłem ten zestaw http://allegro.pl/sterownik-zamka-scyzoryk-bx20-vw-golf-passat-polo-i2235915982.html Czy ktoś z was montował to już w megi ? Jeśli tak to prosiłbym o wskazówki podłączenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kreciq Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2012 (edytowane) Instalowałem podobny zestaw. Najłatwiej i moim zdaniem najlepiej, jest umieścić centralkę za panelem regulacji powietrza. Masę podłączasz pod przewód zapalniczki, zasilanie pod przewód podtrzymywania pamięci radia, sterowanie wyjściami pod przełącznik centralnego w kabinie. Jak będziesz chciał podłączyć sygnalizację kierunkowskazami, ciągniesz przewody pod kolumnę kierowniczą i tam łączysz pod odpowiednie przewody. Nic nie piszą o wbudowanych diodach do kierunkowskazów, tak więc jak będziesz podłączał, to przez diody (prostownicze 3-5 A lub Schottky'ego). Jeżeli ich nie będzie, manetka będzie równocześnie włączać obydwie strony kierunkowskazów (jak awaryjne). Zapomniałem dodać. Koniecznie łączenia przewodów trzeba zalutować. Dobrze również umieścić łączenia w koszulkach termokurczliwych, nie w izolacji. Edytowane 6 Kwietnia 2012 przez Kreciq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasek Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2012 (edytowane) Najłatwiej i moim zdaniem najlepiej, jest umieścić centralkę za panelem regulacji powietrza. Też tak myślę ponieważ stamtąd jest najkrócej podpinać przewody diody (prostownicze 3-5 A lub Schottky'ego chodzi o takie diody https://www.elfaelektronika.pl/elfa3~pl_pl/elfa/init.do?item=70-234-01 ? Spytam jeszcze sprzedawcę o te diody. Szukając innych zestawów nie spotkałem w opisie wyróżnionych tych diód Masę podłączasz pod przewód zapalniczki a można pod masę radia? sterowanie wyjściami pod przełącznik centralnego w kabinie A mógłbyś napisać kolory przewodów pod jakie podpiąć ? Dodano: 06 kwi 2012 - 18:24 Koniecznie łączenia przewodów trzeba zalutować wiem że trzeba lutować a nie skręcać, koszulki są lepsze niż taśma ale nie zawsze są pod ręką (nie chodzi o fakt zakupu) Edytowane 6 Kwietnia 2012 przez pasek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kreciq Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2012 (edytowane) Coś takiego Klik lub mocniejsza Klik Tu prostownicza : Klik Ta co wymieniłeś, jest typu SMD (do wlutowania na płytkę drukowaną). a można pod masę radia? Oczywiście. W sumie nie ma znaczenia skąd ją pociągniesz. Byle by była. A mógłbyś napisać kolory przewodów pod jakie podpiąć ? W centralce tą będą prawie takie same kolory przewodów. Np. biały i biały z czarnym paskiem, to będzie dla jednego kanału, żółty i żółty z czarnym paskiem dla drugiego kanału, itd. Poszukam instrukcji od centralki, którą montowałem. Jak znajdę, to wrzucę... Edytowane 6 Kwietnia 2012 przez Kreciq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi