Skocz do zawartości

Wymiana komputera Megane II

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Podczas dokręcania klemy akumulatora przekreciłem za daleko klucz i zrobiłem zwarcie między biegunem + a obudową do której przykręcony jest komputer. Auto się otwiera, swieci, gra ale nie odpala. Elektryk stwierdził, że padł komputer. Na Allegro można kupić sam komputer (okolo 250zł), ale on mi powiedział, że lepiej wziąć cały zestaw i wymienić (około 500zł). I tu moje pytanie, bo na Allegro są całe zestawy (komputer, BSI, blokada kierownicy, czytnik, karta) ale z innymi numerami na obudowie komputera. Rocznik, moc auta oraz model się zgadzają, ale numer jest inny. Jeden ze sprzedawców twierdzi, że wymieniając cały zestaw powinno to działac mimo, że numer jest inny niż na moim spalonym komputerze. Elektryk zaś mi mówi, że nie jest do końca przekonany do tej teorii i żeby szukać zestawu o identycznych numerach (aktualnie nie widze aby był taki dostępny). Bez auta jestem uziemiony a zalezy mi aby szybko je przywrócić do życia. Jak jest naprawde z tymi numerami, muszą być identyczne czy mogą być inne?

Pozdrawiam

Zanim zabierzesz się za jakiekolwiek zakupy to sprawdź wszystkie bezpieczniki, szczególnie te które znajdują się na klemie plusowej. Niestety też kiedyś tak zrobiłem jak Ty i wtedy własnie poszedł jeden z tych bezpieczników.

Dobre pytanie CptKonar :mrgreen: Jak się ma zgodność tych numerów do posiadania całego zestawu do odpalenia? Co w przypadku posiadania np. tempomatu - rozumiem, że trzeba go ponownie aktywować, tak?

• 2 tygodnie później...