gojgien Opublikowano 29 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2012 (edytowane) Zaraz -zaraz, skoro dochodzą 2 kabelki i w obydwóch stwierdziłeś obecnośc PLUSA, to czy czasem siłownik nie posiada podłączenia do masy przez miejsca jego przykrecenia??? (ewentualnie 3 przewód bezposrednio do śruby masowej karoserii podłączony z pominieciem kostki) Sprawdź to podając, tylko PLUS raz na zielony, raz na biały kebelek do siłownika. PLUS oczywiscie stały podciągniety bezpośrednio z akumulatora, może mieć profilaktycznie bezpiecznik w obwodzie. Edytowane 29 Marca 2012 przez gojgien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nel Opublikowano 29 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2012 W siłowniku nie ma żadnego przełącznika - jest tam tylko silniczek.Realizacja "zamknij" ,"otwórz" realizowana jest przez dwa przekaźniki w UCH które zamienia polaryzację na dwóch przewodach które idą do silniczka .Po wykonaniu czynności przekaźnik przełącza obydwa przewody silniczka do + lub minusa (zależnie od wykonania) ma to na celu zahamowanie silniczka. Można sobie zrobić doświadczenie - do silniczka nie podłączać napięcia i spróbować pokręcić oską obróci się bez problemu jak podłączymy do silniczka np:dwa plusy to oś będzie stawiać opór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasek Opublikowano 29 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2012 Sprawdź to podając, tylko PLUS raz na zielony, raz na biały kebelek do siłownika. Jeśli siłownik będzie się otwierał i zamykał po podłączeniu stałego + na dany przewód to oznaczało by ze wystarczy mi tylko przełącznik 3-pinowy (np. taki jak na 1 stornie).Natomiast jeśli nie będzie żadnej reakcji to oznaczałoby że musi być podłączony tak jak kolega gojgien podał na 1 stronie. Dobrze rozumiem ? PLUS oczywiscie stały podciągniety bezpośrednio z akumulatora, może mieć profilaktycznie bezpiecznik w obwodzie. jaki bezpiecznik 15A, 20A, 25A? Realizacja "zamknij" ,"otwórz" realizowana jest przez dwa przekaźniki w UCH które zamienia polaryzację na dwóch przewodach które idą do silniczka A czy to nie jest tak że te przekaźniki odpowiadają za cały centralny ? do silniczka nie podłączać napięcia i spróbować pokręcić oską obróci się bez problemu jak podłączymy do silniczka np:dwa plusy to oś będzie stawiać opór. a czemu podłączyć 2 + ? powinien być jeden i masa Dodano: 29 mar 2012 - 18:43 chyba że faktycznie sterowanie realizowane jest przez przekaźnik w UCH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 29 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2012 1) w zupełności wystarczy bezpiecznik 5A 2) CZ jest sterowany przez UHC, wiec to nie nowości 3) Pytałem o ilość przewodów, bo jeżeli są dwa to następuje zmian polaryzacji (przekaźniki w UHC) i siłownik albo się otwiera albo zamyka. 4) Jeżeli ze sterownika wychodzą 3 przewody to dwa skrajne są sterujące środkowy masowy tak przynajmniej odczytałem ze schematów. Coś mi się wydaje, że prostą rzecz skomplikowałeś niemiłosiernie, czym nie jestem zupełnie zaskoczony, niestety musisz się jeszcze wiele nauczyć i zacznij od podstaw, bo tych Ci najwyraźniej brak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasek Opublikowano 29 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2012 Ja zadałem proste pytanie i na prostą odp liczyłem, którą uzyskałem od kolegi gojgien, a to że temat się rozbudował to chyba lepiej . Teraz żeby podsumować pytam raz jeszcze prosto Jaki przełącznik i jak podłączyć, żeby siłownik się otwierał i zamykał przez przełącznik? Czy wystarczy podpiąć przełącznik tak jak pokazał kolega gojgien czy potrzebuje przekaźnika jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nel Opublikowano 29 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2012 (edytowane) Bardzo skomplikował prostą sprawę .Podłącz do siłownika plus i minus a następnie zamień przewody - silniczek będzie raz zamykał a następnie otwierał.Dołączam schemat.Gojgien dobrze narysował schemat -pytanie czy ty go dodrze zrealizowałeś? Edytowane 29 Marca 2012 przez Nel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasek Opublikowano 29 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2012 -pytanie czy ty go dodrze zrealizowałeś? zrobiłem tak jak narysował Gojgien, czyli podłączyłem do przełącznika + i - i do dwóch skrajnych biegunów podłączyłem przewody główne od siłownika potem od obu skrajnych biegunów podłączyłem na skos przewody od tych przewodów głównych Podłaczyłem tak jak tu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nel Opublikowano 29 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2012 W takim razie czy masz możliwość (miernik) sprawdzić na tym włączniku co kupiłeś który pin łączy się z którym przy skrajnych położeniach przełącznika? I opisanie tego a najlepiej zaznaczyć na zdjęciu tego włącznika którego dołączyłeś na 1 stronie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasek Opublikowano 29 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2012 jutro podam piny, mam miernik, rozumiem ze chodzi ci o sprawdzenie przejścia w skrajnych położeniach przełącznika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nel Opublikowano 29 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2012 Tak - dorzucam ściągę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasek Opublikowano 30 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2012 Zrobiłem Na dwa przełączniki ale działa Jeden przełącznik (3 piny 3 pozycje) odpowiada za zmianę polaryzacji. Do niego mam podłączone przewody bezpośrednio od siłownika(zielony i biały)i jeden od otwierania z instalacji auta(biały). Drugi przełącznik (6 piny 3 pozycje chwilowy) odpowiada za otwieranie i zamykanie klapki. Podłączony tak jak kolega gojgien opisał. Może trochę to dziwnie wygląda bo mam dwa przełączniki do jednej rzeczy ale jak na razie nie mam innego pomysłu. Może mi podpowiecie co podłączyć by samo zmieniało polaryzacje pod jeden przełącznik ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 30 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2012 Jak to masz podłączone?? Szeregowo czy równolegle?? Sorry odpadam, brak mi wyobraźni by to ogarnąć.... Poza tym, nie mam zamiaru być odpowiedzialnym za spalenie auta z powodu druciarstwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nel Opublikowano 30 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2012 Miałeś podać pomiary połączeń tego zakupionego włącznika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 30 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2012 i ile kabli wychodzi z siłownika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasek Opublikowano 30 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2012 (edytowane) Jak to masz podłączone?? Szeregowo czy równolegle?? Na przewodzie + z radia mam bezpiecznik wstawiony Miałeś podać pomiary połączeń i ile kabli wychodzi z siłownika? dwa biały i zielony Edytowane 30 Marca 2012 przez pasek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi