BarteQ Opublikowano 23 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2012 Witam,czy można zmienić walek w 1.4 16v (K4J) na 1.6 16v (K4M).Oznaczenia są podobne wię budowa nie musi się znacznie róznić.Z 1.6 wałek powinien być ostrzejszy to w 1.4 po ustawnieu zaplonu było by z 104 km (1.6 ma 109km) Po przypieszeniu zapłonu dół bardzo by się poprawił :lol: Znalazłem na allegro wałek z 1.6 16v z kółkiem za 45zł więc myslę,że cos można spróbować.Co o tym myslicie,a może z 1.8 ? Tutaj daje wątek wprawdzie z civica ale wlasnie robią z 1.4 na 1.6 : http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?126299-Wa%B3ek-z-W3-i-Komp-z-Y7-w-D14Z4 Ktos miał doczynienia z takim czyms ? pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 23 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2012 Nie jestem pewien, ale 1,4 i 1,6 maja chyba te same wałki rozrządu. Silnik 1,4 i 1,6 to ta sama rodzina (K4x), silniki są prawie identyczne. Silnik 1,8 i 2,0 tworzą rodzinę F4x i jest to już inna konstrukcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 23 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2012 W obu przypadkach różnica polega na skoku tłoka :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BarteQ Opublikowano 23 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2012 Czyli zamontować krótsze korbowody z 1.6 16v i podłączyć kompa od 1.6 również i mam 1.6 109km? :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nel Opublikowano 23 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2012 Według serwisówki to są takie same wałki rozrządu.Więc zmiana nic nie da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BarteQ Opublikowano 24 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2012 Ok dzięki. Może ktos powiedzieć jakie są róznice w 1.4 16v a 1.6 16v.Jesli tylko korbowody,komputer i np.przepustnica to warto zrobic 16 :lol: Dodano: 24 mar 2012 - 10:36 Może ktos sie wypowiedziec ? :o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 24 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2012 Może ktos sie wypowiedziec ? Cierpliwości kolego :lol:Korbowody to nie wszystko, musisz mieć też wał korbowy. Reszta jest taka sama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BarteQ Opublikowano 24 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2012 cytowanie OK dzieki,czyli jak zmienię wał,korbowody i komputer to będę miał 1.6 16v? :lol: Regulamin pkt. 5.13 - cytowanie P_r_z_e_m_o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 24 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2012 Komputer chyba może zostać ale pewny nie jestem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BarteQ Opublikowano 24 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2012 ok,napoczatku sprawdzęz korbowodami i wałem,a jak cos nie bedzie tak to kupię komputer i powinno być ok,czy są jakies jeszczę różnice? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nel Opublikowano 24 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2012 kolektor sący i przepustnica - inaczej odma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BarteQ Opublikowano 25 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2012 Dobra to przed wakacjami bedziemy modzić bo warto za ~600zł ~15KM ? Tak myslalem,że jak zmieniać ssący i przepustnice to z f4r 2.0 16V ze scenica,dobry pomysł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 25 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2012 Może się mylę, ale mam wrażenie, że nie bardzo wiesz o czym mówisz. Za 1000 zł możesz już kupić silnik K4M7xx, nawet w niezłym stanie. Musisz go sprawdzić, wymienić rozrząd i olej, i wsadzić do auta. Trzeba by sprawdzić czy nie trzeba zmienić skrzyni biegów, przedłożenia. Pewnie wyjdzie kilka innych elementów, które trzeba by wymienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BarteQ Opublikowano 25 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2012 Ale ja chcę w swoim K4J to zrobić a nie zmieniać silnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 25 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2012 Dalej nie rozumiesz, koszty będzie podobny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi