malutenki28 Opublikowano 26 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2012 Witam, Jestem posiadaczem renault megane II 1.4 16v z 2004 r. Pół roku temu podczas jazdy samochód stracił moc, zaczął więcej palić. Udałem się do autoryzowanego serwisu, stwierdzili, że jedna z cewek padła, wymienili ją i było wszystko ok, samochód chodził ok, aż do teraz. Zaczął ponownie szarpać, zwiększyło się zużycie benzyny. Wymieniłem wszystkie cztery świece, jest już lepiej, zużycie benzyny wróciło do normy, lecz dalej samochód chodzi dziwnie, podczas redukcji z biegu trzeciego na drugi samochód się dławi, brak jest pełnej mocy. Jeżeli samochód się rozbuja idzie ok. Proszę o informacje czy może ktoś miał podobny problem, czy wystarczy zmiana jednej z cewek zapłonowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rxe.Megane Opublikowano 26 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2012 cewka, miałem te same objawy w 1.6 16v na szczęscie siedzą już 4 beru :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malutenki28 Opublikowano 27 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2012 Wielkie dzięki za odpowiedz, jutro lecę po nowe cewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trybik Opublikowano 29 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2012 U mnie też jedna padła SAGEMa i wymieniłem odrazu wszystkie na BERU... jakoś ta przyjemność kosztowała 88 zł / szt. na alledrogo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klimmaster Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Witam, uszkodzona cewka jest sygnalizowana na tablicy rozdzielczej i samochód wyraźnie pracuje na trzech cylindrach. Nie należy tak jeździć aby nie doszło do poważniejszych uszkodzeń. W moim przypadku kiedy szarpał gdy był zimny silnik, czasami gasł, usterka ustąpiła po przeczyszczeniu przepustnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi