adalutek Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2012 (edytowane) Witam po przeszukaniu forum na temat pół osi i nie znalazłem nic co by mnie zadowoliło informacyjnie. Od jakiegoś czasu mam problem ze stukami w zawieszeniu, po sprawdzeniu na stacji diagnostycznej nic nie wykazała ale z tymi ośkami to ja już zgłupiałem. Przechodząc do sedna nasuwa się pytanie " Czy pół oś która jest zamontowana ma prawo się poruszać w stronę koła i skrzyni??" Czy musi być sztywno zamontowana tak aby nie miała żadnych luzów. Bo w najgorszym przypadku czeka mnie wymiana.... półoś to jedno słowo Pzepraszam poprawię się. Trochę zmęczony byłem Edytowane 7 Kwietnia 2012 przez adalutek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0cool Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Polska to wolny kraj, prawo mają do wszystkiego, nawet do popsucia się A tak na poważnie, jak bardzo się ruszają? Teoretycznie nie powinny, praktycznie minimalny luz może występować. Jeszcze pytanie o której mówisz? Domniemam że o prawej. Na połączeniu skrzynia-półoś powinien być klin albo wypust zapobiegający właśnie przesuwaniu się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gimak Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Nie sprawdzałem tego w praktyce w mojej megance, ale wydaje mi się, że na logikę jakiś luz poosiowy powinien być, który umożliwia poprawną pracę półosi przy zmiennej odległości między skrzynią biegów, a kołem toczącym się po nierównej drodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adalutek Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2012 własnie z lewej strony. Z minimalnymi luzami rozumiem ale gdyby nie trzy śruby tzymające ją przy skrzyni to mógłbym ją wyjąć... no ale i tak mnie nie ominie ich wymiana ale dzięki za pomoc, będę dalej obserwował jej zachowanie oby tylko nie zrobiła pstryk podczas jazdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0cool Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Te trzy trzymają jedynie manszete. Półoś przed wypadnięciem ze skrzyni blokuje "koło". Jeśli półoś ma duże luzy sprawdź mocowanie wahacza. O ile przesuwa się ta półoś ? Te stuki w zawieszeniu przy czym występują? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adalutek Opublikowano 7 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2012 na prostych kołach z 1,5 cm i jeszcze dodam że ma jeszcze luzy czyli cała się rusza. Tak jak pamietam zaczęło się wszystko od momentu jak pseudo mechanik od wszystkiego wymieniał mi uszczelniacz od strony skrzyni biegów. Po jakim czasie zaczęła się pocić(od strony skrzyni) i nastąpiły luzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi