Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Kupno i ubezpieczenie auta na działalność

fredi

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanko Dotyczy znajomego.

Sprawa wygląda następująco.

Osoba chce/musi założyć działalność(tego wymaga pracodawca, który chce aby to pracownik płacił składki,rozumiecie ZUSY i inne złodziejstwa,) Rozważa zakup auta, kŧóre będzie na działalność.

I teraz tak. Czy w tym wypadku wiek będzie miał wpływ na wysokość ubezpieczenia?

Jeszcze nie ma skończonych 26 lat. Wiadomo, że w przypadku osób fizycznych do 26 lat jest zwyżka w ubezpieczeniu. Wraz z ukończeniem 26 roku życia jest lepiej.

Rozumiem, że jak auto pod działalność to takie auto jest tylko na firmę(w tym wypadku jednoosobowa) czyli nie ma czegoś takiego jak współwłasność łączona czyli np. osoba fizyczna mająca duże zniżki jako współwłaściciel tego auta?

Moze ktoś zna temat.

Edytowane przez fredi

Mogę Ci powiedzieć jak to wygląda ze strony PZU. Jeśli przy ubezpieczaniu poda regon, tj. kalkulację będzie miał robioną jako osoba fizyczna prowadząca działaności to nie będzie miał zwyżki za wiek. W tej taryfie tak samo można przenieść zniżki prywatne na firmowe, a dodatkowo jeśli posiada min. 3 pojazdy na siebie ubezpieczone w obojętnie jakiej firmie można zastosować tzw. WIS, tj, od razu dostaje 50% zniżki, zniżka to większa nie będzie, jedynie może zostać pomniejszana przez powstałe szkody, ale jeśli ich nie będzie miał może ciągnąć na 50%<piwko>

Dzięki za to PZU <piwko>

Pytałem bo człowiek nie wie czy zrobi to przed 26 czy jak skończy. Zostały mu 2 miesiące do 26 więc chciał się zorientować.

Czyli rozumiem że jak przed to jest szansa na zniżki.

Jeśli skończy 26, założy działalność i pomyśli o zakupie to ile może mieć zniżki? Wcześniej nie miał auta na siebie ani na współwłasność.

Jak dobrze rozumiem to jak założy działalność i auto zrobi na działalność to pojazd nie może mieć współwłasciciela w postaci osoby fizycznej majacej np 60% zniżki. Wiadomo, chodzi o cięcie kosztów :) a nasze przepisy są takie, że czasem znajduje się jakaś luka.

można kupić od osoby prywatnej, tyle że będzie miał w ręku umowę zamiast faktury i ewentualnie nie odliczy VAT. Zakupując auto na siebie na podstawie umowy można je wciągnąć na stan środków trwałych. Jedyna różnica to ten VAT!

Żeby odliczyć Vat z paliwa itp, trzeba w dowodzie mieć wbity VAT1, czyli auto zarejestrowane jako ciężarowe... inaczej nie odliczy Vatu od paliwa.

Ja mam dwa samochody w firmie: osobowe, od którego nie odlicze vatu i dostawcze zarejestrowane jako ciężarowe, od którego odliczam pełny vat.