malpolud Opublikowano 29 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2012 Nie znalazłem żadnego opisu wykonania tego typu przeróbki w Polsce. Spotkał się ktoś z tym już? Chodzi o włożenie zamiast zwykłych, amortyzatorów ze sprężynami (coilover spring), taka sprężyna pomaga drążkowi skrętnemu utrzymywać auto. Nie mogę znaleźć fabrycznych amortyzatorów tego typu, za to znalazłem coś takiego na zagranicznym forum: http://www.renaultforums.co.uk/showthread.php?t=115872 Czy może ktoś z Was wie, jakiej firmy amortyzatory (w moim przypadku Megane I kombi) przy górnym mocowaniu mają czapki o tak dużej średnicy? Może górne mocowanie da się odkręcić od tłoczyska, włożyć tam odpowiednio dużą podkładkę i w ten sposób zrobić oparcie dla sprężyny? Dolne mocowanie sprężyny to nie problem - przychodzi mi do głowy nasuwka trójdzielna do rur, którą możnaby nagwintować od wewnątrz dla pewności mocowania. Potrzebuję wzmocnić tylne zawieszenie, żeby pojazd odrobinę mniej siadał przy załadowaniu - miękka sprężyna wspomagająca drążek skrętny załatwiłaby sprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hejter Opublikowano 1 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2012 Renault Sport robi takie amorki :) montowane były w pucharowych torowych Cliówkach 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krauz Opublikowano 10 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2012 Panowie, gdzieś kiedyś widziałem, że ktoś miał w Megi z tyłu założone amorki ze sprężynami. Wiecie gdzie takie cos można dostać? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kreciq Opublikowano 10 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2012 Nie w Polsce. Dalej jesteś zainteresowany ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krauz Opublikowano 11 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2012 No cóż. W takim razie jednak będzie trzeba w belką podziałać :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0cool Opublikowano 11 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2012 Rozwiń swoją myśl. Co zamierzasz, planujesz zrobić i jaki efekt uzyskać - może coś doradzimy jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B-Rey Opublikowano 12 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2012 Dzień dobry! :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziambel Opublikowano 12 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2012 Ile takie cudo kosztuje? ciekawe rozwiązanie :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kreciq Opublikowano 12 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2012 Część niestandardowa, do tego na gwincie. Myślę, że przeszło 1000 zł + transport, ponieważ nie jest dostępne w Polsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B-Rey Opublikowano 12 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2012 5000-6000zł (przód i tył) do tego dochodzą jeszcze N-gupowe drążki belki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malpolud Opublikowano 13 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2012 Zakładałem taki temat ostatnio, niestety bardzo mały odzew był. Znalazłem takie coś. (Jakby ktoś kupować chciał to mogę ewentualnie rozważyć zakup i dołożenie się do wysyłki.) http://www.renaultforums.co.uk/showpost.php?p=766253&postcount=4 dystrybucja coś w ten deseń: http://mad-suspension.co.uk/index.php?route=product/category&path=1&sort=p.model&order=ASC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 14 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2012 :) Pozwoliłem sobie połączyć oba wątki. Dodano: 14 maj 2012 - 08:04 taka sprężyna pomaga drążkowi skrętnemu utrzymywać auto zawracam uwagę, że na załączonych rysunkach nie ma drążków skrętnych. Zastępuje je jakaś poprzeczka z jakimiś elementami, które ją spinają.Wg mnie, dodanie tych elementów powoduje "zginanie" wahacza w miejscu gdzie był drążek skrętny. Całość obciążenia przenoszone jest przez sprężynę na amortyzatorze. Tym sposobem wyjaśniło się również jak zrobić żeby autko mogło się podnosić i opuszczać jak w amerykańskich hotroad'ach, było kiedyś takie pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malpolud Opublikowano 28 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2012 (edytowane) zawracam uwagę, że na załączonych rysunkach nie ma drążków skrętnych Tak, wygląda na to, że tak to jest rozwiązane na zdjęciach od kolegi B-Rey. W kit-cie, który ja wysłałem, sprężyna jest wyraźnie cieńsza i opis na stronie podaje, że jest to pomocnicza sprężyna. E: wydaje mi się, że na tych rysunkach w miejscu czterech drążków jest po prostu stabilizator. Dodano: 28 maj 2012 - 11:54 Proszę, filmik prezentujący wykonanie przeróbki. Widzę jeden problem. Spawanie dolnego elementu do płaszcza amortyzatora to chyba nie jest najlepszy pomysł z powodu możliwości uszkodzenia samego amora. A może się mylę? Edytowane 14 Maja 2012 przez malpolud Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 28 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2012 Ja bym powiedział, że to bardzo kiepski powód, bo amortyzator może się posypać po kilku tysiącach kilometrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demotywator93 Opublikowano 25 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2012 Ma ktoś dojscia do takiego rozwiazania? Jest mozliwośc sprowadzenia takich amorków ze spręzynami jak na fotkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi