Skocz do zawartości

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

chek injection-servis

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich posiadaczy meganek. Potrzebuję waszej podpowiedzi.

Dwa dni temu podczas jazdy do pracy wyprzedzałem inne auto i w trakcie wyprzedzania zaświeciła mi sie kontrolka injection fault+ czerwonka kontrolka stop,po jakieś sekundzie zgasły kontrolki ale po przejechaniu 2 km zaświeciła mi się kolejna kontrolka chek injection+servis,oczywiście kontrolki te juz nie zgasły. Podjechałem do pierwszego lepszego warsztatu w celu podłączeni po kompa i zdjagnozowaniu usterki ,mechanik "Henio" powiedział coś o "zaworze na 4 cylindrze pompowstryskiaczu". Czy moglibyści mi powiedzieć co to może być ,co muszę wymienić ,naprawić i ilę to może kosztować?

Wyskoczył błąd wtryskiwacza, na początek warto go skasować i sprawdzić, czy wyskoczy ponownie.

Jeśli wyskoczy znowu, to wtryskiwacz do wymiany, lub regeneracji.

Koszty od 0 do 600 zł w zależności od usterki.

• 2 tygodnie później...

Wiatm. Panowie ja już od prawie dwóch miesięcy walczę z moją Megi (silnik 1.5dci przebieg 180tys. rok 2003r.). Problem jest w pojawiającym sie check injection+service. Pojawia się on przeażnie raz na tydzień co około 200km. Na clipie wyskakuje następujący błąd: DF029 Obwód sterowania wtryskiwaczem cylinder 4 (błąd ten jest aktywny ale mozna go skasować). Dodam,że robiona była próba przelewowa wtrysków i na dzień dziesiejszy 4 i 2 dość dużo przelewają. Jakiś miesiąc temu wymieniłem zaworek we wtryskiwaczu numer 1 ponieważ on przelewał wtedy najwięcej. Co pojadę do jakiegoś mechanika to każdy ma inną wizję tego co naprawić lub wymienić. Jeden mówi wtryski inny pompa wtryskowa jeszcze inny sterownik itp. Pół roku temu wymieniowny był filtr paliwa. Check zaświeca się zawsze podczas normalnej jazdy (ostanio zaświecił sie przy prędkości 70km/h ciśnienie na listwie cr było 656 barów). Jeżeli nie świeci się kontrolka check to silnik zapala bez problemu na zimnym, na ciepłym zawsze pali bez zarzutu. Czy ktoś ma jakiś pomysł co to moze być? Ja sie przymierzam do wymiany jeszcze tych dwóch zaworków ale pewności nie mam czy to pomoże. Z góry dzięki za zaintersowanie moim problemem.