paluman Opublikowano 18 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2012 Witam. Mam pewien problem. Mianowicie, spod maski mojej Meganki słychać dziwne pikanie. Nie wiem co jest jego źródłem. Jest to bardzo wkurzające. Słychać to praktycznie cały czas, jedynie na przy większych prędkościach pikanie ustaje. Może ktoś miał taki przypadek, albo wie co jest przyczyną tego pipczenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZygaM Opublikowano 19 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2012 A nie miałeś alarmu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paluman Opublikowano 19 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2012 (edytowane) Mam alarm cały czas i jest sprawny. Oryginalny Renault. Edytowane 19 Maja 2012 przez paluman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 19 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2012 Masz to auto od nowości czy odkupione?? Poprzedni właściciel nie zamontował pod maską odstraszacza futrzaków?? Jeśli tak to warto by to było odszukać i inaczej podłączyć, by po włączeniu stacyjki "pikanie" ustało. Przykładowo równolegle z alarmem, gdy jest aktywny to urządzonko działa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paluman Opublikowano 19 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2012 Odkupione, mam go od miesiąca i dopiero od kilku dni coś pika. O żadnym odstraszaczu futrzaków mi nie wiadomo, raczej nic takiego nie było montowane. Samochód był u mechanika i gdy od niego wrócił, to od tego czasu słychać to pikanie.. On sam nie wie co to pika, a to, że zaczęło to pikać po jego naprawach "to czysty przypadek". Hm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 19 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2012 Skoro to jest tak słyszalne, to chyba można zlokalizować miejsce skąd dochodzi dźwięk.... Macha w górę, nastawić ucha swego i bacznie pikanie tropić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paluman Opublikowano 19 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2012 Nasłuchałem się tego dosyć długo i za dużo się nie dowiedziałem.. Pikanie dochodzi z miejsca oznaczonego kolorem czerwonym na zdjęciu.. Czyli nic do tematu praktycznie nie wnoszę.. Pika to dosyć szybko, jak czujnik cofania.. Btw. może mi ktoś powiedzieć jak pomalować te obszary zaznaczone na zielono? Nie wiem jak się to nazywa, pod kielichem amortyzatora. Mam to strasznie pordzewiałe. Po prostu z góry okleić taśmą i pomalować? Czy jakoś to wyciągnąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 19 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2012 Skoro słychać z tych okolic silnika, to czy to czasami nie jest któraś rolka napinająca pasek. Czasami przytrafia się, że popiskuje w jednym miejscu na obrocie, a ton może być podobny do pisku buzera. Mechanik nie poprawiał naprężenia paska?? Najlepiej jakbyś napisał co miał do zrobienia i co zrobił, trudno się domyślać i wymieniać wszystkie potencjalne przyczyny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kreciq Opublikowano 19 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2012 Nie wiem jak się to nazywa, pod kielichem amortyzatora Jest to poduszka amortyzatora. Śmiało możesz okleić dookoła i pomalować, po wcześniejszym pozbyciu się jak największej ilości tej rdzy. Należało by potem pomalować farbą antykorozyjną. Wyjęcie tego elementu wiąże się z rozebraniem całej kolumny MacPhersona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paluman Opublikowano 19 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2012 (edytowane) (...)Wymienione zostały: czujnik temp. silnika (100zł), silniczek krokowy (160zł), poduszka tylna skrzyni biegów (75zł) oraz uszczelka kolektora ssącego(...) Ponoć nic tam nie ruszał, ale gdy mówiłem mu o tym przy odbiorze auta, to sam powiedział, że to może być związane z paskiem. Przy drugiej wizycie powiedział, że to coś z rolkami rozrządu, ale tam też ponoć nic nie ruszał.. Nie chcę już do niego jechać, bo zostawiłem tam ponad 600zł, a nic się w sumie nie zmieniło.. Nie wiem w czym szukać przyczyny :) Dzięki, Kreciq. Zajmę się tym w wolnym czasie :) Edytowane 19 Maja 2012 przez paluman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi