zurek92 Opublikowano 25 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2012 (edytowane) Witam ! Odrazu napiszę ,że jestem nowym forumowiczem i w razie czego to jeszcze wszystkiego tutaj nie ogarnąłem :) Problem polega na tym ,że mam wyciek z przekładni kierowniczej. Nowa przekładnia w sklepie kosztuje w granicach 1700zł , na allegro znalazłem nowe przekładnie w cenach ok. 400zł (http://allegro.pl/przekladnia-kierownicza-renault-megane-ii-scenic-2-i2344245840.html ) Mój Scenic to 2001r 1.6 16V ze wspomaganiem. Moje pytanie polega na tym czy ta przekładnia podana przezemnie w tym temacie pasowała by do mojego autka ,a jeżeli nie to jakiej przekładni mam szuka. Z góry dziekuję za odpowiedz i pozdrawiam ! Polecam Instrukcja korzystania z Forum Popraw opis auta w profilu. Wątek przenoszę w odpowiednie miejsce. Edytowane 25 Maja 2012 przez P_r_z_e_m_o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bieder1 Opublikowano 25 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2012 scenic 2001 to nie scenic II kolego źle założyłes temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafal_80 Opublikowano 25 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2012 Twoja wersja Scenic to I ph II Odpuść sobie tą maglownicę, bo niewierze w cuda że nowa część u jednych kosztuje 400 a w sklepie 1500. Pomijając fakt że to nie ten model. Zalecałbym Ci rozeznanie się w okolicy za specjalistą od regeneracji. Zregeneruj sobie swoją (zakładam oryginalną). Koszt regeneracji to ok 500 plus montaż. Poleciłbym Ci jakiś serwis co to kompleksowo czynią. Czyli: demontaż - regeneracja - montaż. W sytuacji jak coś spaprają to poprawiają wszystko w gwarancji. Jeśli rozchodzi się o jakiś solidny zakład to może inni Koledzy się wypowiedzą, bo to nie moje strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zurek92 Opublikowano 25 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2012 Z tego co wiem to koszt regeneracji wynosi ok. 800zł i raczej nigdzie blisko mnie nie ma takiej firmy co by tym się zajmowała... :) Dziwi mnie fakt co do tak bardzo zróznicowanych cen Ps. Przepraszam za błedy z tym jaki to model ,ale od tego latania po szrotach warsztatach itp. wszystko juz mi sie miesza :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafal_80 Opublikowano 26 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2012 Jeżeli policzysz koszt 400 za byle jaką część i dodasz 200-300 za robociznę, to kwota robi się bardzo podobna do ceny regeneracji. Załóżmy że kupiłeś za 400 otrzymałeś przesyłkę i poszedłeś do swojego speca na montaż i teraz (oczywiście Ci tego nie życzę) okazuje się nie jest lepiej, jet gorzej. Wtedy ponowny koszt demontaż i montaż oraz naciąganie się ze sprzedawcą. Jeżeli koledzy z forum nie chcą się podzielić kontaktami z Twojej okolicy, to zasięgnij informacji u lokalnych mechaników. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SieneK Opublikowano 26 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2012 Z tego co wiem to koszt regeneracji wynosi ok. 800zł i raczej nigdzie blisko mnie nie ma takiej firmy co by tym się zajmowała... :D Dziwi mnie fakt co do tak bardzo zróznicowanych cen Ps. Przepraszam za błedy z tym jaki to model ,ale od tego latania po szrotach warsztatach itp. wszystko juz mi sie miesza :D w Kobyłce koło Warszawy sprawa wygląda następująco wstawiasz auto popsute - odbierasz naprawione z roczną gwarancją bez limitu kilometrów czas naprawy od 1 do 2,5 dnia - demontaż i montaż przekładni - 400PLN - zbieżność - 100PLN - regeneracja od 400PLN do 1000PLN stały kontakt telefoniczny z fachowcem w celu informowania o ewentualnej zwyżce kosztów regeneracji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leon123 Opublikowano 10 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2013 Nie chcę zakładać nowego tematu choć mam pytanie troche innego typu. Moja przekładnia kierownicza jest w kiepskim stanie a samochód jest mi potrzebny prawie cały czas chciałbym więc kupić "używkę" a później oddać moją do regeneracji, ale do rzeczy. Czy ktoś z kolegów może mi odpowiedzieć czy można zmiennie stosować przekładnie SMI i TRW bo spotkałem się z opiniami, że nie a na aukcjach jest np. napisanie scenic I ph II TRW/SMI zamiennie. Jak jest naprawdę ? Stary praktyk który handluje częściami do francuzów miał na składzie TRW i powiedział, że mi nie sprzeda bo się nie nada gdyż mam SMI nowego typu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dominiq Opublikowano 18 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2013 Z tego co pamietam jeżeli masz u siebie np: przekładnie SMI a chciałbyś założyć TRW to musisz równiez wymienić drążki i końcówki na takie jak do przekładni TRW. Tak samo ma się sprawa z wymianą przekładni TRW na SMI (trzeba wymienić drązki i końcówki na SMI). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi