AnTurek Opublikowano 27 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2012 Witam, czy nowe Megane III Grandtour, phII, gama 2012, posiada turbinę ze zmienną geometrią łopatek? Sprzedawca w salonie powiedział, że tak, lecz czytając forum mozna wywnioskować, że jest inaczej. Przynajmniej w modelach TCe 130 przed liftingiem (o ile to ma znaczenie). Pozdrawiam, Andrzej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robpab Opublikowano 27 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2012 Na takie pytanie to jedynie serwis może Ci odpowiedzieć (nie sprzedawca w salonie). Auto jest na tyle nowe, że chyba nikt nie miał okazji rozbierać turbiny :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AnTurek Opublikowano 27 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2012 (edytowane) Widzę, że kolega posiada trójkę po lifcie z tym silniczkiem. Czy zatem możesz powiedzieć, czy posiada ono tzw. "turbodziurę"? Kwestię zmiennej geometrii łopatek wyjaśnię w Poniedziałek dzwoniąc do ASO, gdyż bardzo mnie ten temat intryguje. Edytowane 27 Maja 2012 przez AnTurek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robpab Opublikowano 28 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2012 muszę Cię zmartwić ale mam autko jeszcze sprzed liftu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AnTurek Opublikowano 28 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2012 Rozmawiałem z serwisem ASO i otrzymałem informację, że wszystkie TCe 130 mają zmienną geometrię łopatek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
norbert_p Opublikowano 28 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2012 Dziwne, bo mnie sprzedawca w ASO zapewniał, że w moim Scenicu jest zwykła turbina (bez zmiennej geometrii łopatek) oraz kompresor. Kompresor daje moc od "dołu", a turbina od "góry". A przecież nie od dziś wiadomo, że w turbinie ze zmienną geometrią łopatek to właśnie kierownica z łopatkami daje moc od dołu. Chyba, że w turbo w Megane III i Scenicu III są inne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AnTurek Opublikowano 28 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2012 Mnie z kolei sprzedawca zapewniał, że turbosprężarka jest ze zmienną geometrią, więc mówił inaczej niż Twój. Po sugestii kolegi wyżej - robpab-a, zapytałem o to serwis, i odpowiedź otrzymałem podobną. Dodam tylko, że sprzedawca jest z innego salonu co pracownik z serwisu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 28 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2012 Tam jest zwykła turbosprężarka BorgWarner z zaworem upustowym. Dużym plusem jest to, że turbina jest chłodzona wodą, co przedłuży jej żywotność. Z dużym prawdopodobieństwem jest to sprężarka wyprodukowana w Polsce w Jasionce koło Rzeszowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AnTurek Opublikowano 28 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2012 Tej wersji to jeszcze nie słyszałem. Zwłaszcza z produkcją w Polsce. Panowie, proszę, może zadzwonicie w swoim mieście do serwisu Renault i porównamy sobie wersje wszystkich serwisantów? Ja jutro zadzwonię do innej stacji ASO i zobaczymy co tam mi powiedzą. Proszę Was, abyście uczynili to samo. Paweł, może czymś podeprzesz swoją teorię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 28 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2012 Nie ma się tu co dziwić w polskich fabrykach produkuje się wiele elementów wyposażenia rożnych marek. Np do jaguara i innych. Poduszki powietrzne AutoliV w Oławie itd więc to, że turbiny są robione w Polsce mnie nie dziwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 28 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2012 Turbosprężarki ze zmienną geometrią raczej nie mają zaworu upustowego, a takowy jest w sprężarce przy 1,4 TCE. Producentem sprężarek jest BorgWarner i można to odczytać na tabliczce znamionowej. Jakiś czas temu BorgWarner otworzył fabrykę w Polsce i było o tym w mediach. http://www.dolinalotnicza.pl/en/109/109/art1.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AnTurek Opublikowano 28 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2012 A skąd wiadomo, że mają zawór upustowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 28 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2012 Widać go na zdjęciach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AnTurek Opublikowano 28 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2012 (edytowane) Ok, a obecność zaworu upustowego wyklucza zastosowanie zmiennej geometrii łopatek? Teoretycznie tak, gdyż z tego co się orientuje rozwiązania te stosuje się zamiennie. Mnie dziwi fakt, że serwisant powiedział mi, że TCe 130 posiadają zmienną geometrię, a facet przecież powinien wiedzieć, co mówi. A może silniki gamy 2012 phII TCe 130 mają już inną turbosprężarkę? Edytowane 28 Maja 2012 przez AnTurek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 28 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2012 (edytowane) W tym przypadku raczej tak, bo jest tylko jedna dźwignia do zaworu upustowego. Edytowane 28 Maja 2012 przez Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi