raidi Opublikowano 24 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2007 Ja mam renie 1,6 75km 96r w czerwcu tego roku zagazowałem auto"BRC sequentin 24" i ze spalania jestem zadowolony pali mi max w jeżdzie mieszanej do 8,5 lpg.Dynamika moim zdanie nie ucierpiała, poganiam ja max do 120 bo niestety na drogach ktorych sie poruszam więcej to loteria . Jedyny minus to apetyt na bp zwłaszcza przy niskich temperaturach do momentu przełączenia na lpg :cry: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piok Opublikowano 24 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2007 zdunman, hehe ja tez tam zakladałem - J.J. Karasińscy. Rozumiem ze byles juz na korekcie po 1000? Podjedz do niego i powiedz mu jak jest - mi sie nie podobalo przelaczanie na gaz - podjechalem poprawil bez gadania i teraz jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czaperek Opublikowano 22 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2007 Ja mam Gienie Scenic 1,6 16 V 2000 rp. Kupiłem ja juz zagazowaną Sequent 24 BRC. Paliła mi ok. 8,5 l w cyklu miesznym, lecz zdarzało się,że po wyrzuceniu na luz potrafił silnik zgasnąć. Po regulacji pali mi 10, 5 l w cyklu miejskim , silnik juz nie gasnie. Nie wiem czy to duzo czy mało, na pewno wiecej. Jeśli macie w tej mierze doświadczenia, to napiszcie coś bo nie wiem czy dalej regulować, czy też tak zostawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BUDZIKKK Opublikowano 23 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2007 Lepiej jedz do tego gazownika i niech cos zrobi z tym spalaniem. Wydaje mi się że za dużo łyka Ci gazu. Mam tą samą instalke i w miescie pali mi od 8,2 do 9,5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 23 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2007 u mnie 1,6 16v przy scenicu instalka Stag300 najniższy wynik 7.5 l trasa 90km/h a ogólnie przy mieszanym przy jeździe żonki trasy po 30km średnio 8,5-9,5 zależy ile w tych km było miasta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robson25 Opublikowano 3 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2008 Słuchajcie, czytam te forum i zastanawiam się czy nie tracę czasu. Po co pisać bajki np że auto skoda spala 4 litry lpg, bo to oznacza że benzyny spalałoby nie więcej niż 3,2 litra. A w takie zużycie na silniku benzynowym chyba nikt nie wierzy. Inna sprawa pisanie że megane 1.6 jak pali 10 litrów lpg to o dużo za dużo. Ok na trasie mogłaby zejść do jakiś 8- litrów lpg ale w mieście jest to zypelnie normalne. No chyba że każdy z was jeździ najwyżej 70 km/h jak dziadki po 70 lat. Uważam, że powinno się pisać prawdę na forum, a nie wprowadzać w błąd innych użytkowników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavlik Opublikowano 3 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2008 Moja w trasie zejdzie ponieżej 7 pod warunkiem że pedał gazu potraktuję delikatnie i nie przekroczę 90. W mieście to już inna bajka ale korki robią swoje i wychodzi 10 [ Dodano: 2008-02-03, 20:08 ] Moja w trasie zejdzie ponieżej 7 pod warunkiem że pedał gazu potraktuję delikatnie i nie przekroczę 90. W mieście to już inna bajka ale korki robią swoje i wychodzi 10. Podejrzewam, że nie będzie dużo różnicy pomiędzy 1,4 a 1,6 i wybacz ale to nie są bajki. A instalka I generacji. A tak w ogóle jaki ktoś miałby interes w podawaniu zaniżonego spalania. No chyba, że ta skoda i 4 litry. W to akurat nie uwierzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kocuper Opublikowano 4 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2008 Dane ze strony producenta Scenic Alize 1.6 16V 100 LPG Zużycie paliwa PB/LPG cykl miejski (l/100 km) 9,9/13,0 cykl pozamiejski (l/100 km) 6,0/8,0 cykl mieszany (l/100 km) 7,4/9,7 Proszę mi udowodnić, że producent sie nie zna. Ja w swoim mam to samo. Jeżeli ktoś ma inaczej niech się liczy z naprawą sondy lambda/katalizatora/silnika (kolejność nie jest dowolna - gradacja cenowa). Inaczej się nie da - jak mawiają praw fizyki pan nie zmienisz. PS. Instalacja fabryczna oparta jest o produkt firmy TeleflexGFI (AG+Necam) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi1961 Opublikowano 4 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2008 Bawiłem się ostatnio w regulację instalacji LPG Zavoli AliseiN(Scenic 1.9 16V 99r)Muszę przyznać ,że zbyt wiele w zakresie regulacji instalacji sekwencyjnej się nie zrobi(przynajmniej Zavoli AliseiN).Przeprogramowałem co prawda ECU gazowe najnowszym softem i samochód chodzi bardzo dobrze,natomiast próba zubożenia mieszanki wypadła negatywnie.Komputer samochodu poprzez sondę lambda wykrywa zbyt ubogą mieszankę i wydłuża czas wtrysku benzyny a co za tym idzie ECU gazowe wydłuża czas wtrysku gazu i koło się zamyka.Można jeszcze spróbować wzbogacić mieszankę( w AliseiN jest zakładka do ręcznej zmiany składu mieszanki) wtedy po wykryciu bogatszej mieszanki komputer samochodu skróci czas wtrysku benzyny i automatycznie skróci się czas wtrysku gazu ale wtedy mieszanka będzie będzie znów uboższa i komputer samochodu może skorygować czas wtrysku benzyny i kolo znów się zamyka.Na wykresach które robi ECU gazu dokładnie to widać .Wykres sondy lambda jest prawie liniowy a czas wtrysku benzyny wyraźnie rośnie po zubożeniu mieszanki.Teraz powiem o spalaniu.Na trasie wyszło mi 7,3l/100km (nie przekraczałem 110km/h,cztery osoby w samochodzie) a na krótkich odcinkach w koło komina 9-10,w zależności od stylu jazdy.W samochodach z sondą lambda nic się nie da zrobić.Trzeba tylko wyregulować tak,żeby komputer samochodu nie musiał wiele zmieniać w składzie mieszanki przy przełączaniu na gaz i odwrotnie. [ Dodano: 2008-02-04, 09:49 ] 1,6 16V-sorry za pomyłkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robson25 Opublikowano 4 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2008 Kocuper z podanymi przez Ciebie danymi producenta się zgadzam z tym zastrzeżeniem , że są one zwykle zaniżone. Bo producent jakiego samochodu miałby interes w tym żeby podawać zużecie paliwa wyższe niż jest w rzeczywistości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piniu11 Opublikowano 4 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2008 ja na swojego sceniczka niae nazekam.1.6 75km.instalacja 2 grneracji w trasie 7 literkow a w miescie 8,5 do 9. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robson25 Opublikowano 5 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2008 Jak miałem jeszcze Megane I 1,6 to paliła mi najmniej 8,5 litra lpg w trasie i to bez szaleństwa. A znajomy gazownik stwierdził że udało się super wyregulować instlkę w tym aucie. Więc niewiem jakim cudem wam spalają 8,5 w mieście i to jeszcze przy sceniku gdzie buda większa więc opory powietrza też trudniejsze do pokonania. A i waga auta, chociaż nie wiem ile waży scenik, ale na pewno więcej niż megane. No, ale jeżeli to prawda to się Cieszcie a inni powinni wam zazdrościć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavlik Opublikowano 5 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2008 miasto a miasto - duża różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piniu11 Opublikowano 5 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2008 fak ze moje miasto nie jest tak wielkie ale korki sie zdazaja.bynajmniej jestem z niej zadowolony.dzis bylem na regulacji i nic nie trzeba bylo poprawiac.wszystko bylo ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavlik Opublikowano 5 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2008 Cóż trzeba się przejechać niekoniecznie do stolicy i przejechać codziennie 10km w korku i przekonać ile spali. Całe szczęście nie wszyscy muszą znosić te nieprzyjemne chwile a za to mogą się cieszyć niskim spalaniem w mieście.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi