Gregiso Opublikowano 18 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2012 Witam Serdecznie, przymierzam się do wymiany tylnich klocków hamulcowych.Na forum znalazlem juz interesujące mnie opisy, niestety przy próbie zamówienia klocków napotkałem problem. Do mojego samochodu pasuja dwa rodzaje klocków tzn. Lucas i TRW system. Ja nie jestem w stanie odróżnić tych dwóch systemów, wiec ściągnąłem koło i zrobiłem kilka fotek. Byłbym bardzo wdzięczny, gdyby ktoś z kolegów zechciał mi podpowiedzieć co to za system. Mam jeszcze jedno pytanie,czy ten opis który znalazłem dla Meganki (http://megane.com.pl/topic/3088-how-to-wymiana-klockow-hamulcowych-megane/) będzie się sprawdzał również w przypadku Scenic-a? I jeszcze jedno: od którego rocznika zaczyna się phII ? Dziękuje ślicznie za ewentualną pomoc i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomaszM Opublikowano 18 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2012 (edytowane) Lukas i TRW to to samo, coś Ci się pomyliło, w każdym razie to co na zdjęciach to jest TRW. Zmierz grubość tarcz bo po zdjęciach widać że są do wymiany... Edytowane 18 Czerwca 2012 przez TomaszM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregiso Opublikowano 18 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2012 (edytowane) Witam ponownie kilka minut po dodaniu tego tematu, oglądając załączone zdjęcia zauważyłem, że przecież na zacisku jest napisane jak byk "TRW".Cóż za obciach :) :) . Chyba miałem klapy na oczach. Czy ktoś mógłby mi opisać wymianę klocków w tym systemie, bo chyba nie ma o tym tematu na forum. Dziękuję. Dodano: 18 cze 2012 - 19:11 Zamieszczam scr-shot ze strony sklepu w którym mam zamiar zamówić owe klocki. Widać tam różnicę w rozmiarach klocków. Dzwoniłem na infolinie, żeby dowiedzieć sie czy to nie jest przypadkiem jakiś błąd i pani odpowiedziała, że nie i żebym sie zorientował co mam żeby nie zamówić niewłaściwych części. Dlatego mój temat. A, co do tych tarcz, to naprawdę jest z nimi tak żle? :) Zaraz je zmierze. Dodano: 18 cze 2012 - 19:24 Tarcze mają 83mm grubości. Edytowane 18 Czerwca 2012 przez Gregiso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 18 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2012 To te same klocki, tylko pewnie przy przepisywaniu ktoś pomylił 1 z 4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregiso Opublikowano 18 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2012 (edytowane) Dziękuję. Które z tych trzech najlepiej wybrać i nie wiem co z tymi tarczyami. Na moje oko nie wyglądają jeszcze chyba tak tragicznie, ale ze mnie żaden znawca. Pozdrawiam! Edytowane 18 Czerwca 2012 przez Gregiso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 18 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2012 Ja bym chyba celował w Jurida, lub w ATE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 18 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2012 Tarcze mają 83mm grubości. 8,3 cm :) Nie sądzę. Tarczę mierzysz w miejscu po których "chodzą" klocki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemozo1984 Opublikowano 18 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2012 na moje oko to tarcze masz ok,śmiało jeszcze nową parę klocków zedrą,klocki zmien i dzida! :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomaszM Opublikowano 25 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2012 na moje oko to tarcze masz ok,śmiało jeszcze nową parę klocków zedrą,klocki zmien i dzida! :) a na moje są tragiczne. PS. nie 83 mm tylko 8,3 mm chciałeś chyba napisać :) Te tarcze wymienia się gdy osiągną grubość 9 mm - czyli już dawno powinny być wymienione, już przy poprzednich klockach!!! Nie radziłbym na tym jeździć, w/g parametrów grubości już dawno nie osiągają minimalnej grubości... Wymień tarcze i klocki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi