Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. DrNO Opublikowano 6 Stycznia 2007 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2007 (edytowane) no to dzis tego wreszcie dokonalem, wczesniej juz raz sie tam dostalem ale wtedy to mi zajelo prawie dwie godziny w jedna strone... teraz cala operacje zakonczylm w <20miin. najpierw trzeba sie pozbyc schowka pasazera... PDF ze strony filtron.pl lakonicznie wyjasiajacy sposob wymiany filtra trzeba po kolei: - oderwac listwe progowa, DO GORY w przedniej czesci, zatrzaski delikatnie trzymaja - wyciagnac plastyk oslaniajacy slupek kolo nog pasazera, dochodzacy do schowka, ciagnac DO TYLU auta, najlepiej podlozyc palce pod ten plastyk od strony wnetrza, zeby wyczuc gdzie sa zatrzaski, bez brytalnej sily tutaj niestety sie nie obedzie :/ - sciagnac plastyk z boku schowka, ODCHYLA SIE JAK DRZWI, za nim znajduja sie 2 z 6 srob mocujacych schowek. UWAGA!!! jedna sruba jest inna niz reszta, na dole schowka za tymze plastykiem!!! - otworzyc schowek, odkrecic 3 sruby w srodku ("sufit" schowka) i czwarta za zaslepka z lewej, blisko konsoli centralnej - scowek delikatnie, acz zdecydowanie pociagnac do siebie w tyl auta. delikatnie trzyma sie na zatrzaskach i na prowadnicach, na ktore trzeba zwrocic uwage wsadzajac schowek spowrotem! zeby dobrze "wjechal" w tym momencie powinien ukazac sie nam takiz widok: sciagamy, dla lepszego dostepu, kolektor. wystarczy zdecydowanie pociagnac kolo konsoli centralnej W PRAWO. jest on dosc elastyczny, wiec nic nie powinno sie stac. teraz widzimy: ten bialy prostokat kolo sciany komory silnika to nasz ukochany filtr teraz wystarczy sciasnac za uchwyt, zeby zwolnic zatrzask i zdecydowanie pociagnac W PRAWO, powinien sie bez problemu wysunac. dlaczego warto wymieniac filtr? widac ponizej :) A TERAZ QUIZ! ktory filtr jest nowy? :> zmontowac calosc w odwrotnej kolejnosci i GOTOWE. wlasnie wymieniles/las wlasnorecznie filtr p.pylkowy kabiny i zaoszczedziles/las duzo $ :) osobiscie chcialem sie zaopatrzyc w filtr firmy Filtron, model K1130, ale padlo na PurFlux'a, model AH199, (cos francuskiego... jest tez niby model weglowy AHC199) koszt ten sam ~60PLN. niestety brak jest nieoryginalnych filtrow weglowych nad czym bardzo ubolewam... oryginal 107PLN zwykly, 120PLN weglowy. jest to jedna metoda wymiany filtra. druga, bez demontazu polki wymaga niestety polamania filtra. w TYM tamacie jest to pokazane. mozna sie w nim rowniez dowiedziec troche na temat ogolnej konserwacji i czyszczenia ukladu wentylacji i klimatyzacji w aucie. goraco zachecam do lektory. Edytowane 19 Grudnia 2015 przez DrNO 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 6 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2007 No to przyznam, że w starszych wersjach zdecydowanie lepiej się to robiło i jaka oszczędność czasu - jak ktoś sprawny to zrobi to w minutkę ;-) Stawiam na ten biały po prawej jako nowy - co wygrałem ;-) :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechub Opublikowano 6 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2007 W sąsiednim temacie podobny temat. Wymiana filtra z "delikatnym łamaniem" pionowym trwa tyle ile demontaż klapki, wyjęcie starego (jesli podłamany) włożenie i założenie nowego - 5min ? :-P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coxinos Opublikowano 6 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2007 Dzieku doktorku za wyczerpujace info zaopatrzylem sie w filtr powietrza i kabiny Filtron'a jak z powietrza bylo 0 problemu 2 śruby i po krzyku tak do kabinowego podchodzilem z kazdej strony i podejsc nie moglem no ale teraz żadne fitry nam nie straszne faktycznie instrukcja z filtrona beznadzieja jak sie ja czyta to sie wydaje ze minuta i po sprawie a jak ktos nie wie gdzie chwycic, pociagnac te plastiki to sie spawa z gownem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gipsiarz Opublikowano 13 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2007 Mam pytanie co ile wymieniac ten filtr????????????? Bo jak widze na zdjecie ten stary nie jest wzbyt dobrym stanie:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 13 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2007 W mojej wersji zalecana wymiana co 20 tys. lub częściej jak śmigasz bo zapylonych okolicach. Ja to robią raz do roku przy okazji odgrzybiania klimy ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrNO Opublikowano 14 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2007 tak jak pisze Prezes, raz do roku wymiana filtra lub co MAX 20tys. to jest maksimum rozsadku, to na zdjeciach juz takie bylo po niecalych 13kkm :] ale umylem troche i poczekalem jeszcze chwile z wymiana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robertto Opublikowano 24 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2007 Czy ktoś może wymieniał taki filtr ale w starszej wersji? Nie chciałbym coś połamać czy tez rozebrac przy okazji połowy samochodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Diabelek Opublikowano 28 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2007 Hej, jestem nowy czy mógł by ktos podać linka do tematu (jesli takowy był) lyb podac krótką instrukcję jak wymienić taki filtr w megance 1.6 z 1997 r Pozdrawiam i mam nadzieje że przydam się na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sornat Opublikowano 29 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2007 opis fajny i konkretny, mi udalo sie wyjac i wlozyc z niewielkim oporem (i bez polamania zatrazaskow) ten trojkacik z wylacznikiem poduszki i nie musialem odpinac plastikow ze slupka i z progu... kolejnym razem moze z wieksza odwaga sprobuje zdjac te plastiki z progu bo jakos nie bylem pewny czy bede je po zdjeciu mial jak zalozyc spowrotem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 29 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2007 lyb podac krótką instrukcję jak wymienić taki filtr w megance 1.6 z 1997 r W takim autku to filterek jest w prawym podszybiu - przeciwna strona do komory akumulatora. Trza zdjąć kratkę osłaniającą i tam masz jakby czarną skrzyneczkę z płaską zaślepką - osłoną. Trza to wydłubać i tam jest filterek - trza go ciągnąć do góry - ma prowadnice i w to miejsce nowy. - jak mi się później zechce to zrobią fotki. ;-) Nie zrobię bo nie mogę klapy silnika otworzyć :evil: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esh0 Opublikowano 27 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2007 Nie wiem czy to coś wniesie do tematu, ale myślę że warte uwagi. Jeśli ktoś nie wymienia samemu, to niech uważnie patrzy na ręce temu, co to robi. Dzisiaj byłem odkazić klimę i wymienić filtr (a wszystko kosztowało mnie 250zł - napełnienie, odkażenie, filtr) i oto co ujżęliśmy po wyjęciu starego filtra :) Fajne, fajne - komuś nie chciało się wyjmować schowka i postanowił, że podzieli filtr na części :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sornat Opublikowano 27 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2007 nowy tez polamali??? bo jak tylko stary to zaden problem ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esh0 Opublikowano 27 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2007 Może nieprecyzyjnie się wyraziłem - to ze zdjęcia jeździło w moim autku jak go już kupiliśmy. Nowy został wymieniony prawidłowo, tj po zdjęćiu schowka (ale on duuuuży). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirek Opublikowano 3 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2007 eshO - nie widzę w tym nic złego, że stary filtr po wyjęciu jest połamany. Ten filtr można spokojnie wymienić bez odkręcania czegokolwiek. Jedyne co trzeba zdjąć, to klapkę na obudowie centralnej konsoli. Pozwoli to lepiej dojść do filtra. Nacięcia na nim służą do tego, aby przy wkładaniu można było go zgiąć i tym samym łatwiej włożyć do obudowy oraz zatrzasnąć, aby połączenie było trwałe i szczelne. Tu wystarczy trochę zręczności i cierpliwości. Wczoraj tego dokonałem i wystarczyło mi na to ok. 30 minut. Metoda drNo jest również skuteczna, ale trzeba pamiętać, że lepiej za dużo nie odkręcać jeśli naprawdę nie trzeba, bo potem pojawiają się te dziwne trzaski i skrzypienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi