dani34 Opublikowano 11 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2013 (edytowane) Witam. Jestem nowy więc startuje. Ktoś mówił że lepiej wcześniej odgrzybić i dopiero filtr kabiny. Ale czy odgrzybianie ma sens gdy filtr jest cały brudny i jest jeszcze pełno liści ? Nie lepiej wpierw wymienić filtr wyczyścić liśie a później ładnie ozonem to wszystko potraktować - oczywiście z grupona 59zł (myślę, że proces ozonowania i nabijania w każdym warsztacie wygląda tak samo więc poco przepłacać). A więc jaką zalecacie kolejność ? Czy znacie rozmiary tego filtra?, mam wersje 106 kM. Bo jest mnóstwo zamienników i każdy ma inny rozmiar i niewiem czy błąd mają czy jak: http://allegro.pl/filtr-kabinowy-renault-megane-k1130-filtron-i3074698068.html http://www.arwit.pl/TDZamow.aspx?a=698736&b=0021&e=000581032&k=&g=00424&p=&n=&t=&towkod=698736 http://www.arwit.pl/TDZamow.aspx?a=698730&b=0021&e=000580892&k=&g=00424&p=&n=&t=&towkod=698730 Edytowane 12 Marca 2013 przez dani34 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 12 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2013 Jestem nowy więc startuje. Ktoś mówił że lepiej wcześniej odgrzybić i dopiero filtr kabiny. Ale czy odgrzybianie ma sens gdy filtr jest cały brudny i jest jeszcze pełno liści ? Przecież najpierw czyści się wszystko z brudu, wymienia się filtr i dopiero ozonowanie. A te filtry co podałeś to nie są od meganki II. Szukaj np. filtrona z oznaczeniem K1130 lub K1130A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dani34 Opublikowano 12 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2013 Dzięki aston. Purflux AHC199 będzie OK ? Chyba lepszy od Filtrona ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 13 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2013 Będzie dobry. Osobiście filtr kabinowy wymieniam 3, 4 razy do roku. Bo się strasznie brudzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilkinson Opublikowano 11 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2013 Witam wszystkich . Dzięki za dokładne zamieszczenie informacji o wymianie filtra pyłkowego , sprawa banalna zajęło mi to około 10 minut . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
notandor Opublikowano 29 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2013 Znalazłem film może podobny bo do scenik ,ale przynajmniej jakię wskazówki są lin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dj-doc Opublikowano 30 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2013 Witam Ten film dotyczy wymiany filtra w Oplu Astrze J - potocznie zwaną IV. Tak jest w tytule. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pcz_07 Opublikowano 22 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2013 Dość stary temat ale zaryzykuję, mianowicie co zrobić jak już wentylator zassał wszelki syf i buczy na kżdym biegu. Czy próba wprowadzenia powietrza pod ciśnieniem za pomocą kompresora coś pomoże czy jestem skazany na demontaż całej dmuchawy?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafoooo Opublikowano 22 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2013 Jakim cudem zassało Ci do dmuchawy? Był dziurawy? Ja ostatnio wymieniałem filtr, liści to było co niemiara, ale nagrzewnica wyglądała jak Nowa, czyli nie przeleciało za niego nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pcz_07 Opublikowano 22 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2013 (edytowane) Powiem tak: ostatnio jak włączałem i wyłączałem słyszałem dźwięk liścia, może nie jednego który z racji załączania wirnika opadał albo przemieszczał się gdzieś tam. Postanowiłem dlatego przejrzeć filtr. po jego zdemontowaniu okazalo się że jest połamany i zawiera w sobie dużo zanieczyszczeń, najwięcej liści, ale przy jego wyjmowaniu z kanału wyleciało mnóstwo liści, mnóstwo, po włączeniu dmuchawy wylatywały jeszcze a później dmuchawa zaczęła buczeć na każdym biegu. Teraz czasami jakiś paproch wyleci kratką, a nawiew buczy już. I właśnie nie wiem jak rozwiązać ten problem :) Edytowane 22 Listopada 2013 przez pcz_07 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafoooo Opublikowano 22 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2013 Dlatego ja po wyjęciu filtra od razu zapodałem odkurzacz i wszystko wyciągnąłem co zostało w komorze filtra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pcz_07 Opublikowano 22 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2013 Zrobiłem tak samo, więc widocznie już wcześniej dmuchawa zassała i pewnie dlatego slyszałem te dźwięki :) Co proponujesz?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafoooo Opublikowano 22 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2013 Na pewno bym nie rozbierał całej dmuchawy, za dużo roboty, obroty na full,skierować nawiewy na kratki przednie i może w końcu wyleci. A zza kratki go będzie łatwiej wydostać. ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pcz_07 Opublikowano 22 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2013 Dzisiaj takich prób było mnóstwo, zaryzykuję chyba kompresor ewentulnie cienki drucik pomiędzy kratki w obudowie filtra i się zobaczy. Dzięki za info :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 23 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 Zdejmij schowek oraz rurę plastikową od nawiewu na nogi pasażera z przodu i z tyłu. Ustaw sobie pokrętło nawiewu na obwód zamknięty. I będziesz widział wtedy wentylator przez kratki. I wtedy można sobie czyścić wentylator bez rozbierania deski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi