Skocz do zawartości

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Problem z wyjęciem wtyczki z czujnika deszczu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam takie pytanko jak wyjąc wtyczkę tą czarną z czujnika deszczu.Bardzo delikatna ta tasma i niechcę jej urwac.Po odchyleniu czujnika deszczu zauwarzyłem że żel pozostał na szybie i strasznie się kleji do rąk tak powinno byc .Wymieniam żel bo niedziałają mi wycieraczki w trybie automatycznym.Robię to wten sposób czy trzeba właczac silnik aby wycieraczki weszły w tryb automatyczny.Przesówam nadu dzwignię wycieraczek na 1 pozycję 1 kropelka polanie wodą czujnika brak reakcji.Proszę o podpowiedzi pozdrawiam.

Bardzo delikatna ta tasma i niechcę jej urwac

Sama taśmę trudno zerwać, co najwyżej możesz ją wyrwać z wtyczki. Czasami właśnie zły styk w tym miejscu jest przyczyną problemów..

Po odchyleniu czujnika deszczu zauwarzyłem że żel pozostał na szybie i strasznie się kleji do rąk

Obyś tylko tym nie zepsuł sprawnego czujnika. Zazwyczaj po odpięciu blaszki można czujnik rozebrać (3 zatrzaski) tak by płytka z żelem pozostała przy szybie. Jeśli nie było przez szybę widać bąbli powietrza, oznaczało to, że czujnik jest przyklejony poprawnie i należy jedynie sprawdzić wewnątrz "świecenie" diod IR.

Przesówam nadu dzwignię wycieraczek na 1 pozycję 1 kropelka polanie wodą czujnika brak reakcji

Włączasz zapłon, niekoniecznie silnik, dźwignia w pozycję 1 i pierścień max do przodu, na największą kroplę. Do prób najlepszy jest nie strumień wody ale atomizer, rozsiewający masę drobnych kropelek, w których załamuje się podczerwień.

Zrobiłem tak jak mówiłes zero reakcji.We wtyczce coś trzeba nacisnąc aby ją wyjąc.Kiedys byłem w salonie facet zerknoł i powiedział że żel do wymiany.Jak rozpołowic ten czujnik aby ta częsc przylegająca do szyby została może jakies zdjęcia nie chce czegos połamac.I o jakie djody chodzi co one mają mrugac czy cos takiego.Pozdrawiam.

Nie mam fotek ale jak się przyjrzysz to zobaczysz 3 plastikowe zatrzaski na samym czujniku. Na jego obwodzie. Najpierw odpinasz blaszkę potem te zatrzaski. Czujnik masz w 2 połówkach. W tej z wtyczką jest kilka diod, które nie świecą normalnie, bo są emiterami podczerwieni. Ich działanie sprawdzisz patrząc na nie przez foto w telefonie, albo fotoaparat cyfrowy.