JAPONIECt Opublikowano 9 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2012 Witam. Jestem tu całkowicie nowy. Więc proszę o wyrozumiałość Problem jest mega wielki. Od paru dni mam Megane 1.4 96r (nie wiem ilu cylindrowy). 2 dni nią pojeździłem i zaczęły się problemy :D Auto alarm nie dział, auto nie odpala wcale - wkładam kluczyk, przekręcam i nic. Zero reakcji. Żadne kontrolki nie świecą. Na kablach nawet nie odpala. Akumulator był ładowany. Proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelb5913 Opublikowano 10 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2012 Napewno żadna kontrolka nie świeci.?? Immobilaiser wyłącza się.?? Po przekręceniu kluczyka w stacyjce słychać takie "bzzzz" dochodzące z pod tylnej kanapy..?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 10 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2012 A może tak zacząć od sprawdzenia bezpieczników? Ostrzegam, jak zapytasz gdzie są, to temat zamknę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JAPONIECt Opublikowano 10 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2012 Żadna kontrolka nie świeci!! A po przekręceniu było słychać takie "bzzz" tylko że z pod maski. A co do Immobilaisera to nie wiem czy się wyłącz :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zdunman Opublikowano 10 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2012 (edytowane) 1. Sprawdź klemy 2. Napisz na forum jakie masz napięcie na aku w stanie jałowym i podczas próby uruchomienia silnika Edytowane 10 Lipca 2012 przez zdunman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasek Opublikowano 10 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2012 A po przekręceniu było słychać takie "bzzz" tylko że z pod maski Może to przekaźnik pompy paliwa po stronie kierowcy przed nadkolem szukaj w czarnej skrzynce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JAPONIECt Opublikowano 10 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2012 Sprawdziłem bezpieczniki i wszystko z nimi jest w porządku. Dzwoniłem tam gdzie auto kupiłem i gościu stwierdził że to akusia trzeba naładować. Właśnie wyjąłem akusia i się ładuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasek Opublikowano 10 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2012 To w tym czasie jak ładuje się aku poczytaj o kodowaniu kluczyków na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JAPONIECt Opublikowano 11 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2012 (edytowane) 1. Sprawdź klemy 2. Napisz na forum jakie masz napięcie na aku w stanie jałowym i podczas próby uruchomienia silnika 1.Klemy dokręcone 2.Napięcie w stanie jałowym 12,63V, próba rozruchu 7-9V Aku w pełni naładowany, wymieniłem baterie w pilocie. Nadal spod maski w czasie uruchomienia słychać charakterystyczne "bzzzzz" z pod maski. Czy może to być wina rozrusznika ?? Edytowane 13 Lipca 2012 przez meganecoupe02 ortografia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zdunman Opublikowano 11 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2012 (edytowane) Moim zdaniem aku padł. Napięcie podczas rozruchu nie powinno spadać poniżej 10V. Czy mierzyłeś napięcie na aku w stanie jałowym od razu po odpięciu od prostownika, czy poczekałeś z 2h ? Czy dobrze rozumiem, że rozrusznik nie kręci ? Słychać jak załapuję automat na rozruszniku ? Ja osobiście, żeby nie narażać się na zbędny wydatek pożyczyłbym sprawny akumulator do testów. Jak możesz to wrzuć zdjęcie klem i akumulatora. Zobacz też jaki jest pobór prądu w stanie jałowym, włącz tylko alarm Edytowane 11 Lipca 2012 przez zdunman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kreciq Opublikowano 11 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2012 Pora zacząć rozglądać się za nowym akumulatorem. Obecny wyzionął już ducha. 12,63 V to rozładowany akumulator, w pełni naładowany ma przeszło 13 V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 11 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2012 (edytowane) Producenci akumulatorów twierdzą, ze 12,6V może mieć akumulator w pełni naładowany. Tak spory spadek napięcia na akumulatorze może też być spowodowany zbyt dużym obciążeniem. Dzieje się tak, jeśli rozrusznik jest na wykończeniu (do sprawdzenia przez podmianę akumulatora). Edytowane 11 Lipca 2012 przez Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kreciq Opublikowano 11 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2012 (edytowane) Producenci akumulatorów twierdzą, ze 12,6V może mieć akumulator w pełni naładowany. Zgodzę się z Tobą. Przeważnie taki akumulator "leżakuje" w sklepie już trochę czasu. Napięcie takie jest niedopuszczalne przy akumulatorze świeżo odpiętym od prostownika, gdzie akumulator nawet nie zdążył się "ułożyć" po ładowaniu. Oczywiście mówię tu o sytuacji, gdzie prostownik sygnalizuje pełne naładowanie. Edytowane 11 Lipca 2012 przez Kreciq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelb5913 Opublikowano 11 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2012 Nie ma co tu dyskutować, trzeba podmienić akumulator i zobaczyć co będzie się działo.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JAPONIECt Opublikowano 12 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2012 Tak macie rację. Była to wina aku. Poprzedni właściciel twierdził że auto zawsze odpalało bez problemu. Stary kum nie był wymieniany od... 16 lat!!!!! Ciągle był ładowany a nie wymieniany!!! Teraz jest nowy aku i odpala bez problemu. Dzięki za pomoc :D Szerokiej drogi :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi