Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

1,4 TCE czy 2.0 16 V x-tronic CVT w Grand Scenic?

radomir

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

być może ma ktoś doświadczenie z benzyną 1.4 TCE i 2.0 16 V x-tronic CVT?

Jeśli chodzi o auto wybor padł na nowego Grand Scenica Privilege.W tej wersji dostepne są dwie benzyny które wymieniłem.Diesla nie chcę- auto będzie pokonywało szacunkowo 500 km na miesiąc + urlopy i wyjazdy rodzinne.Poza tym rozwodzę się z 2.0 TDI i nie chce już klekota.

Osiągi katalogowe aut są niemalże identyczne i da się to wytłumaczyć obecnością turbiny w mniejszej jednostce.Spalanie wg. katalogu mniejsze o 1,5 l. u TCE.

Moje wątpliwości dotyczą żywotności jednostki 1.4,jej kosztów obsługi oraz tego jak będzie zachowywała się przy 4 osobach w aucie i pełnym bagażniku

Patrząc z drugiej strony mimo wszystko ta jednostka jest ekonomiczniejsza,a patrząc porównywalnie na 1.4 TSI 140 KM od VW aż trudno uwierzyć w jego zaskakująca dynamikę. Cena katalogowa 1.4 TCE niższa o 5tys zł.

z kolei 2.0 16 V x-tronic CVT to starsza jednostka,mniej oszczędna,lecz z drugiej strony pojemność wskazuje na to,że ma wieksza kulturę pracy...no i większe spalanie.Dodatkowo automat CVT.

Będę wdzięczny za opinie doświadczonych użytkowników forum i przede wszystkim praktyków tych jednostek benz.

Pozdrawiam.

Silniki 2,0 16V w Scenikach III to silnik Nissana M4R i nie ma on zbyt pochlebnych opini, niby nowa lepsza kontrukcja, a zawory trzeba regulować co 30kkm. Jego poprzednik F4R Renault był niezawodny i doskonale nadaje się do zagazowania, a zawory były regulowane hydraulicznie, niestety nie montują go już w SIII :-(

mam megane 1.4 tce - wyjazd na narty: 4 dorosłe osoby z komletem osprzętu (narty, buty, kijki, kaski) + duża ilośc bagażu + bagażnik dachowy z maksymalnym obciążeniem i jakoś dawał radę :mrgreen: mały silnik ale turbinka robi swoje :D GS bedzie 200kg cięższy wiec może być troche gorzej...

No to ja się wypowiem jako posiadacz 1.4 TCE.

Jak dla mnie auto rewelacja. Spełnia w 1000% moje wymagania i oczekiwania.

1. Mam prawie 200 cm wzrostu a miejsca z przodu jeszcze mam.

2. Z tyłu dwójka dzieci też mają dużo miejsca.

3. Bagażnik bardzo duży.

4. Dużo rzeczy mieści się tam gdzie koło zapasowe.

Co do osiągów są jak dla mnie super. Bardzo elastyczny silnik. Skrzynia biegów dopasowana dobrze.

Spalanie w normie. W mieście 10L/100.

Ostatnio dwa wyjazdy do Monachium. Średnia prędkość 100km/h. Klima cały czas włączona. Spalanie 8.1L/100.

Wszystkie te wartości są dla mnie do przyjęcia.

Ja zdecydowanie bym polecił GS z tym silnikiem.

Odnośnie 2.0 się nie wypowiem bo nie znam.

Pozdrawiam.

Kolo

Nie znam silnika 2.0 w obecnych scenikach, ale mam doświadczenia z silnikiem 2.0 montowanym w poprzedniej generacji megane/scenic II. Przypuszczam, że wielkich zmian nie ma (a może to ten sam silnik?). Poprzednio (między 2005 a 2011 rokiem) miałem megane sedan 2,0 98,5 kW. Obecnie (od 2011) mam megane 1,4 Tce. Oba samochody użytkowałem i użytkuję od nowości. Przebiegi pokonywałem i pokonuję średnio ok. 1000 km miesięcznie. Z poprzednim silnikiem (2,0) nie miałem żadnych problemów (z tym, że jeździłem nim od 0 km). Jedynie dwa lub trzy razy wymieniałem cewkę zapłonową i czyściłem przepustnicę, bo trochę falowały obroty. Frajda z jazdy wysoka. Silnik (zmienne fazy rozrządu) miał zapas mocy, elastyczność (ciągnął spokojnie nawet na szóstce) i przyspieszenie (żadne golfy - szmelcwageny nie mogły mi podskoczyć). Ale niestety łyżką dziegciu okazało się spalanie. Zdecydowana większość jazd była w mieście (W-wa) i poniżej 11,5 l/100 km nie schodziłem (realizm z sześciu lat użytkowania). Nawet jazda czysto "taksówkarsko-emerycka" nic nie pomagała - silnik musiał swoje wypić. Przyszedł czas na zmianę samochodu i wybór mój padł na megane 1.4 Tce. Przede wszystkim chciałem coś ekonomiczniejszego, ale równie mocnego i elastycznego. I się nie zawiodłem. Osiągi teoretycznie takie same, ale faktyczne odczucia (moje) zauważalnie lepsze (być może kwestia wagi obu samochodów). Ale odczułem ulgę w kieszeni, bo teraz 1,4 spala mi średnio 9,0 l/100 km. Jazdy też po W-wie (nie wierzę, że realnie może być mniej, a ci którzy twierdzą, że spala im mniej konfabulują, albo się toczą jak motorowery). Owszem w trasie zależnie od prędkości można zejść nawet do 5-6 l/ 100 km, czego nie mogłem powiedzieć o 2,0 (tu najwyżej 8 l/100). No i jeszcze jeden drobiazg - 1,4 ma łańcuch (więc teoretycznie do końca żywota), a w 2,0 trzeba wymienić pasek po okreśłonym czasie. Nie jest to usługa tania (w serwisie ok. 2000 zł), bo trzeba też m.in. wymieniać wariator faz. Podsumowując: z punktu widzenia praktycznego użytkowanika (mojego) oba silniki mają podobne osiągi i zachowania, nie sprawiają problemów, ale 1,4 jest ekonomiczniejszy i nowocześniejszy.

Edytowane przez martello

Witam,

jako posiadacz Scenika 1,4 Tce również polecam ten właśnie silnik. Owszem zawsze się chwali to czym się akurat jeżdzi ale naprawdę ten silnik jest wystarczający do tego auta. Owszem , mocy nigdy nie jest dosyć ale do komfortowej jazdy ( a nawet dynamicznej) wystarcza. Też miałem ten sam dylemat jak zamawiałem auto w salonie. Chciałem najmocniejszą jednostkębenzynową jaka była dostępna. Więc wychodziło na 2,0 140 KM. Ale tam jest ten głupi automat bezstopniowy chyba z pasem i kołami stożkowymi. Efekt jest taki , że auto ciągle wyje a silnik tak dziwnie się wkręca na obroty. Jak depniesz gaz do dechy to silnik wchodzi na 5500 obr/min i cały czas trzyma te obroty dopuki nie odpuścisz. Wrażenie jest takie jakbyś jechał cały czas na jednym biegu przy maksymalnych obrotach silnika. Tu zresztą podaję link , zobacz jak to chodzi na filmie:

Ogólnie nic specjalnego , dodatkowa komplikacja a osiągi wcale nie lepsze bo owy pseudo automat kradnie trochę mocy.

Spalanie też chyba gorsze.Ale nie oszukujmy się. W 1,4 Tce , tak jak większość urzytkowników pisze zgodnie, po niżej 9,5 - 10 L/100km nie zejdziesz po mieście.Ogólnie auto jest ciężkie i jak chcesz płynnie ( dynamicznie) jeździć to licz , że 10 litrów musi spalić. Co innego na trasie. Tutaj 7 - 8 L wystarczy. A jadąc z Wrocławia do Łodzi i z powrotem udało mi się 6,7 L uzyskać.

Poza tym 1,4 ma niesamowitą kulturę pracy. Jest cichutki ( szczególnie w Sceniku)i przyjemnie elastyczny. Wadą na trasach i autostradach jest to , że ma wysokie obroty silnika już przy 130 km/h. Spowodowane to jest krótkimi przełożeniami biegów 5 i 6. Po mojemu 6- ka powinna być typowo autostradowym biegiem i mieć dłuższe przełożenie. Spalanie przez to też nie jest zbyt niskie przy większych prędkościach.

Na koniec dodam , iż silników 1,4 Tce już trochę jeździ po kraju i nie tylko i jakoś nie słychać aby coś siędziało z tymi jednostkami. Wiadomo zawsze się coś komuś przydaży ale to chyba w każdym koncernie buble się trafiają.

Ja jestem zadowolony z autka i z tego silnika. Szkoda tylko ,że nie jest dostępny do Scenika silnik 2,0 T 180 KM jak w Megane Coupe. Tutaj bym się nie zastanawiał i chętnie bym dopłacił różnicę kilku tysięcy do takiego motoru. Nawiasem mówiąc miałem nadzieję od początku jak kupiłem auto (w 2010 r) , że jak wejdzie Scenic po lifcie to może 1,4 TCe dostanie jakieś nowe oprogramowanie i parę koników przybędzie. Ale niestety. Widać ekologia górą.

Dodano: 13 lip 2012 - 23:40

Na koniec dodam dla ścisłości , że 1,4 tce , to też silnik Nissana jest. Ogólnie to chyba dobrze. W końcu japońskie konstrukcje ponoć są dobre i trwałe. Oczywiście różnie to bywało w przypadku Nissana , bo znane są chociażby przypadki brania oleju przez niektóre jednostki ( 1,8)i przedwcześnie zużywającymi się pierścieniami ale to już chyba inne silniki. Natomiast słyszałem ,ale głowy nie dam sobie uciąć , że turbina w 1,4 jest Mitsubishi. Jeśli to prawda to dobrze , bo ta firma ma jedne z najlepszych i najtrwalszych turbosprężarek.

Ciekawe jak wyglada sprawa zagazowania 1,4tce czy ktoś już przerabiał ten temat ? W starym 2,0 16V F4R nie było problemów silnik wręcz stwożony do paliwa LPG, mój staraszy SI z 2003 roku przejechał już ponad 300kkm na LPG bez problemów, nowszy SII 2007 ma już 80kkm spalanie całkowite średnie 40% trasa / 60% miasto wychodzi 10,62 LPG/100km. Miasto Wrocław 11-13 LPG/100km, długa trasa Wrocław-Spit-Wrocław autostrada, tempomat, klima 8,8LPG/100.

Parę dni temu znajomy kupił SII Grand 2,0 16V 1997cm 135KM z oryginalną instalacją LPG przebieg 170kkm sprawdzalismy go dokładnie w serwisie silniczek idealnie pracuje jak nowy.Czytałem na forum Laguny, że nowe 2,0 16V 1998cm 140KM M4R Nissana są gorsze i mają słabe gniazda zaworowe.

W niemczech gazują 1.4 TCe - dość często. U nas ASO Renault stoi na stanowisku że nie. Cóż. Ja zwolennikiem gazu nie jestem - ale takich nie brakuje i moim zdaniem powinni to umożliwić i nie straszyć klientów.

Wracając do głównego pytania : z tej dwójki lepsze 1.4 TCe. Żeby ten 2.0 miał jakiś 6-7 biegowy czy dwusprzęgłowy automat byłby jakiś dylemat, a tak to sprawa prosta.

Turbobenzyniaki Renault mają nie najgorszą opinię.

Edytowane przez grzes74