Skocz do zawartości

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,mam problem jak w tytule- z klimatyzacją, od początku:

tydzień temu napełniałem ją gdyż rok wstecz zlekceważyłem małą nieszczelność na zaworach i mi czynnik spierniczył, no trudno... Otóż, po napełnieniu i wymianie zaworków wszystko hulało aż miło, jednak kilka dni później klima przestała reagować jak trzeba. Raz chłodziła, raz nie - dziś w ogóle przestała, a jako iż serwis dawał gwarancję (niestety, serwis to tylko kolesie z maszynką...) to wybrałem się ponownie. Po podłączeniu do "maszynki" i ponownym sprawdzeniu szczelności, "obczujnikowaniu" czy nigdzie przewodami czynnik nie ucieka, diagnoza jedna- szczelny. Sprężarka i chłodnica również chulają, wiatrak się załącza, sprężarka również "na oko" chodzi, ale klima już niestety nie. Pan obsługujący maszynkę stwierdził, że wina może leżeć po stronie elektrozaworu (hmmm... cóż- wniosek najlogiczniejszy- nie spręża = nie chłodzi).

Moja Renia: 1.6e 90km, 1997.

Panowie (i panie :) ) tutaj do was pytanie: czy macie jakieś sugestie co do mojej bolączki? Czy jest może jakiś kwiatek, który najczęściej szwankuje i od niego należy zacząć? Zależy mi na bardziej domowych sposobach, które można zastosować samemu przy odrobinie lektury i dawce majsterkowania, może jak sprawdzić czy ten elektrozawór rzeczywiście żyje? Albo jak nie ma "domowych" nadziei to polecicie dobry serwis we Wrocławiu, który zdiagnozuje i naprawi usterkę, a przy tym nie zerżnie ze mnie całej krwawicy gdyż jako student z kasą nie jest u mnie specjalnie po drodze...

Pozdrawiam, Przemo!

Edytowane przez Baz4ant