pawlik Opublikowano 25 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2007 Witam. Jestem zainteresowany zakupem scenica 1.9 dti 97/98r. Poradźcie czym się kierować, co oglądać przed zakupem. Czy te sceniki były w ocynku? Z góry dziękuję. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wdytya Opublikowano 27 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2007 Popatrz na ogolny stan auta, ksiazka serwisowa, co kiedy powinno byc wymienione i czy bylo, czy nie. Jesli np rozrzad mial byc wymieniony po 90 tys a auto ma przebieg 200 tys i byl wymieniany tylko raz, to od razu wiadaomo, ze zaraz bedziesz go musial wymienic (jakies 3000pln), no chyba ,ze ci nie zalezy na silniku, pompa wody, zawieszenie, pompa wspomagania, czy silnik czysty, czy szybko lapie temperature (bo to diesel ma byc, nie ?) i czy ja trzyma tzn. czy po krotkim wysilku nie wlacza sie od razu wentylator(jesli tak, to sobie bezwzgladnie odpusc auto), koncowki drazkow , wydech a zwlaszcza katalizator, zawieszenie, jak auto sie rozpedza, czy jak dodasz ostro gazu, to czy nie zostaje za toba kupa czarnego dymu, jak auto hamuje, czy nie sciaga na ktoras ze stron, ogumienie. Na wolnej jezdzie najlepiej sprawdzic gumy. Jesli wzrokowo sa ok zrob tak. Posadz kogos z tylu ,a ty z przodu. Dojezdzasz do swiatel i hamujesz powoli tak zeby auto zwalnialo prawie minimalnie - chodzi o to zeby kawalek pojechac z predoscia troche szybsza niz idacy czlowiek. Jesli czujesz ze autem rzuca to znaczy ze opony maja popekane sploty i sa do wymiany, jesli nie to jeszcz proba tym razem przy 140km/h czy tez ladnie idzie. No i przejedz sie tym autem, czy nic nie skrzypi szumi stuka. A nie myslales nad benzyna i LPG ? Ja tez chcialem diesla 98 ale w koncu kupilem 1,6 benzyna + LPG i jestem zadowolony. W miescie pali 10 gazu, trasa do 120 km/h 7 l , do 140 km/h 8 l , powyzej 9 l gazu. Wychodzi taniej jak diesel, a i ewentualne koszty dlubania w silniku tansze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 27 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2007 (jakies 3000pln)gdzie? w ASO chcą 1300, max 1500 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzychu Opublikowano 28 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2007 "Pełen" ocynk i 12 lat gwarancji na perforacje występuje dopiero w modelach po liftingu, z tego co się orientuję. Natomiast na co zwrócić uwagę w silniku dTi, przede wszystkim praca turbiny, czy nie cieknie w rejonach sprężarki. Rozruch zimnego silnika (ale to ciężko sprawdzić przed kupnem), kopcenie. Sprawdź przyspieszenie w zakresie 1500-3000 obr/min. Przy około 2000-2100 powinieneś odczuć wyraźną różnicę. Co do kosztów, to diesel jest mniej problematyczny od LPG. Wychodzi tak samo, jeśli chodzi o koszty. wdytya, nie chce mi się wierzyć, że Twoje spalanie w trasie, trochę przesadziłeś z tymi prędkościami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wdytya Opublikowano 28 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2007 Prawda. Zalewam 38 l gazu i w trasie robie 530 - 560 km przy spokojnej jezdzie. W miescie 380 - 430 km. Ostatnio Wrocław - Zielona Góra 178 km w 2h:05 min w tym 30 km po autostradzie przy 150-160 km/h(wg wskazan mojego predkosciomierza) i z powrotem w 2h:40 min. Razem 360 km. Po powrocie w miescie zrobilem jeszcze tylko 45 km i tankowanie - wychodzi 10 l na 100 km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawlik Opublikowano 28 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2007 tzn że nie było ocynku w modelach 97/98? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vivaldi Opublikowano 28 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2007 generalnie jest tak , że Sceniciem a konkretnie rodziną Megane, Renault chciał zawojować Europę odwracając się od opinii rdzy, złej jakości, braku spasowania. Ocynk był przynajmniej cześciowy. Jeżeli znajdziesz zadbany egzemplarz to na 100% nie będzie miał śladów rudego. Dopuszczalne paproszki w okolicach rantów tylnych kół i to wszystko, noooo może wokoło odpływów wody z tylnej klapy ale praktycznie niezauważalne. Na pewno auta o wiele lepiej wykonane i zabezpieczone od produkcji sprzed ery Megane i dużo lepiej od współczesnych niektórych marek nastawionych na 100% zysku. ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekplacek Opublikowano 29 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2007 (jakies 3000pln)gdzie? w ASO chcą 1300, max 1500 zł Faktycznie trochę drogo te 3 tyś Za wymianę rozrządu (razem z pompą wody i z płynem chłodniczym) do 1.6 16v usłyszałem ok. 850zł z robocizną (oczywiście nie ASO ale też nie u pana Gienka w garażu tylko w sieci Q-Service) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 31 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2007 ja za części do wymiany rozrządu w 1,6 16V zapłaciłem 420 zł cały komplet GATES rolka napinacz pasek pompa wody robota 100zł lub sama przyjemność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gaweł Opublikowano 1 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2007 Pasek i rolki (bez pompy) za 500 zł i jakieś tam grosze w zakładzie do którego zawsze jeżdże. Ja po zakupie od razu wymieniłem czujnik temp. i termostat (były walnięte). Ten gazik to reweacja! A ja trochę bałem się gazu w Scenicu bo myślałem, ze będzie dużo więcej chlał i dlatego ON. Takie spalanie to ja miałem w Astrze 1.4... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi