rufuse Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Witam Posiadał Megane I z 1996 elektryczne szyby z przodu działają impulsowo. Poczytałem trochę tematów sprawdziłem wszystko ale nadal szyba martwa. Ale zacznę od początku. Jakiś czas temu szyba po stronie pasażera raz działała raz nie przycisk od strony pasażeraz szwankował ale od strony kierowcy działał dobrze. Na dzień dzisiejszy nie działa szyba zarówno z przycisku kierowcy jak i pasażera. Sprawdziełem bezpiecznik jest dobry ale napięcie 12V żadne nie dochodzi do przycisku od pasażera jedynie szczątkowe małe 0,8V. Ściągnąłem jakiś schemat z netu w załączniku sprawdziłem styki w drzwiach przyczyściłem i nadal nic. Może ktoś miał podobny problem. Czy od szyb jest odpowiedzialny tylko jeden bezpiecznik?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasek Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Bezpieczniki od szyb przednich to f18 (trzeci rząd od góry 5 od prawej) i f19 (pierwszy rząd od góry prawy róg) Czy słychać cykanie w okolicy słupka kierowcy jak wciśniesz/uniesiesz przycisk od szyby 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rufuse Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2012 (edytowane) Właśnie tego cykania nie słychać wiem o którym mówisz bo przy działającej szybie od kierowcy to klikanie słychać :) A bezpieczniki są dobre cykanie powinno być słychać niezależnie od stanu stanu bezpiecznika Edytowane 15 Sierpnia 2012 przez rufuse Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasek Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2012 jeśli bezpiecznik jest spalony to nie będziesz miał przejścia napięcia na silnik szyby. Jeśli masz spalony przekaźnik szyby to szukaj jaki to przekaźnik i dokładnie taki sam kup na alle lub kup uszkodzoną skrzynkę UCH i z niego przelutuj przekaźnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rufuse Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2012 No własnie jest tam kilka przekaźników druga sprawa to czy przekaźniki są wyjmowane czy lutowane jeśli lutowane to jak wyjąć to skrzyneczkę z przekaźnikami spod kierownicy?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasek Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Przekaźniki są lutowane w płytkę, jakie to przekaźniki to jest na forum opis, a jak wyjąć i włożyć skrzynkę to znajdziesz na forum sam to opisywałem :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rufuse Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Wiem jak wyjąć skrzynkę wiem które przekażniki są od wycieraczek tylnich ale nie wiem które od okien :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasek Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Na downloadzie lub FTP-ie leża schematy i różne tego typu materiały poszperaj w nich jest tam opis skrzynki i jaki przekaźnik od czego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rufuse Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2012 No postaram się znaleźć a pytanko jeszcze bo tak przeglądam czytam i padła jedna treść że podobno na okna pasażera nie ma przekaźnika tylko wszystko idzie bezpośrednio przez przełączniki jest to prawdą ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kreciq Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Nie jest to prawdą. Nawet na załączonym schemacie z pierwszego postu masz rozrysowany przekaźnik od tej szyby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rufuse Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2012 No właśnie wiem dlatego mnie to zdziwiło stwierdzenie któregoś z użytkowników. Reasumując ze schematu można wywnioskować że to będą dwa różne przekaźniki chodzi o wielkkość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kreciq Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Przeczyść jeszcze styki w kostce z karoserii do drzwi (w gumowym peszelu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rufuse Opublikowano 7 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2012 (edytowane) No zobaczę jakimś kontaktem może znajdę coś na budowie a tutaj właśnie wypowiedz że szyba od pasażera jsest bezpośrednio z przełączników http://megane.com.pl/topic/38913-awaria-elektryki-przedniej-szyby/page__p__299291__hl__przeka%C5%BAnik__fromsearch__1#entry299291 Dodano: 07 wrz 2012 - 10:02 Witam wczoraj udało mi się uruchomić szybę. Po głębokich analizach schematów oraz fizycznych połączeń udało się to naprawić. Przyczyna brak +12V idących na szybę po przekręceniu kluczyka. Popsuł się przekaźnik żeby nie ingerować w skrzynkę wziołem 12V z akumulatora. Uciołem orginalne zasilanie i podałem z akumulatora przez bezpiecznik i szyba działa ;) tyle że działa niezależnie od tego czy kluczyki są w samochodzie czy ich nie ma. Sterowanie szybami faktycznie odbywa się poprzez przyciski a nie jak sądziłem wcześniej wysterowanie przekaźnika. Przekaźnik uruchamia się tylko w momencie odpalenia silnika i on cały czas jest załączony. Edytowane 7 Września 2012 przez Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
steve Opublikowano 7 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2012 (edytowane) Wiem jak wyjąć skrzynkę wiem które przekażniki są od wycieraczek tylnich ale nie wiem które od okien Rufuse mam pytanie jak się udało Ci wyjąć tą skrzynkę z przekaźnikami? Edit: Ok poradziłem sobie.Teraz mam problem z opisem: http://megane.com.pl/topic/41595-opis-przekaznikow/ Edytowane 8 Września 2012 przez steve Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian92 Opublikowano 12 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2012 Witam, mam pytanie odnośnie przekaźnika od elektrycznych szyb. Który to przekaźnik w skrzynce i jaki jest koszt z wymianą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi