white_peter Opublikowano 26 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2007 Witam mam pewien problem tzn sie 2 problemy. Pierwszy znich to nie schodzace mi obroty. Jade normalnie i po pewnym czasie jak wciskam sprzęglo i hamuje na krzyżówce to obroty pozostaja na 1500 do 2000. Znajomy mi powiedział ze to silnik krokowy. Nie wiem :-( Drugi mój problem to po pewnym czasie zapalająca sie pomarańczowa kontrolka. Wiem ze ten temat byl już poruszany. Ale prosze o zdjecie i zaznaczeniu na zdjciu ktróry to dokładnie wężyk bo nie wiem. :-( Narazie nie chce kożystac z pomocy mechanika bo jesli to wężyk i silnik krokowy to po co mam płacic za naprawe jak moge to sam zrobic. Mam jeszcze szarpanie na 2 biegu, ponoć wymiana kabli i przewodów zapłonowych coś pomoże wiec prosze o nazwe dobry świec i kabli zapłonowych Mója meganka to 1.6 classic 8v Dziękuje z góry za dobre rady Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość GazMajster Opublikowano 28 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2007 Jaką masz instalkę i o jakim wężyku mówisz. Nic z twojej wypowiedzi nie wynika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzychu Opublikowano 28 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2007 Jak kiedyś miałem do czynienia z Fiatem Tipo na gaz + sterownik AL700 to miałem podobny problem, uaktywniłem w sterowniku funkcję cut-off (czy jakoś tak) to rozwiązało problem niespadających obrotów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
white_peter Opublikowano 28 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2007 ten wężyk co widac na zdjęciu odchodzący od czarnej kostki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 28 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2007 Juz wiem. To wężyk od podciśnienia. Łączy on kolektor ssący z MAPsensorem. Jeżeli jest nieszczelny, koniecznie go wymień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość GazMajster Opublikowano 28 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2007 no jeśli chodzi o MAP sensor, to zrób jak Lewy powiada. Wtedy i obroty się ustabilizują. Cut-Off to ostateczność i właśnie we Fiatach się tego najczęściej używało, ale nie zawsze pomagało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
white_peter Opublikowano 28 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2007 Dobrze zobaczymy, a czy to zwykły wężyk ?? czy są takie typowe wężyki w sklepie które łącza kolektor ssący i MAP sensor ?? Czy szarpanie zniknie na 2 biegu jeżeli wymienie świece i przewody zapłonowe na nowe ?? I jak wymienić to jakiej firmy sa najlepsze do gazu ?? Oczywiście na moj motor czyli 1.6 8v 75KM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 28 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2007 Wężyk jak wężyk. Średnica 4-6mm. Musisz sprawdzić długość i średnicę wewnętrzną. Kup w sklepie motoryzacyjnym na wymiar z zapasem. Najlepiej jakby był ciśnieniowy, żeby go nia spłaszczyło podciśnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpok Opublikowano 29 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2007 ja tesz mialem problem z obrotami i wymiana czujnika polorzenia walu go rozwionzala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ares_72 Opublikowano 29 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2007 U mnie ten znaczek /// świeci już drugi tydzień. Obroty są normalne, nie skaczą. Sprawdziłem już wężyk, odłączyłem aku na 2 godziny a ta kontrolka jak świeciła tak świeci, nie mam już pomysłu. Nie zauważyłem u siebie żadnych zmian w pracy silnika. Kilka tygodni temu zapaliła mi sie na 3 dni i sama zgasła ale teraz już świci 2 tyg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrTea Opublikowano 29 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2007 To też sie podłacze... Tez zapala mi sie kontrolka od błędu wtrysków... ale przy wyzszych prędkosciach obrotowych.. Więc jak jeżdzę spokojnie w mieście mam spokój, ale na trasie gdy mam na prędkościomierzu k 160-170km/h zapala sie kontrolka która gaśnie po ponownym rozruchu auta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
white_peter Opublikowano 29 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2007 Witam Sprawdziłem dokładnie ten weżyk jest troszke sparszwialy i łaczany na srodku koszulka pewnie mial pewna dziurke i poprzedni własciciel lub jego mechanik tak załatwili sprawe !!!! Popukałem delikatnie palcami w MAP sensor i jak dzis caly dzien jezdziłem to ani razu sie nie zapaliła kotrolka ze zygzaczkiem !!!!!! Wiec z pewnoscia weżyk, lub pukanie w MAP sensor wymienie niedlugo wężyk i napisze na forum czy wymiana wężyka to bylo w 100% to !!! Co do obrotów to narazie pozostane przy silniczku krokowym !!! za jego wymiana !!! jeśli to nie to to wezme możliwość podana przez "szpoka" i wymienie czujnik polożenia wału !!!!! Wracajac jeszcze do szarpania na 2 biegu, to mi szarpie mocno jak jest przełaczony na gazie !!! na benzynie nie zauważylem tego zjawiska !!! Czy mam odwiedzić gazowników ?? bo możliwe ze zła jest domieszka gazu ?? Jeszcze nie wymieniłem przewodów i świec na nowe. Jak wymienie to podziele sie wiadomościami co i jak. A jak nie to jade do gazowników !!! W sumie i tak musze ich odwiedzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saki Opublikowano 7 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2007 Witam mam ten sam problem z ta kantrolka od wtrysku czsami sie zapala i z obrotami na gazie i na bezynie nie sa stabilne natomiast mam jescze jedno pytanko jestem tu nowy i bardzo prosze o pomoc - gdzie sie znajduje silniczek krokowy i jak go wymontowac bardzo prosze o pmoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 7 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2007 saki, o silniczku krokowym wiele tu już napisano. Użyj opcji "szukaj" (przycisk pod banerem, na górze każdej strony tego forum) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
white_peter Opublikowano 7 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2007 Witam Wiec tak wymienilem wężyk ten pokazany na zdjeciu !!!! i kontrolka przestała sie zapalać !!!! Potem wymieniłem świece na nowe i samochód już tak nie szarpie na 2 jak szarpał na gazie !!!!! Przewodów jeszcze nie wymieniłem bo czekam za przewodami i silniczka krokowego też nie !!!!! Jak wymienie to dam znac co to pomogło Saki zaznaczyłem do Ciebie czerwonym kółeczkiem gdzie jest silniczek krokowy !!!! Czarna strzałeczka prowadzi do tego weżyka od zapalajacej sie kontrolki !!! A czarne kółeczko to MAP sensor do którego idzie ten węzyk i jesli ten sensor jest wadliwy tez kontrolka bedzie sie zapalać !!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi