Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Zasilanie Sterowania Szyb

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem w trakcie montażu domykania szyb w Scenicu wersja Kalaido Wszystko ładnie ale mam mały problem mianowicie domykanie szyb nie działa jak wyciągnie się kluczyk ze stacyjki gdzie podłączyć + na stałe aby szyby można było otwierać i zamykać bez włożonego kluczyka w stacyjce. Próbowałem przy bezpiecznikach, ale tam są zasilane też inne obwody z tych samych kabelków więc to rozwiązanie odpada. Jakaś podpowiedź??

Ale szyba kierowcy powinna mieć napięcie przez jakiś czas po wyjęciu kluczyka (przynajmniej tak jest w moim aucie), a z tego co kojarzę to szyba pasażera powinna być przez przekaźnik podłączona (choć tu mogę się mylić)

Dziękuje kolego Pasek co do kabli to wiem które co i jak tylko problem w tym, że jak się wyciągnie kluczyk ze stacyjki to na silnikach nie ma nawet masy bo jakby była to problemu żadnego by nie było a podłączenia robiłem korzystając z instrukcji kolegi Vol2 tylko że tam opis dotyczył Megane Coupe a ja mam Scenica i widać tu problem jest z zasileniem szyb, żeby wszystko było jak należy musiałbym zaingerować w skrzynkę bezpieczników tak mi się wydaje.

u mnie zasilania nie ma na zadnej z szyb jak wyciagne kluczyk i tez dlatego nie działa mi domykanie poniewaz nie ma napiecia na szybach jak zamkne auto

Ja bym to spróbował podpiąć tak, by zasilanie domykania zostało podane na przewody biegnące do siłowników ale po drodze, szeregowo na tych przewodach powstawiałbym zaporowo w kierunku wstecznym diody, by nie było odwrotnego zasilania w czasie normalnej eksploatacji, jak fabryka przewidziała.

kolego Gojgien tylko wtedy trzeba by było podać i plusa i masę bo tych dwóch sygnałów nie ma bynajmniej na tylnych szybach bo od nich zacząłem i na tym stanąłem ponieważ stwierdziłem, że dalej nie ma to sensu a szkoda....

Domykanie szyb tak jest realizowane, nawet fabrycznie, że działają wszystkie jednocześnie, domykają się tylko niedomknięte, a pozamykane próbują się domknąć. Nic nie stoi na przeszkodzie by moduł tylko uruchamiał równolegle 2 dodatkowe przekaźniki, przez których styki robocze przepuszczasz plus na jednym i masę na drugim, dalej tak jak pisałem.

Może być jeden przekaźnik z 2 parami styków roboczych.....

Edytowane przez gojgien

Moduł ma wyjście na którym pokazuje się plus przez cały czas domykania mógłby on dać plusa po stacyjce przez przekaźnik ale wtedy na desce pojawi się choinka:P tak źle i tak nie dobrze... odpuszczę sobie tą instalacje bo za dużo zabawy z tym...

na którym pokazuje się plus przez cały czas domykania mógłby on dać plusa po stacyjce przez przekaźnik

To musi być stały plus, równolegle do fabrycznego zasilania, nie po stacyjce, stacyjka jest na zero, a kluczyk masz w dłoni poza autem. Temat do przeskoczenia jednak należy go dokładnie przemyśleć. Sam w ten sposób kilkakrotnie podchodziłem do tematu automatycznego składania lusterek w sceniolu drugim. W koncu wpadłem na pomysł jak rozwikłać wszystkie problemy i by działało jak sobie obmyśliłem na początku.

Edytowane przez gojgien

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Videos

• Ogłoszenia

• Polecana zawartość

• Nawiew tylnej kanapy - Megane 3
      Witam, planuje zakup Megane 3 Grandtour. Przegladajac ogloszenia nie widze aby jaka kolwiek miala nawiew na tylnia kanape. Pytanie czy jesrt to do zrobienia ? Może części z laguny 3 beda pasować ? Robił, ktoś cos podobnego ? Wymysliłem sobie kupno M3 1.5 dCi 110km, do tego chciałbym na start zrobić chip zeby podniesc moment  obrotowy i zyskać pare km. Później  chciałbym wrzucić jeszcze radio 2din z możliwością podpięcia kamery cofania i gniazdo zapalniczki lub usb do ladowania dla pasazera z tylu. Aczkolwiek najbardziej mnie nurtuje czy jest opcja na ten nawiew do tylu dla pasażerów. Jeżeli to pomocne... jestem gotow zrezygnować z tego joysticka jesli takowa wersja jaka kupie bedzie go posiadać. jezeli bedzie trzeba zmienić caly ten tunel . Dla mnie jest elementem zbędnym. W tym miejscu bardziej pasowałby jakis schowek z zasuwana roletka, albo poprostu miejsce na kubek. 

Jesli był taki temat poruszany to podlinkujcie. Nie znalazlem nic co by zaspokoiło moje pytania. Widziałem wątek o M4 ale te auta chyba troszeczke sie różnią ? 

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.6  - Prezes

• 18 odpowiedzi
    • Nowy Bigster: Wyższy Wymiar Dacii
      Dacia prezentuje nowy model Bigster, który wprowadza markę na wyższy poziom, oferując unikalną propozycję w segmencie C-SUV. Ten model, zgodnie z tradycją marki, zapewnia bogactwo cech i technologii w przystępnej cenie. Bigster to samochód, który łączy solidność, przestronność i nowoczesne technologie, spełniając oczekiwania najbardziej wymagających klientów.
      • 0 odpowiedzi
    • Jak sprawdzić kod silnika?
      Czy można jakoś odczytać kod silnika i skrzyni biegów z naklejki czy VINu? Jeśli tak to jak?
      • 10 odpowiedzi
    • Cześć, w przeciągu dwóch tygodni mam odebrać swoje megane 1.3 tce 140. 
      Powiedzcie proszę bo gdzieś wyczytałem, że nowoczesne silniki wraz z olejami są tak skonstruowane, że nie trzeba wymieniać oleju po 1000-2000km od wyjechania z salonu.
      Jak to w praktyce wygląda aby samochód służył długie lata?
      • 34 odpowiedzi
    • Używana Tesla z certyfikatem
      Niedawno trafiłem na wydaję mi się ciekawą opcję, żeby wejść do świata "elektryków". Chodzi o używane samochody marki Tesla, na stronie www.tesla.com/pl_PL/inventory/used - używane można wyszukać używane modele Tesli z certyfikatem. Zakładam, że są one po weryfikacji mechaniki i elektryki. Z tego co czytałem i szukałem w necie to akumulator w Teslach trzyma swoją pojemność całkiem dobrze nawet pomimo upływu czasu, pamiętam, że był z tym duży problem w Nissanach Leaf, które bardzo szybko traciły dostępną pojemność. Wracają do Tesli, to można wejść w szczegóły ogłoszenia, są real photos i co najważniejsze roczna gwarancja. Oczywiście liczę się z tym, że zaraz zostanę zjedzony przez fanów aut spalinowych (też je lubię), ale ... taka używana Tesla z gwarancją to może być ciekawa opcja.

• 17 odpowiedzi
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!