Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Mandaty- zdjęcia przekroczenia

airbites

Rekomendowane odpowiedzi

Tyle że zdjęcie zrobione od tyłu, na zdjęciu jest drugi samochód (jadacy przede mną) i mój samochód ma jeszcze 2 współwłaścicieli.

Długo myśleliśmy co im odpisać, nie mogą ukarać całej trójki bo nie istnieje coś takiego jak odpowiedzialność zbiorowa, zdjecie zrobione od tyłu, więc nie wiadomo kto prowadził,

samochód ma w sumie trzech włascicieli, każdy mógł użyczyc samochód komu kolwiek i wcale nie musi tego pamiętać, no i ten drugi samochód na fotce. Teoretycznie można długo odbijac piłeczke, tylko czy się opłaca? Bo jak zaczną wzywać do wyjaśnień, a ta wieś 300 km ode mnie, to ja na paliwo wydam więcej niż 100 PLN. Co sądzicie?

Drugi samochód nie jest żadnym problem, bo:

- jeżeli jechał w przeciwnym kierunku to na fotce znaczkiem V lub ^ wskazuje, któego prędkośc mierzył.

- jeżeli są dwa w tym samym kierunku, to drugi prawdopodobnie poza polem pomiaru (nakład się specjlaną "maskę" gdzie jest pole pomiaru

Wg przepisów nie musicie pamiętać kto prowadził inaczej mandat. Najczęście 100zł -ale nie wiem czy w Waszym przypadku każdy z osobna: 3x100pln=300pln

Poczułem się dotknięty. Udaję świętoszka? Zapraszam kataryniarz na jakąkolwiek jazdę ze mną w trasę, zobaczymy, czy to co piszę faktycznie ma odzwierciedlenie w realu... Nie jestem typem człowieka, którzy rzuca słowa na wiatr, jak piszę, tak jest.

Aaaaa w trasie... To i ja jak mam humor to daję rady 70/90km na polskich wiejskich drogach.

Ale spróbuj w mieście 40/50 km/h

Mogę się z Tobą założyć, że ich nie przestrzegasz - już widzę jak codziennie jedziesz do pracy i na 3 pasmówce jedziesz 30km/h bo jeszcze w wakacje robili autostradę, a znak został... chyba do odbioru robót. Pomijając te ekstremumu to nawet na niejednej 40-stce na pewno można Cię złapać na 2/3 pasmówce.

Ale - niech każdy jeździ jak lubi w miarę zgodnie z przepisami.

Edytowane przez Optima

• 4 tygodnie później...

Pierwszy raz od prawie 5 lat ustrzelił mnie w Łodzi fotoradar Straży Miejskiej... Jaki był mój szok kiedy przyszedł mandat z przekroczeniem o 17km/h prędkości i kara 4 punkty i 200zł... Mi coś nie pasuje tutaj?? Wg taryfikatora to 2 punkty i mandat między 100 a 200zł??

W moim rodzinnym mieście Jaśle powstała piękna inicjatywa. Młodzi ludzie zasłaniają fotoradar straży miejskiej spacerując wokół niego, aby nie mógł wykonywać zdjęć. Parkują również samochody przed samym fotoradarem, jeżeli jest to tylko dozwolone. Znów fotoradar nie zdobi zdjęcia. Wstawiam linki do YT:

Dziś widziałem taką akcję. Przejeżdżając obok z bananem na ustach pomachałem chłopakom w pełni popierając ich działania.

Edytowane przez Yetiq

Mi coś nie pasuje tutaj?? Wg taryfikatora to 2 punkty i mandat między 100 a 200zł??

A pasy zapięte miałeś <czerwona> I czy aby przez fona nie gadałeś :idea: światełka zapalone były :)

Skoro napisali że przekroczona prędkość jest o 17 km/h więc muszą wystawić mandat według cennika taryfikatora,przecież nie mogą sobie tak o dodawać prędkość gdyż nawet jest to nie możliwe gdy kolega ma napisane na papierze ile przekroczył prędkość.Tak na marginesie gdyby dodali sobie nawet te 3 km/h to i tak nic nie zmienia bo to ten sam cennik,dopiero o 4 km/h robi różnicę <czerwona>

No ale to by musieli mu napisać za co dostaje dodatkowe 100 zł.

nie koniecznie. Napiszą " za popełnione wykroczenia "

zawsze przysługuje nie przyjęcie mandatu i sprawa do sądu ale czy warto <czerwona>

Z tego co mi wiadomo do tego typu pisanie jak napisałeś wyżej ma dopiero wejść w życie za jakkiś czas,no ale nic może i tak jest <czerwona> ale w dalszym ciągu nie wiemy czy kolega Luke16 ma tak dodatkowo napisane.

Mam zapisane tylko że prędkość przekroczona o 17km/h (ograniczenie do 40km/h co dla mnie jest bezsensem na prostej drodze, ja mialem wg. foto 57km/h)... Światła były, pasy też, telefonu też nie było, pasażer też miał pasy, nawigacja mi twarz przysłoniła tyle... no ale chyba mogę mieć tą nawigację gdzie chce ... Z resztą w SC to sorry miejsca jest w ciul...