Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

1,0-litrowy silnik w nowym Fordzie Mondeo

Zygmund

Rekomendowane odpowiedzi

Sam nie jestem zwolennikiem małych silników jeżdzę Maximą 3,5l ale niestey ceny paliw wymuszą minimalizacje pojemności i zużycia paliwa.

Nie wiem czy dokładnie przeczytałeś poprzedzające Twój posty. Downsizing silników nie prowadzi wprost do obniżenia zużycia paliwa. Do obniżenia emisji CO2 i owszem (chociaż w porównaniu z aktywnymi wulkanami cały cywilizowany świat produkuje nieznaczny ułamek globalnej emisji tego gazu całego globu). Już w momencie pojawienia się w Skodach silników 1.2 HTP (btw mój znajomy ujeżdżał taką Fabię przez kilka lat i uknuł rozszyfrowanie tego skrótu: HindusToPcha po czym stwierdził że to ostatni jego samochód z małym silnikiem) został zrobiony przez którąś redakcję motoryzacyjną z tych rzetelnych test jego paliwożerności. Jeżeli rzeczywiście jeździło się nader spokojnie spalał w porównaniu do danych producenta o ok. 1-1,5 l/100 km więcej to w momencie zabawy w częste wyprzedzanie ciężarówek (dynamiczne przyspieszanie) oraz utrzymywaniu wysokich prędkości przelotowych (autostrady) okazywało się że Fabia HTP potrafiła w trasie spalić 11-13 l/100 km. I to mniej więcej potwierdzało moje spostrzeżenia z Corsy B 1.0 12V gdzie jeżeli snułem się na trasie między ciężarówkami ok. 80 km/h to paliło toto mało, ale już wyprawa w Bieszczady wywołała spalanie rzędu 8,5l/100 km co dla tak małego silnika było jak dla mnie nie do zaakceptowania. Dokładając jeszcze trudność przy wyprzedzaniu co żywo przekładało się na bezpieczeństwo na drodze moje i innych a wrażenia miałem podobne z tymi z czasów jak jeździłem maluchem i do wyprzedzenia ciężarówki jadącej ok. 70 km/h należało mieć przed sobą kilka kilometrów prostej i lepiej płaskiej lub lekko opadającej drogi.

Podobnie z paliwożernością moim zdaniem ma się sprawa z silnikiem 1.4 TCE przynajmniej w Sceniku III jakim miałem okazję jeździć. Przejechałem nim w ciągu 2 dni ponad 180 km. i musiałem wyrównać zużyte paliwo. I okazało się że samochód spalił tylko 11,1 l/100 km gdzie dla porównania mój GS II 2.0T w porównywalnych warunkach wypijał 10,3l /100 km. OK, mogłem jeździć tak jak wskazywały mi strzałki przy obrotomierzu. Tyle ze wtedy o dynamice można było zapomnieć i w gęstym ruchu byłem zawalidrogą. Więc jednak twierdzę że mały silnik ma sens ale w małym samochodzie, tyle że jeżeli jeszcze dołożysz mu wiatrak i będziesz wysoko kręcił to nie ma zmiłuj, będzie musiał zużyć więcej paliwa.

A wracając do tytułowego Mondeo znalazłem tylko cennik Focusa (bo wg strony Forda Mondeo jeszcze nie widać w ofercie z tym silnikiem) i ciekawostka: wersja Trend (średnia wersja mająca potrzebne wyposażenie ale bez wodotrysków) kosztuje odpowiednio: 1,6 Duratec 105 KM 66200 zł a 1.0 EcoBoost 100 KM 67050 zł. Różnica niewielka, ale dla mnie ta pierwsza możliwość jest ciekawsza.

Edytowane przez pizza