Skocz do zawartości

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Rekomendowane odpowiedzi

po jaką cholerę kręcicie silnik benzynowy do np. 4-5 tys obr/min - jeżeli potem chcecie wbijać dwa biegi wyżej, zmniejszając obroty o ponad 1 tys?

Ja na przykład często przyśpieszam w miarę dynamicznie przez pierwsze 4 biegi do około 60-70 po czym wrzucam 6 bieg z pominięciem 5. No i proszę Cie, jeździsz coupe 2.0 TCE, wiesz kiedy masz odcięcie na jedynce, nie reprezentuj postawy że auto się rozpadnie jak się ominie bieg albo się je będzie za wysoko kręcić. :(

• +1 1

• 2 tygodnie później...

Chyba mamy inne pojęcie dynamicznej jazdy - 4 bieg przy 60-70km/h ;)

Odcięcie ma właśnie chronić silnik przed zbyt wysokimi obrotami, chociaż nie uważam ze kręcenie do odcięcia za każdym razem jest mądrym pomysłem.

Jak juz napisałem wcześniej nie widzę logicznego powodu dla którego miałbym pomijac jakiś bieg przy rozpedzaniu.

Tylko że pytanie nie brzmiało czy TY widzisz jakieś logiczne powody, tylko czy takie traktowanie samochodu może mu zaszkodzić (czytanie ze zrozumieniem to naprawde przydatna umiejętność ;) ) We wcześniejszym poście twierdziłeś z całą stanowczością że tak, ale nie podałeś ani pół konkretu... ;)

Pozdrawiam

• +1 1

• 1 miesiąc temu...

Zadaj takie pytanie inzynierom od silników i skrzyn. Z jakiegoś powodu skrzynia jest tak zestopniowana a nie inaczej. Co konkretnie moze się zepsuć to Ci nie powiem - bo nie jestem mechanikiem (zaraz mi napiszesz żebym się w takim razie nie odzywal :!: )

Nie, nic takiego nie napisze, ale uważam że jest to forum i tutaj jak najbardziej można zadawać takie pytania, a jeżeli ktoś odpisuje tylko w stylu "pod prąd" bez żadnych konkretów i wartości merytorycznej to chyba pomylił miejsca. Pozdrawiam i życzę Szczęśliwego Nowego Roku