Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Nieustanne stuki w przednim zawieszeniu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Już kiedys pisałem w tej sprawie ale jak na razie jestem w punkcie wyjścia.

Jak jadę po drobnych nierównościch słyszę głuche stuki z przedniego zawieszenia,bardzo dobrze je słychać jak przy małej prędkości podjeżdżam pod delikatny krawężnik.Chyba są w górnej okolicy zawieszenia ale czasami słyszę je przy podłoze.

Wymieniłem: 4 amory,łożyska macphersona,tuleje na wachaczach + końcówki kuliste,końcówki drążków,stabilizator jest naspawany i ma nowe gumy na stabilizatorze. Opony mam profil 175/65 14 a latem 185/60 14 i tu nie ma różnicy.

Proszę pomóżcie bo nawet chcę ale nie wiem co mam wymienić. Jak wydaję kasę a pierwsze 100 metrów po wyjeździe od mechaników ciągle mi mówi,że to znowu nie to, to już tracę siły i nerwy.

Pozdrawiam

Tomek

a czy ktokolwiek sprawdzał ci sam drążek kierowniczy? czy przy tym głuchym puknięciu czujesz przeskok pod którąś z nóg? jeśli takie są tego objawy być może masz zużyty sam drążek kierowniczy (maglownica), co to znaczy drążek stabilizatora na spawany?

Ewentualnie pęknięta sprężyna zawieszenia bądź też źle założona (nie w zamek)

Naspawany drążek = w ASO ( po godzinach pracy - czyli na lewo ) mechanik wyjął stabilizator z przodu naspawał końcówki bo były już cieńsze niż oryginalnie,potem szlifierką wyrównał i zamontował nowe gumy Renault.

A z tym drążkiem kierowniczym to popracuję,dzięki.

• 1 miesiąc temu...

u mnie ten sam problem ale stuki jakby wpadały w drgania, wymieniłem drążki z końcówkami, sworznie wachaczy, tuleje wachaczy, łożyska mcper...., amorki, gumy stabilizatora, klocki hamulcowe, dalej stuka, doradźcie coś :mrgreen:

Witam.

Miałem takie stuki na drobnych nierównościach podczas jazdy na wprost w Meganie 1 2000r i tak jak pisze użytkownik "jt" pomogła wymiana klocków hamulcowych. Przy zużytych klockach zaciski wysuwają się z prowadnic i stukają. Tak było w moim przypadku.

Pozdrawiam.

• 1 rok później...
Witam.

Miałem takie stuki na drobnych nierównościach podczas jazdy na wprost w Meganie 1 2000r i tak jak pisze użytkownik "jt" pomogła wymiana klocków hamulcowych. Przy zużytych klockach zaciski wysuwają się z prowadnic i stukają. Tak było w moim przypadku.

Pozdrawiam.

miałem podobny problem ,wolno słychać ,szybko nie,

drążek kierownicy - wymieniłem całkiem inaczej

naprawde minimalny luż i dziada słychać

wymieniałem 2 lata temu ,tez myslałem że to nie to, myliłem sie

ja odebrałem dzisiaj autko od mechanika. Wymienione sworzeń wahacza, końcówka drążka kierowniczego, amorki z tyłu, tarcze i klocki z przodu. Portfel uszczuplił się o 900zł ale jest duuużo ciszej w aucie. Zostały jeszcze do wymiany amorki z przodu - coś ciągle postukuje - ale to może za miesiąc - kaskę trzeba zebrać :mrgreen:

wymienione sworzeń wahacza, końcówka drążka kierowniczego, amorki z tyłu, tarcze i klocki z przodu
jeżeli nie amorki które planujesz to zostały jeszcze łożyskowania góry McPersona, luz na drążku kierowniczym (u góry) oraz dół czyli możliwy luz na maglu (listwa przekładni kierowniczej - ale ta raczej jest wytrzymała).