Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Zapalanie się kontrolek serv i poduszek przy rozruchu

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taką dolegliwość w mojej meganie coupe 1,9dti 1999r:

Tylko podczas rozruchu po długim postoju i przy temp. bliskiej 0 itd zaplają sie na sekunde kontrolka serv i poduszki powietrznej.

Szukam przyczyny ponieważ wydaje mi się że jest to związane z zanikiem napięcia. Mam nowy akumulator boscha, alternator zregenrowałem jakis czas temu doładowuje w normie. W rozruszniku zmienialem też szczotki ponad rok temu. Silnik zapala w miarę normalnie. Kiedyś miałem taki bład "za niskie napiecie kaukulatora". W sobote wezme znów podłacze kompa i posprwadzam. Może ktoś miał podobny problem i wie z czego wynika takie zachowanie? Zastanwaim się co mogę jeszcze sprawdzić. Czytałem różne posty ale nie znalazłem konkretnej odpowiedzi.

Tylko podczas rozruchu po długim postoju i przy temp. bliskiej 0 itd zaplają sie na sekunde kontrolka serv i poduszki powietrznej.

Spadek napięcia, dlatego tak się dzieje. Naładuj akumulator. Jak będzie jeszcze słabszy to zacznie zapalać się też ABS na 1-2 sekundy. Typowe objawy słabego akumulatora. Ja bym dalej nie szukał bo i tak raczej nie znajdziesz przyczyny.

• 8 miesięcy temu...

Ja mam nowy akumulator i zaświeca mi się kontrolka poduszki pow i serv podczas jazdy... tzn zaświeca się potem gaśnie, znowu się zawieca itd. w sposób zupełnie nieregularny..... co to może oznaczać że coś nie łączy czy inna przyczyna?

• 2 tygodnie później...

wydaje mi się że rozwiązałem temat....

ściągałem manetkę od wycieraczek (nie działał mi przycisk komputera) i przy rozbieraniu wypinałem kostkę od poduszki w kierownicy, kiedy wszystko złożyłem z powrotem problem zniknął.... bynajmniej na razie, od kilku dni nie zaświeciła mi się ani razu a wcześniej kilka razy w czasie jazdy