Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

stłuczka na rondzie

meganecoupe02

Rekomendowane odpowiedzi

jeszcze raz - punkty są przypisane a sądowi nic do tego

Kolego mylisz się i to bardzo. Ojciec miał sprawę w sądzie za przekroczenie prędkości i dostał tylko mandat na 100zł i zero punktów. Znajoma przekroczyła prędkość a na zdjęciu z fotoradaru były 2 auta też się nie przyznała do wykroczenia. Sąd zasądził jej tylko 100zł mandatu i zero punktów karnych. W uzasadnieniu wyroku jeżeli kolega miałby punkty przyznane to taka informacja musi się znaleźć. Edytowane przez aston76

Kolego Aston...

Powiem tylko, że zęby na tym zjadłem... Zresztą Gojgien już Ci podał podstawę prawną...

Ostatni raz powiem, że punkty przypisuje policja a nie sąd.

W praktyce wygląda to tak, że policja kierując wniosek do sądu jednocześnie rejestruje delikwenta w swojej bazie danych (tzw. punkty tymczasowe). Po uprawomocnieniu się wyroku sąd przesyła informację o ukaraniu do policji, a ta aktywuje punkty. Sąd wydaje wyrok w imieniu Rzeczypospolitej, nie sądzisz chyba by punkty na tej samej zasadzie były przypisywane?

Inaczej nie potrafię wytłumaczyć, jeżeli chcesz poszerzyć horyzont sięgnij do stosownych rozporządzeń. Tam jest czarno na białym, "kto za tym wszystkim stoi" :lol:

Jo niy moga... aston i inni - punkty są już przypisane przez Polcję. Gdyby sąd uniewinnił meganecoup02 - wtedy by się nie "aktyowały". Zresztą obejrzyj sobie jakikolwiek program - np. "STOP! Drogówka" - tam często można poglądać modralińskich co to idą do sądu. I często pytają właśnie o punty i zawsze mają odpowiedź, że punkty są już przydzielone.

Aston odpowiedz na jedno BARDZO istotne pytanie: Czy po wyroku Ci Twoi znjamoi udali się na komisariat i w ten oto sposób potwierdzili BRAK PUNKTÓW?

Czy raczej operasz to na takim jak tu zeskanowanym wyroku - w któym punktów nie ma - bo nigdy nie ma - i po prostu żyli w nieświadomości, że punkty mieli.

Więc jeszcze raz powtarzam pytanie byś dobrze zrozumiał: w jaki sposób potwierdzili ten brak punktów poza takim jak tu zeskanowanym wyrokiem?

Dobra, już wszystko wiem, no prawie wszystko.

Punkty są przypisane, jak zostawię sprawę tak jak jest teraz, to płacę 6 stów i przyklepią mi 6 punktów.

Teraz odwołanie. Podesłałem wyrok do kilku osób związanych z ruchem drogowym i znowu burza mózgów: jedni piszą, że jestem niewinny, drudzy, że winny, a jeszcze inni że to współwina jak nic. I komu teraz wierzyć?

Odwołanie się, to jakieś 100zł kosztów sądowych, do tego ok 1000zł biegły (najprawdopodobniej zostanie powołany). Jak przegram, to z 600zł robi się już 1700zł + punkty (+naprawa auta). Na chwilę obecną mam 6 stów + jakiś 1000zł na naprawę auta.

Czekam jeszcze na opinie innych osób związanych z tematem, mam czas do końca tygodnia.

Póki co, zacznę jeździć jak bezmózg tylko zewnętrznym pasem ronda - zawsze*, więc jak ktoś z Was trafi na takiego matoła - proszę nie trąbić, to mogę być ja :lol:

*-z wyjątkiem rond turbinowych.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Videos

• Ogłoszenia

• Polecana zawartość

• Nawiew tylnej kanapy - Megane 3
      Witam, planuje zakup Megane 3 Grandtour. Przegladajac ogloszenia nie widze aby jaka kolwiek miala nawiew na tylnia kanape. Pytanie czy jesrt to do zrobienia ? Może części z laguny 3 beda pasować ? Robił, ktoś cos podobnego ? Wymysliłem sobie kupno M3 1.5 dCi 110km, do tego chciałbym na start zrobić chip zeby podniesc moment  obrotowy i zyskać pare km. Później  chciałbym wrzucić jeszcze radio 2din z możliwością podpięcia kamery cofania i gniazdo zapalniczki lub usb do ladowania dla pasazera z tylu. Aczkolwiek najbardziej mnie nurtuje czy jest opcja na ten nawiew do tylu dla pasażerów. Jeżeli to pomocne... jestem gotow zrezygnować z tego joysticka jesli takowa wersja jaka kupie bedzie go posiadać. jezeli bedzie trzeba zmienić caly ten tunel . Dla mnie jest elementem zbędnym. W tym miejscu bardziej pasowałby jakis schowek z zasuwana roletka, albo poprostu miejsce na kubek. 

Jesli był taki temat poruszany to podlinkujcie. Nie znalazlem nic co by zaspokoiło moje pytania. Widziałem wątek o M4 ale te auta chyba troszeczke sie różnią ? 

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.6  - Prezes

• 20 odpowiedzi
    • Nowy Bigster: Wyższy Wymiar Dacii
      Dacia prezentuje nowy model Bigster, który wprowadza markę na wyższy poziom, oferując unikalną propozycję w segmencie C-SUV. Ten model, zgodnie z tradycją marki, zapewnia bogactwo cech i technologii w przystępnej cenie. Bigster to samochód, który łączy solidność, przestronność i nowoczesne technologie, spełniając oczekiwania najbardziej wymagających klientów.
      • 0 odpowiedzi
    • Jak sprawdzić kod silnika?
      Czy można jakoś odczytać kod silnika i skrzyni biegów z naklejki czy VINu? Jeśli tak to jak?
      • 10 odpowiedzi
    • Cześć, w przeciągu dwóch tygodni mam odebrać swoje megane 1.3 tce 140. 
      Powiedzcie proszę bo gdzieś wyczytałem, że nowoczesne silniki wraz z olejami są tak skonstruowane, że nie trzeba wymieniać oleju po 1000-2000km od wyjechania z salonu.
      Jak to w praktyce wygląda aby samochód służył długie lata?
      • 34 odpowiedzi
    • Używana Tesla z certyfikatem
      Niedawno trafiłem na wydaję mi się ciekawą opcję, żeby wejść do świata "elektryków". Chodzi o używane samochody marki Tesla, na stronie www.tesla.com/pl_PL/inventory/used - używane można wyszukać używane modele Tesli z certyfikatem. Zakładam, że są one po weryfikacji mechaniki i elektryki. Z tego co czytałem i szukałem w necie to akumulator w Teslach trzyma swoją pojemność całkiem dobrze nawet pomimo upływu czasu, pamiętam, że był z tym duży problem w Nissanach Leaf, które bardzo szybko traciły dostępną pojemność. Wracają do Tesli, to można wejść w szczegóły ogłoszenia, są real photos i co najważniejsze roczna gwarancja. Oczywiście liczę się z tym, że zaraz zostanę zjedzony przez fanów aut spalinowych (też je lubię), ale ... taka używana Tesla z gwarancją to może być ciekawa opcja.

• 17 odpowiedzi
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!