QRA Opublikowano 2 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2012 tak, sprawdziłem, przeczyściłem i nic nie dało. Przeczyściłem dzisiaj styki od komputera jednak to też nic nie dało, jest on suchy i nie ma nawet minimalnych śladów wilgoci. Po południu włożę komputer od innej megane i zobaczymy czy to pomoże, sprawdzę także akumulator zamieniając na inny bo czytałem że jego awaria może powodować takie cuda... Odkryłem jeszcze że gdy jest chłodniej auto szarpie bardziej. Zastanawia mnie jeszcze fakt dlaczego nie szarpie na zimnym silniku (zaczyna szarpać po ok 5 przejechanych kilometrach)? Może to będzie wina silniczka krokowego albo wtrysku? jest jakiś sposób na sprawdzenie silniczka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kreciq Opublikowano 2 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2012 Silniczek krokowy przestaje regulować obroty w chwili naciśnięcia pedału gazu. Dalej dopływ powietrza reguluje przepustnica (komputer ustala parametry pracy poprzez czujniki: temperatury, podciśnienia, położenia przepustnicy, sondę lambda). Jeżeli nie chcesz na tym etapie jeszcze jechać do elektromechanika, weź miernik w dłonie i posprawdzaj czujniki oraz ciągłość przewodów do nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mefikkk Opublikowano 2 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2012 nie wiem czy pomoże. U mnie kiedyś wariowało auto bo jedna z cewek była padnięta.. to znany problem.. rozumiem że wsadzałeś inne cewki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QRA Opublikowano 3 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 podmieniłem z innej megane komputer jak i akumulator, ale to nic nie dało. Poddaje się i w czwartek prowadzę auto do mechanika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merkaba Opublikowano 4 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 Zakup sobie coś takiego: http://allegro.pl/listing.php/search?change_view=1&order=p&sg=0&string=plecionka+masowa I po prostu dorób gdzieś dodatkową masę silnika, ale z naciskiem że ma mieć mocowanie w całkowicie innym miejscu np. z śruby skrzyni biegów do lewej podłużnicy wywierć otwór przykręć śrubę M8 i na to zamocuj dodatkową masę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 4 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 Można i bezpośrednio z aku tak jak mają sceniole II zrobione, gruby czarny kabel... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merkaba Opublikowano 5 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2012 Tak ale chce wyłączyć uszkodzenie przewodu akku bo jeśli nadal będzie szarpał to jego wymienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QRA Opublikowano 5 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2012 zakupiłem taką plecionkę i podłączyłem dokładnie tak jak opisał kolega Merkaba, dodatkowo wymieniłem plecionkę masy akumulatora na nową, a wszystko przed montażem dokładnie oczyściłem i nic nie pomogło, dalej szarpie, przerywa itd.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom2125 Opublikowano 6 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2012 Dodam coś ze swojego podwórka..od kilku dni meganka zaczęła gasnąc na gazie w momencie puszczania sprzęgła,ale przyczyna była banalna- pasek alternatora. Gasła w momencie jak zaczynał piszczeć pasek a ja musiałem bieg zredukować lub całkiem wyrzucić na luz. Następowało gwałtowne falowanie albo nagłe gaśnięcie przy jednoczesnym przygaszaniu świateł. Pasek naciągnięty już jak,,struna'' i problemy ustąpiły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merkaba Opublikowano 8 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2012 Kolejnym tropem mogą być błędne wskazania sondy lambda podając że jest zbyt bogata mieszanka komputer podaje mieszankę nie stechiometryczną przez co silnikowi brakuje paliwa by wytworzyć moc no i szarpie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian19772 Opublikowano 9 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2012 u mnie taki problem wystapił okazało sie mapa paliwowa albo wgrac nowe oprogramowanie albo zmiana streownika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QRA Opublikowano 12 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2012 Okazało się że silnik w moim aucie się skończył - brak ciśnienia w 1 i 2 cylindrze, potok oleju z wału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merkaba Opublikowano 12 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2012 Remont silnika oscyluje w granicach 2 tyś. Silnik z niepewnej ręki to ok 500zł no i przełożenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi