ROGAL Opublikowano 24 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2007 Witam moja Megane nie byla niestety wyposazona w obrotomierz chcialbym to zmienic i zalozyc zegary z obrotomierze i nie wiem czy to jest takie proste. Moze ma ktos doswiadczenie w tym temacie pokusil sie o podobna przerobke i jest mi wstanie doradzic jak to zrobic. Wyczytalem w ksiazce ze obrotomierz bierze impuls z czujnika predkosci pojazdu. Z gory dziekuje za pomoc!!! POZDRAWIAM!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 25 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2007 Witam! Przeróbke zapewne nie jest bardzo skomplikowana. Jeśli jednak chodzi o sygnał do obrotomierza, to brany jest z czujnika prędkości obrotowej silnika a nie pojazdu. Czujnik znajduje się na połączeniu skrzyni biegów z blokiem silnika. Trzebaby tylko znać rozpiskę złącza w zegarach. Twoje orginalne są na linkę czy elektroniczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ROGAL Opublikowano 2 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2007 Dziekuje!!! Orginane sa elektroniczne i juz wiem w ktorej kostce powinnien byc przedud do obrotomierza przy zegarach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pakada Opublikowano 5 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2007 [CIACH!] witaj . jeśli możesz to podpowiedz w której kostce i gdzie , ponieważ posiadam obrotomierz ale nie działa i nie wiem skąd dostaje sygnał i gdzie na obrotomierz przychodzi do której kostki. [prosze nie cytowac 1:1 postu na ktory sie bezposrednio odpowiada. DrNO] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrNO Opublikowano 15 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2007 obrotomierz bierze sygnal z czujnika w skrzyni biegow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 15 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2007 A tak dokładniej, to nad kołem zamachowym, ani w skrzyni ain w silniku tylko nad ołączeniem jednego z drugim ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pakada Opublikowano 15 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2007 To nie jest ten sam czujnik co czujnik położenia wału . On też znajduje się na połączeniu skrzyni i silnika. A jeśli wiecie może gdzie dochodzi sygnał z czujnika do obrotomierza na którą kostkę i jak sprawdzić czy jest się wychyla wskazówka . pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 15 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2007 To nie jest ten sam czujnik co czujnik położenia wału Bardzo proszę o oświecenie. Mam tylko jeden czujnik (a przynajmniej tylko tyle znalazłem) i obrotomierz, a wszystko działa. Gdzie znajduje się ten o którym piszesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pakada Opublikowano 17 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2007 z tego co wyczytałem w książce i jak pokazuje obrazek to ten na łączeniu skrzyni i silnika to jest właśnie czujnik położenia wału a czujnik prędkości pojazdu jest za kolektorem ssącym gdzieś na dole . Tak odczytałem z rysunków . Nie wiem może się mylę i źle odczytałem rysunek. Więc mnie poprawcie jeśli się mylę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 17 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2007 Masz może ten rysunek? Możesz go tu zamieścić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pakada Opublikowano 17 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2007 nie wiem czy mi się uda jescze wysyłałem zdjęć ale spróbuję. 19 to jest czujnik prędkości pojazdu a 14 czujnik położenia wału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 17 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2007 No i wszystko jasne. Czujnik połozenia wału nr 14, czyli inaczej prędkości obrotowej silnika daje sygnał na obrotomierz. Tak jak mówiłem. Czujnik prędkości pojazdu nr 19 daje sygnał na prędkościomierz. Obrotomierz =/= predkościomierz ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pakada Opublikowano 17 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2007 teraz już rozumiem wielkie dzięki. Jak można sprawdzić czujnik położenia wału czy sygnał wychodzi do obrotomierza i sam obrotomierz ? Szczerze mówiąc to myślałem, że na prędkościomierz i obrotomierz idzie ten sam sygnał ( z tego samego czujnika). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 17 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2007 Jak można sprawdzić czujnik położenia wału czy sygnał wychodzi do obrotomierza i sam obrotomierz ? Obawiam się że oscyloskopem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pakada Opublikowano 17 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2007 wielkie dzięki . postaram się jeszcze poszukać na forum może ktoś miał taki problem z obrotomierzem [ Dodano: 2007-03-17, 19:47 ] No i wszystko jasne.Czujnik połozenia wału nr 14, czyli inaczej prędkości obrotowej silnika daje sygnał na obrotomierz. Tak jak mówiłem. Czujnik prędkości pojazdu nr 19 daje sygnał na prędkościomierz. Obrotomierz =/= predkościomierz ;-) sprawdziłem ze schematem i okazuje się że czujnik położenia wału nie może dawać sygnału na obrotomierz gdyż są do niego podłączone dwa przewody które idą bezpośrednio do komputera a na obrotomierz już nic nie idzie . załączam do tego schemat i opis . zaznaczyłem na czerwono. jeśli chodzi o czujnik prędkości pojazdu to masz rację idzie do komputera i na prędkościomierz. na schemacie widać , lecz o obrotomierzu nic nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi