tomaszek1975 Opublikowano 12 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2007 witam kupilem niedawno megane 1.9dCI i sie okazalo ze falujace wolne obroty. przeczytalem tu na forum, że to może być filtr paliwa, wymieniłem i jest to samo. czy ktoś może wie co to może być???? proszę o pomoc. dziekuje Z tego co mnie uczyli, to zdanie po kropce zaczyna się z wielkiej litery. Czasami trzeba wstawić też przecinek aby sens był zrozumiały. Na forum można pisać z polską czcionką - Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 12 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2007 niestety nie wymieniłem Jak nie wymieniłeś to czego oczekujesz :) ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wolfenstein Opublikowano 13 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2007 poprawilo sie po wszystkich wymianach?u mnie pomogło choc czasem jeszcze lekko zafaluje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszek1975 Opublikowano 16 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2007 nie nie poprawilo sie jest tak samo jak bylo:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wolfenstein Opublikowano 16 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2007 to bladego pojecia nie mam,ale byl juz poruszany temat wszelki silniczkow krokowych zaworow recyrkulacji itp,itd poszukaj moze cos znajdziesz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
student4ec1 Opublikowano 18 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2007 podepnij do clipa, moim zdaniem to zawór wysokiego ciśnienia na listwie wtryskowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba90 Opublikowano 19 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2007 wg mnie i raczej to powinno byc to to moze byc nieszczelnosc ukladu dolotowego warto sprawdzic mialem to samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wolfenstein Opublikowano 19 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2007 u mnie bardzo falowal,po wymianie oleju,swiec i filtrow falowal juz tylko czasem i to slabo,zalewalem go paliwem bp ultimate+dodatki do ropy i teraz (po jakims 1000km)nie faluje juz wcale.moze to zbieg okolicznosci,a moze cud,ale wyglada na to ze samo sie naprawilo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysztof0009 Opublikowano 20 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2007 U mnie falowały obroty zmieniłem filtr paliwa i dolałem dodatek do paliwa ustąpiło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marklar2 Opublikowano 12 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2008 Mój faluje w zakresie 600-1000 obrotów, ale tylko na zimnym silniku. Na ciepłym jest prawie ok. Zauważyłem, że jak się go utrzymuje pedałem gazu na obrotach 1000 to obroty nie skaczą. Zna ktoś może przyczynę takiego stanu rzeczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krawcmario Opublikowano 7 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2009 Witam podepnę się pod temat niby moje auto to Scenic ale również 1.9 dci typ I phII. Obroty falują różnie raz +- 50 raz +-150 najczęściej występuje kiedy auto jest zimne choć czasem potrafi i przy pełnym nagrzaniu. Wymieniłem: filtr powietrza, filtr paliwa, dolałem na BP paliwa "wyższej jakości" (jeśli to w Polsce możliwe), Wyczyściłem: EGR, przepływomierz, intercooler, rury od intercoolera. Po wykonaniu powyższych czynności podjechałem na komputer (bosch-a) niby ubogi ale zawsze coś, jedyne co pokazał to usterka obwodu grzania świec (mogłem coś przekręcić ale chodziło o przekaźnik), nie wymieniałem bo jak poczytałem forum nikomu na moją bolączkę nie pomogło, poza tym żadnych innych błędów. Kolejny krok sprawdzenie wtrysków na "przelewy" w zakładzie "specjalizowanym" według otrzymanej informacji sprawdzono najgorszy z wtrysków i mieścił się w normie. Decyzja przedstawiciela firmy "nie będe naciągał Pana na niepotrzebne koszty" wtryski są OK Dostałem namiar na kogoś kto pracuje w ASO Renault i podjechałem na podłączenie pod Clipa wynik tak jak przy poprzednim teście usterka obwodu grzania świec. P.S. podkusiło mnie i przeprowadziłem taki mały test kiedy delikatnie poluzuje, którekolwiek (pojedynczo) śrubę "rurki" zasilania wtrysku paliwem (przy listwie) silnik zaczyna pracować równo, jeśli przesadzę z odkręcaniem zgaśnie. Czy jest szansa że nawet Clip (lub obsługujący bo za jego kompetencje nie ręczę) nie wychwycił zbyt wysokiego lub zbyt niskiego ciśnienia na listwie wtrysku??. W temacie jestem trochę zielony ale tak na logikę jeśli po poluzowaniu śruby pozwalam ujść zbyt wysokiemu ciśnieniu silnik pracuje równomiernie. Czy dobrze kombinuje czy raczej z moją logiką jest coś nie halo :) Napiszcie proszę co o tym sądzicie koledzy bo już zgłupiałem??? może Ktoś rozwiązał problem a ja dziwnym trafem nie trafiłem a szukałem długo tutaj, w googlach, innych forach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 7 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2009 A podczas diagnozy Clipem nie mówili że jest za duże ciśnienie na listwie? Odkręcając przewody robiłeś test przelewowy i w serwisie widziałem też go robią, ale nie powiem co miał na celu. Problemem był czujnik ciśnienia wkręcany w pompę tylko nie pamiętam dokładnie jak się nazywał - odkręcany kluczem 24 bodajże. Auto pracowało bardzo nierówno, po wymianie tego czujnika od razu jak nowe. Koszt tego czujnika w ASO ponad 5 stów, także radzę pożyczyć ten czujnik ze sprawnego auta i sprawdzić czy to jest to (ja w ASO użyczyłem swoich czujników i ten była akurat ostatni możliwy do sprawdzenia - Clip nie pokazywał błędów). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dexterpl Opublikowano 7 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2009 Winne paliwo. Po tankowaniu w moejej megi 1.9 dci tez czasami sie tak zdaża. Dolewam dodatku do paliwa a na trasie kilka razy dobrze przygazuję żeby wyczyścić wtryski turbo egr i rurkę wydechową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krawcmario Opublikowano 8 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2009 Podczas diagnozy Clipem gość sprawdzał wszystkie parametry na to albo nie zwrócił uwagi albo też nie znał dopuszczalnych zakresów nie mam pojęcia jakie powinny być wartości. Co do testu przelewowego robione jest tak, że zdejmują (u mnie są czarne) rurki od góry wtrysków normalnie połączone ze sobą w szereg i do filtra paliwa, oni je zdejmują i podłączają zbiorniki (menzurki), i następuje pomiar paliwa powracającego. Natomiast ja odkręcałem rurki metalowe (klucz 17) od listwy wtryskowej i wtedy problem zanikał. Może znajdę kontakt do gościa ze szrotu i mi wypożyczy taki czujnik, o którym pisze kolega meganecoupe02 za jakieś piwko a potem będę się martwił, dziwne że nawet Clip nic nie wykazał. Kolego dexterpl czytałem Twojego posta o jakości paliw siedzisz w temacie głęboko czy mogę wiedzieć co stosować jako dodatek bo jest tego cała masa ale podobno nie każdy nadaje się do dci. Ostatnią z mojej strony deska ratunku jest właśnie paliwo choć na chwilę obecną wypaliłem pół zbiornika i dolałem tej lepszej z BP. dziękuje kolegom za szybkie odpowiedzi sprawdzone świece wszystkie do du... wymieniono na nowe NGK brak poprawy, kolejna diagnoza regulator ciśnienia na pompie jutro odbiór i wynik dam znać co i jak dla potomnych z takim samym problemem P.S. już po problemie znalazłem gościa, który w "stodole" dał sobie z nim radę bez pomocy komputera wystarczyło troche praktyki. Wymieniłem czujnik ciśnienia paliwa ten w pompie wtryskowej i jak ręką odjął :) koszt diagnostyki 50 pln + 265 pln zawór-czujnik fotki wkleje jak dojdzie do mnie zakupiony aparat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Abdul4412 Opublikowano 29 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2009 Witam ! Mam mały problem z moim scenikiem 2 1.9.cdi przy prędkości ok. 100 kl. na godz. Znikł mi gaz mam wersje francuską komputer wyświetlił komunikat INJECTION A CONTROLER to znaczy wstrzykiwać wstrzykiwanie, rozumiem że chodzi o wtrysk paliwa aby skontrolować po zatrzymaniu się na poboczu zaczęło coś śmierdzieć po ponownym ruszeniu jest wszystko w porządku nie wiem czy się coś przytkało czy nie proszę o poradę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi