Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Problem z fabrycznym radiem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów :D próbowałem znaleźć jakieś posty odnośnie mojego problemu na forum, ale niestety nie udało się więc postanowiłem napisać.

Jestem szczęśliwym posiadaczem renault Megane II ph I z 2003r. od 3 tygodni i mam problem z radiem (fabrycznym) z CD, model TUNER LIST. Problem polega na tym

iż przy pogłośnieniu 18/20 w zwyż zaczyna się wydobywać z głośników nie przyjemne charczenie. Myślałem że to wina słabych głośników, posprawdzałem wszystkie i są

wporządku, stąd też moje pytanie czy może być to wina poprostu kiepskiej jakości fabrycznego radia?? czytałem też że może dawać takie zakłucenia uszkodzony elememt

z układu zapłonu?? Szczerze to już nie wiem co może być powodem, może ktoś już miał takie problemy??

Fabryczne radio i głośniki to nie jest sprzęt "High-End", więc krystalicznie czystego dźwięku nie można się spodziewać przy dużej głośności. Jak dla mnie powyżej 18 to już bardzo głośno, bo zazwyczaj mam ustawioną głośność na 8 - 10, a 15 - 16 to daję, jak chcę "zaszaleć" :D

Posprawdzaj wtyczki przy głośnikach, ew. pryśnij je jakimś preparatem do styków - jak jest głośno, to cały głośnik wibruje wraz z okolicami, a luźne wtyczki mogą powodować trzeszczenie w głośnikach. Spróbuj też podregulować tony wysokie i niskie - może niskie tony są za bardzo podkręcone.

• 3 tygodnie później...

No w sumie też jest to pomysł przy okazji posprawdzam wtyczki, z tego co zauważyłem głośniki w przednich i tylnich drzwiach to JBL o średnicy 13cm także jakoś ich nie powinna być słaba. Zastanawiam się nad tym radiem ponieważ mam też Megane I Ph I w której jest fabryczne radio i fabryczne głośniki i tam gra o niebo lepiej...

Dodano: 05 sty 2013 - 13:48

A więc, sytuacja wygląda na dzień dzisiejszy tak że jak podgłośnie do poziomu 15/16 (basy są na 0) z głośników wydobywa się trzeszczenie... ktoś może miał już taki problem??

Dodano: 05 sty 2013 - 16:14

Dzisiaj postanowiłem pozdejmować wszystkie boczki z drzwi żeby posprawdzać głośniki i sytuacja wygląda tak, że tylne głośniki nie trzeszczą wogóle natomiast w przednich drzwiach + głośniki pod szybą treszczą przy nawet 15 poziomie głośności (wszystkie firmy JBL)... ma ktoś jakiś pomysł w czym może być problem??

• 5 miesięcy temu...

Witam,

Miałem taki problem z przednimi głośnikami w swoim Megane II z 2005r wersja przed liftem.

Przy wymianie deski rozdzielczej w okolicach schowka u pasażera znalazłem dwa przewody,

które wyglądały na nie spięte. Złączki wyglądały jak miecz i pochwa. W moim wypadku właśnie

po spięciu obu przewodów wydobywał się skrzeczący dźwięk już od ustawień na 12. Radio grało zauważalnie ciszej.

po rozpięciu przewodów wszystko wróciło do normy.

Pozdrawiam

Rafał