Panicz Opublikowano 26 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2012 Witam. Mam problem z wyjęciem żarówki oświetlającej pokrętło regulacji siły nawiewu umieszczonej na konsoli środkowej. Pozostałe dwie (regulacja temperatury nawiewu, regulacja strefy nawiewu) udało się zdemontować. Tej trzeciej nie da się zrobić w sposób analogiczny do pozostałych, ze względu na brak dostępu do tych czarnych plastikowych mocowań którymi wyjmujemy żarówki. W przypadku tej trzeciej konstrukcyjne rozwiązanie jest inne. Wiecie jak ja wyciągnąć z mocowania. Drugie pytanie dotyczy oświetlania przycisku ogrzewania tylnej szyby. Wiecie czy on jest podświetlany, bo ja nie widzę tam żarówki. Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 27 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 Ja rozbierałem panel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziomek4007 Opublikowano 30 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2012 (edytowane) Drugie pytanie dotyczy oświetlania przycisku ogrzewania tylnej szyby. Wiecie czy on jest podświetlany, bo ja nie widzę tam żarówki. jest podswietlany Edytowane 30 Grudnia 2012 przez ziomek4007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Panicz Opublikowano 30 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2012 Bawiłem się dziś z tą trzecią lampką, no i zrobilem zwarcie. Skutek wszsytkie trzy żarówki (od regulacji nawiewów) przestały świecić, oraz przepalona prawa postojówka. Pierwsze co zrobiłem to sprawdziłem bezpiecznik, jest ok. Następnie wymieniłem żarówkę posotojową na dzialającą. Potem sprawdziłem żarówki od nawiewów na konsoli, nie są przepalone, mimo wszsytko nadal nie świecą. Wiecie jak zaradzić w takiej sytuacji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_Pl Opublikowano 30 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2012 regulator jasności podświetlenia ja jak zrobiłem też tam zwarcie to poszła ścieżka zasilająca w ściemniaczu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Panicz Opublikowano 30 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2012 (edytowane) Dziwne, myślałem że w razie czego pójdzie tylko bezpiecznik. Możesz mi napisać gdzie szukać tej ścieżki? Sam sobie to naprawiłeś? Wystarczy przeczyścić tą ścieżkę czy coś jeszcze. Edytowane 30 Grudnia 2012 przez Panicz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_Pl Opublikowano 30 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2012 (edytowane) ściemniacz masz prawda? po prawej stronie pod kierownicą, jeśli już wyjmiesz i rozbierzesz "wysuwa się" to będzie kawałek czarnej ścieżki wystarczy że nadlutujesz tam cienki przewód i będzie ok chyba ze to ci nie potrzebne to zrobisz zworke i będziesz mieć podświetlenie normalnie świecące. zdjęcia zaraz wrzuce po naprawie całość Edytowane 30 Grudnia 2012 przez Pawel_Pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Panicz Opublikowano 30 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2012 Dzięki za pomoc. Jutro po południu bedę się za to zabierać. Czyli mam zdemonotwać ściemniacz (odkecając torxy) i szukać po demontażu w tym miejscu tej ścieżki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_Pl Opublikowano 30 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2012 tak wyjmij go i pierwsze zrób zworkę na kablach czy podświetlenie będzie działać jeśli będzie to ściemniacz a kable są tam chyba dwa? wiec problemu nie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Panicz Opublikowano 1 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2013 (edytowane) Widocznie to był ściemniacz, bo teraz konsola środkowa świeci. Zrobiłem zworkę z pręcika (brak lutownicy) zmontowałem ściemniacz spowrotem, ale zauważyłem że przy włączaniu świateł pozycyjnych najpierw zapala się konsola środkowa, a następnie po upływie sekundy zapala się podświetlenie licznika. Teraz się zastanawiam czy to normlane, czy konsola środkowa i licznik powinny zapalać się równocześnie, bo nie mam pewności jak to było przed moją ingerencją. Edytowane 1 Stycznia 2013 przez Panicz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_Pl Opublikowano 1 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2013 zapewne było tak samo, ponieważ ściemniacz to tylko potencjometr nic więcej. Nie bierzesz się za naprawę ściemniacza?:!: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Panicz Opublikowano 1 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2013 (edytowane) No jeśli tak było wcześniej to aż się dziwię że tego nie zaobserwowałem, bo dopiero teraz mi się to w oczy rzuca. Zastanawiam się czy gdzieś nie ma ujścia napięcia do masy przez co dzieje się to co zaobserwowałem (być może w zworce, chociaż tam to raczej małoprawdopodobne), a wtedy mógłbym narobić sobie większych szkód. Orientujesz się może jak u Ciebie w Classicu jest, zapala się równocześnie czy też w takiej sekwencji jak u mnie ? Co do ściemniacze to napewno go zrobię, muszę tylka załatwić lutownice, a jak się nie uda to podjade do jakiegoś serwisu ze sprzetem elektronicznym. Edytowane 1 Stycznia 2013 przez Panicz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_Pl Opublikowano 1 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2013 (edytowane) u mnie też jest sekwencja ale chyba mniej niż 1 sec jutro dokładnie sprawdzę i ci powiem co i jak po 19 ale myślę że masz wszystko ok. masz jak wygląda po naprawie ty się bardziej postaraj :!: jak będziesz lutować to zeskrob minimalnie ścieżki żeby cyna chwyciła i przylutuj jakiś cienki przewód :!: podświetlenie zegarów włącza się ok 1/4 sekundy później niż reszta ale tym się nie przejmuj Edytowane 2 Stycznia 2013 przez Pawel_Pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi