Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Kontrola trakcji

Rekomendowane odpowiedzi

Masz na myśli odblokowanie funkcji ESP? W sensie DOŁOŻENIE tej (nowej) funkcji?

Eeeeee..... to nie ma szans. ESP to nie tylko przycisk i kontrolka - to dodatkowe kosztowne bebechy (licząc nowe części) jak:

- czujnik kąta skrętu kierownicy (system musi wiedzieć gdzie (w którym kierunku) kierowca chce jechać)

- czujnik prędkości kątowej pojazdu wokół osi pionowej (aby system wiedział gdzie samochód faktycznie zmierza)

i w skrócie porównując te dwa parametry (gdzie samochód jedzie - a gdzie kierowca chciałby by jechał) dokonuje korekty toru jazdy poprzez impulsowe przyhamowanie poszczególnych kół.

Dodatkowo - CHYBA - musi być inny moduł ABS - z pompą tworzącą ciśnienie w układzie hamulcowymm, aby system mógł przyhamowywać dowolne koło [ale wg mnie teraz już chyba pompa jest zintegrowana w każdym ABS, więc to nie trzeba by wymnieniać - kiedyś (stare wersje) wg mnie nie była - ale nie zgłębiałem tematu w renault czy są dwie różne.]

- nie wiem czy u nas jest taki jeszcze czujnik: przyspieszeń w kierunku poprzecznym do kierunku jazdy - ale takie też występują.

Ponadto wg tego co czytałem potrzebna jest czterokrotnie większa moc obliczeniowa komputera niż tylko do ABS - więc może i komputer musi być inny - co pośrednio wynika z postu kolegi wyżej - gdzie wymieniony komputer nie miał wiązku do ESP. A więc dochodzi wymiana kompa na taki obsługujący ESP.

Podsumowując - dołożenie ESP zbyt kosztowne. Lepiej sprzedać i kupić inny model.

I w mojej ocenie fajniej jeździ się zzz ESP. Do dzisiaj wspominam moją jazdę zimą na narty na Chopok tzw. trasą widokową - prawie 20km górskimi serpentynami po całkowicie białej jezdni (ubity śnieg) i na każdym zakręcie ESP reagował. Pasażerowie z tyłu powiedzieli, że spowrotem to oni wracają PKP i dziękują za wrażenia. Hihihi. Dzięki ESP jazda była bez stresu - czułem się jakbym płynął tymi serpentynami jak w jakimś filmie reklamowym Scenica. Bez ESP - co drugi zakręt prawdopodbnie stałbym bokiem.