Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mój problem polega na tym, iż podejrzewam że mam źle wklejoną szybę czołową. Otóź podczas deszczy lub mycia auta, na przednich słupkach(tuź nad plastikami) robi się wszystko mokre. I teraz nie wiem czy winna jest szyba, czy moźe teź cieknąć tymi relingami na dachu? Dodam źe auto nie posiada szyberdachu. Te relingi jak to w scenicach sa troche odkształcone, ale czy istnieje mozliwosc źe gdzieś koło nich moźe ciec? Czy pod tymi gumami teź idą jakieś odpływy albo coś w słupkach? Niechce ich ruszać bez potrzeby bo boję się źe je uszkodzę. Czy teź raczej cieknie przednią szybą. Z góry dziękuje za odpowiedzi.

Edytowane przez poli259

Zrób zdjęcie i pokaż wizualnie w którym miejscu robi się mokro. Bo może po prostu robiony był dach i faktycznie źle szyba wstawiona, a może uszczelka, a być może cieknie otworem antenowym.

Zdjęcie możesz zrobić "na sucho" i po prostu zaznaczyć w którym miejscu robi się mokro.

Ja bym zaczął od anteny. W 99% przypadków właśnie tam cieknie.

Następny punkt, to uszczelki drzwi.

Te relingi jak to w scenicach sa troche odkształcone

Nie wiem o jakich relingach piszesz, w Scenicach I nie były nigdy montowane relingi. Natomiast były poprzeczki, do których montuje się różne uchwytu mocujące lub boksy dachowe. Te poprzeczki są dość solidne i nie bardzo sobie wyobrażam, żeby je odkształcić. Chyba, że ktoś woził jakieś ciężary na dachu, ale prędzej odkształci by się dach niż belki.

Czy w czasie jazdy słyszysz głośny szum a przy nieco większych prędkościach niezły hałas i do tego poświstywanie lub łopotanie? Miałem źle wklejoną przednią szybę w Astrze I w lewym górnym rogu-ok. 40 cm. górnej krawędzi i 20 cm. bocznej. Hałasowało niemiłosiernie, ciekło tylko przy bardzo porządnej ulewie lub po wizycie na myjni. Możesz próbować to sprawdzić delikatnie popychając szybę od wewnątrz w różnych miejscach i spróbuj ocenić czy występuje jakiś ruch (w przypadku mojego poprzedniego pojazdu ta metoda zdała egzamin). Listwami dachowymi o ile nic z dachem nie było robione nie powinno ciec, ewentualnie antena co w starszych modelach jak zauważyłem z lektury forum powodowało problemy z odbiornikiem centralnego zamka (przyjrzyj się podsufitce czy nie ma na niej zacieków).

Te listwy gumowe sa przyklejane u mnie na jakiś jasny klej i dosyć mocno odstają. Jutro wrzuce fotki. Ale czy pod tymi listwamo idzie jakis odpływ wody, w kierunku wlaśnie szyby? Od anteny raczej nie cieknie bo przy odbiorniku irda jest wszystko suche, gdyby tam ciekło to by było to widać. Odnośnie szyby to jak skrobałem naklejkę rejestracyjną, to jak przydusiłem mocniej to był dosyć wyraźny ruch szyby.

Ale czy pod tymi listwamo idzie jakis odpływ wody, w kierunku wlaśnie szyby?

Nie ma, to jest wytłoczenie w dachu z szyną do montażu belek bagażnika.

jak przydusiłem mocniej to był dosyć wyraźny ruch szyby.

Tu chyba masz odpowiedź?

Tu macie kilka fotek. A moźe od tych listew te zakonczenia gdzie podwijają uszczelkę albo coś. Co myślicie?

Dodano: 08 sty 2013 - 23:19

Dodam teź ze w nogach po dywanikami też mam mokrawo. Dziur od spodu nie mam więc podejrzewam źe woda moźe powoli spływać po słupkach. Co myślicie o tym?

post-51948-0-72919800-1357682829_thumb.jpg

post-51948-0-76514700-1357682847_thumb.jpg

post-51948-0-80359900-1357682865_thumb.jpg

post-51948-0-20557700-1357682897_thumb.jpg

post-51948-0-36993600-1357682927_thumb.jpg

post-51948-0-32329900-1357682943_thumb.jpg

Przednia szyba jest klejona do nadwozia, wszystkie szyby karoserii są klejone. Te "uszczelki" to w rzeczywistości atrapy, żeby ładnie było , nie dostawał się tam brud i nie gwizdało przy wyższych prędkościach. Nie znaczy to, że woda pod nie się nie dostaje.

Jeżeli przednia szyba Ci się rusza oznacza to tyle, że była wymieniana i została źle wklejona. Warstwa kleju nie jest ciągła i tamtędy dostaje się woda.

Po za tym, czasami, jak się leje z anteny to leje się na podsufitkę i ścieka właśnie po bokach. Nie da się tego stwierdzić bez rozebrania lampki podsufitowej.

Cena wklejenia zależy tak na prawdę od regionu. U mnie około 100zł. Ale szukaj takiego warsztatu, który zagwarantuje wyjęcie tej szyby i wklejenie jej ponownie. Nie każdy chce brać odpowiedzialność za jej wycięcie i wklejenie ponowne. Już takiego z kolegą trafiliśmy, oczywiście szukaliśmy dalej.

• 2 tygodnie później...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Videos

• Ogłoszenia

• Polecana zawartość

• Nawiew tylnej kanapy - Megane 3
      Witam, planuje zakup Megane 3 Grandtour. Przegladajac ogloszenia nie widze aby jaka kolwiek miala nawiew na tylnia kanape. Pytanie czy jesrt to do zrobienia ? Może części z laguny 3 beda pasować ? Robił, ktoś cos podobnego ? Wymysliłem sobie kupno M3 1.5 dCi 110km, do tego chciałbym na start zrobić chip zeby podniesc moment  obrotowy i zyskać pare km. Później  chciałbym wrzucić jeszcze radio 2din z możliwością podpięcia kamery cofania i gniazdo zapalniczki lub usb do ladowania dla pasazera z tylu. Aczkolwiek najbardziej mnie nurtuje czy jest opcja na ten nawiew do tylu dla pasażerów. Jeżeli to pomocne... jestem gotow zrezygnować z tego joysticka jesli takowa wersja jaka kupie bedzie go posiadać. jezeli bedzie trzeba zmienić caly ten tunel . Dla mnie jest elementem zbędnym. W tym miejscu bardziej pasowałby jakis schowek z zasuwana roletka, albo poprostu miejsce na kubek. 

Jesli był taki temat poruszany to podlinkujcie. Nie znalazlem nic co by zaspokoiło moje pytania. Widziałem wątek o M4 ale te auta chyba troszeczke sie różnią ? 

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.6  - Prezes

• 15 odpowiedzi
    • Nowy Bigster: Wyższy Wymiar Dacii
      Dacia prezentuje nowy model Bigster, który wprowadza markę na wyższy poziom, oferując unikalną propozycję w segmencie C-SUV. Ten model, zgodnie z tradycją marki, zapewnia bogactwo cech i technologii w przystępnej cenie. Bigster to samochód, który łączy solidność, przestronność i nowoczesne technologie, spełniając oczekiwania najbardziej wymagających klientów.
      • 0 odpowiedzi
    • Jak sprawdzić kod silnika?
      Czy można jakoś odczytać kod silnika i skrzyni biegów z naklejki czy VINu? Jeśli tak to jak?
      • 10 odpowiedzi
    • Cześć, w przeciągu dwóch tygodni mam odebrać swoje megane 1.3 tce 140. 
      Powiedzcie proszę bo gdzieś wyczytałem, że nowoczesne silniki wraz z olejami są tak skonstruowane, że nie trzeba wymieniać oleju po 1000-2000km od wyjechania z salonu.
      Jak to w praktyce wygląda aby samochód służył długie lata?
      • 34 odpowiedzi
    • Używana Tesla z certyfikatem
      Niedawno trafiłem na wydaję mi się ciekawą opcję, żeby wejść do świata "elektryków". Chodzi o używane samochody marki Tesla, na stronie www.tesla.com/pl_PL/inventory/used - używane można wyszukać używane modele Tesli z certyfikatem. Zakładam, że są one po weryfikacji mechaniki i elektryki. Z tego co czytałem i szukałem w necie to akumulator w Teslach trzyma swoją pojemność całkiem dobrze nawet pomimo upływu czasu, pamiętam, że był z tym duży problem w Nissanach Leaf, które bardzo szybko traciły dostępną pojemność. Wracają do Tesli, to można wejść w szczegóły ogłoszenia, są real photos i co najważniejsze roczna gwarancja. Oczywiście liczę się z tym, że zaraz zostanę zjedzony przez fanów aut spalinowych (też je lubię), ale ... taka używana Tesla z gwarancją to może być ciekawa opcja.

• 17 odpowiedzi
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!