snap Opublikowano 16 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2007 jakie powinny byc parametry oleju do megane 2 ? silnik chyba bez znaczenia a jak sie myle to 1,9 dci :) dzisiaj wymienialem sprezyny i przypadkiem polos mi wyskoczyla ze skrzyni :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danielossss Opublikowano 16 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2007 http://www.elf.com.pl/dobor_olejow/www/oleje.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koszałek opałek Opublikowano 16 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2007 W linku niema Megane II. Ani 1.9, 1.5 dci, ani benzynówek. Do ręcznej skrzyni biegów w MII powinien być przekładniowy olej lekkobieżny 75W-80W. Produkt taki w swojej ofercie ma Shell. Jego oznaczenie handlowe to SF 5288. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidex Opublikowano 17 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2007 Castrol znów podaje do Mégane II 1.9dTi/dCi, -Coupe, -Cab (88/103kW): SAF-XO Klasa lepkości: SAE 75W-90 Klasa jakości: API GL-5 lub Castrol TAF-X Typ: syntetyczny olej przekładniowy zalecany do skrzyń biegów zespolonych z przekładnią główną. (TRANSAXLE FLUID) Klasa lepkości: SAE 75W-90 Klasa jakości: API GL-4/5 Specyfikacje: VW 501 50 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danielossss Opublikowano 17 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2007 W linku niema Megane II. Ani 1.9, 1.5 dci, ani benzynówek. ja tam wszystko widzę, przecież masz renault megane i (nie szukaj po kodzie silnika), to tylko megane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koszałek opałek Opublikowano 17 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2007 Danielossss, Jest Megane, ale I. Snap pytał o Megane II. [ Dodano: 2007-11-17, 23:16 ] Dawidex, Castrol nie ma w swojej ofercie oleju przekładniowego do Megane II. 75W90 jest złym wyborem. Na stronie są informacje które mijają się z rzeczywistością. Jak zajrzysz do instrukcji dci w Megane II to przeczytasz, że również zalecany przez Catrol olej silnikowy 0W30 i 5W30 nie mogą być stosowane w tych silnikach. Ten olej jest za rzadki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snap Opublikowano 18 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2007 wiec co zalac ? 75w90 i niech sie dzieje co chce :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jazel Opublikowano 18 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2007 Ja pozniej napisze dokladnie co mi kazali zalac (chyba 75W-80?) w firmie ktora od kilkunastu lat zajmuje sie skrzyniami do francuzow (gruba kase na tym robia :roll: ). Podobno w przypadku skrzyn Renault olej ma kolosalne znaczenie. Ja rozwalilem swoja skrzynie, kupilem u nich uzywke i trace gwarancje, jezeli wleje nie to co mi kazali. Problem jest taki ze w 1.9 jest skrzynia Nissanowska i moze trzeba zalac cos innego. Jak chcesz to nr tel. tez dodam pozniej (wszystko mam w samochodzie) i sobie zadzwonisz. Firma jest Super Pro (ceny tez ma pro na marginesie :-/ ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koszałek opałek Opublikowano 18 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2007 Szczegół jest taki, że 75W80 to nie ten sam olej co 75W-80W. :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jazel Opublikowano 19 Listopada 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2007 Mam zapisane ELF TRX 75W80. Telefon do skrzyniowcow 012 270 2785. czynne od 7:00 do 19:00 (nawet 20:00)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi