kusmir1992 Opublikowano 10 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2013 witam, mam w swojej MEGI silnik 1.4 16V i martwi mnie wysokie spalanie, ostatnio policzyłem i wyszło 9 litrów po mieście, czy to nie za dużo, ile palą wasze meganki, czy można coś zrobić aby paliła mniej? Staram się jezdzić jak najoszczedniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MB17 Opublikowano 10 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2013 Jak na samo miasto to tragedii wg mnie nie ma. Też zależy jakie duże miasto i w jakich godzinach jeździsz (natężenie ruchu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xxxpiniuxxx Opublikowano 14 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2013 (edytowane) hej tez mam taki problem ale od jakiegos czas. w sumie w pazdzierniku padla mi sonda lamda, po wymianie bylo dobrze a jakis czas później już nie. ogólnie to przecież mały śilnik a pali jak 2 l. bmw. nie wiem jaka tego przyczyna i chyba sprzedam megi bo to się troche nieoplaca. dodam ze mam wersje UK czyli kierownica po prawej a megane ma tylko 52500 mil zrobione. Edytowane 14 Stycznia 2013 przez xxxpiniuxxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
onifer Opublikowano 30 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 (edytowane) Podepnę się pod temat by nie tworzyć nowego. Chciałem zapytać jak zapatrujecie się na spalanie w mojej Megane IphII, silnik 1.4 16V. Na trasie przy jednostajnej spokojnej jeździe oscyluje między 5,2 a 5,7l/100km (najmniej jak udało mi się zejść to 4,8l przy dłuższej trasie). W mieście (Kraków) przy normalnej jeździe bez stania w korkach- normalnie jak to w mieście jazda- światła itd.. wynosi przeciętnie ok. do 7l/100, przy jeździe gdzie trochę korków ok. 8l/100, a gdy maksymalne korki- spala 9-9,5l (wartość 10l osiąga bardzo rzadko). Powyżej 10l raczej nie udało mi się wyjść. Dodam, że w każdych warunkach staram się jeździć spokojnie w granicach 2500-maks. 3000 obrotów nie więcej. Czy takie spalanie przy tym silniku to raczej reguła i jest ok? Edytowane 30 Marca 2014 przez onifer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gimak Opublikowano 30 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 Też miałem podobne wyniki w mojej megance przed zagazowaniem. Średnia z jazdy mieszanej, albo inaczej - globalna średnia wynosiła 6.2 l/100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skorpioniks Opublikowano 30 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 Mnie się wydaje że troszkę za dużo jak 9l po mieście. Ja mam 1.6 8V i mnie pali 9. Sprawdź sondę może zaczyna się kończyć. Pojedź do mecha najlepiej elektromechanika niech sprawdzi na kompie co się dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
onifer Opublikowano 30 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 Dlaczego dużo? 9l spala tylko i wyłącznie w ekstremalnych korkach- cały czas jazdy w korkach. Przy jeździe mieszanej trochę korków+trochę płynniejszej jazdy ok.8l. A normalna jazda w mieście- częste zatrzymywanie się (światła, przejścia pieszych) ale bez korków 6,5-7l/100, to nie są chyba ekstremalnie duże wartości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skorpioniks Opublikowano 30 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 (edytowane) @onifer pisałem to raczej do użytkownika @kusmir1992 Po drugie jak piszesz że spalanie oscyluję Ci w granicach 6.5l to po co się pytasz jak sam sobie odpowiedziałeś na swoje pytanie? Edytowane 30 Marca 2014 przez Skorpioniks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
onifer Opublikowano 30 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 Rozumiem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi