Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

octavia 1.9tdi czy mondeo 2.0tddi ?

Rekomendowane odpowiedzi

Temat przeniosłem do odpowiedniego działu.

Ja osobiście wybrałbym Octavię choć Mondeo jest większe :!:

W Mondeo tej generacji ciężko spotkać ten silnik, prędzej znajdziesz tdci

Edytowane przez Tomik

silnik 1.9 w skodzie pochodzi od Fiata już w latach końca 80, które VW kupił gdy fiat chciał wycofać te silniki do historii. Skoda ma tancze ubezpieczenie niż ford i części tak samo. Kazdy auto ma wady tak samo jak Porsche który właścicel narzeka że szybko psuje skrzynia biegów(od kolegi który pracował w ASO Porsche),a koszt naprawy 30 tys. zł.

Jakby wybrał mondeo to trzeba zobaczyć czy nie ma rdzy w drzwiach i błotników tylnych. U mnie sąsiad kupił nowy chyba w 2005 roku i teraz prawie w połowie drzwi zjedzona przez rdzę. Ale juz nie ma tego forda bo poszedł na złom.

panowie, ciężko stwierdzić które lepsze, oba używane, ale nie wiadomo czy oba w podobny sposób, mondeo może w statystykach wypadać gorzej vs octavia, ale... właśnie, jakby były w mniej wiecej podobnym stanie to ja osobiście octavie, w rodzinie jest golf4 od nowości z tym motorem, 120k km zrobione, silnik nic, jakiś przewód gumowy od nagrzewnicy, a tak kompletnie nic, mondeo też w rodzinie, ten silnik, ale użytkowany inaczej niż ten golf, mondeo buja tylko po warszawce, starszy kierowca, mondeo nieciekawie już wygląda, typowe usterki dieslowskie forda w tym modelu już były, są i będą zapewne, więc zależy od użytkowania :!:

jak chcesz Mondeo w dieslu to wybieraj te po liftingu z 2004 roku (wytrzymalsze wtryski), z kolei przy okazji liftingu w 2005 polepszyli zabezpieczenie antykorozyjne. Moje Mondeo 2.0 TDCi 115KM ma już około 320kkm (orginalny przebieg, znam auto od nowości, a przejeździłem nim ponad 120kkm) i jeździ na orginalnych wtryskach i turbinie, koło zamachowe wymieniane było przy 180kkm i teraz też już się zbliża czas wymiany.

Z rzeczy które trzeba sprawdzić w Mondeo to stan lakieru i blach na progach i rantach drzwi - lakier lubi się złuszczać, a blach rdzewieć w tych miejscach. Co do zawieszenia to w mondeo jest ono bardzo przyjemnie zestrojone, a dodatkowo trwałe (elementy gumowe wytrzymują około 100kkm na Polskich drogach)

Co do spalania 2.0 TDCi 115km (sedan), 5 biegowa skrzynia manualna:

Trasa spokojna jazda bez wyprzedzania około 5 l/100km

Trasa normalnym tempem (utrzymywanie prędkości dopuszczalnych ewentualnie +10km/h) około 5,8 l/100km

Miasto 80 tyś mieszkańców raczej bez korków, za to krótkie odcinki, w okolicach 7,5 l/100

jak chcesz Mondeo w dieslu to wybieraj te po liftingu z 2004 roku (wytrzymalsze wtryski), z kolei przy okazji liftingu w 2005 polepszyli zabezpieczenie antykorozyjne

Kolega mówi o tddi. A po fl tddi prawie nie występowało. Także nie ma to nic wspólnego z wytrzymalszymi wtryskami a i to bzdura. Bo po prostu poprawili pompę która nie sypie opiłkami i nie zakleja wtrysków.

W TDDi jedyną wadą układu paliwowego jest pompa paliwa ale naprawdę nie ma co jej się obawiać. Rzadko pada.

Jeśli chodzi o wady mk3 to ranty drzwi , pod lusterkami przypatrz się bo też się pojawia ruda koleżanka. Tylne błotniki rzadko . Musiało coś się dziać po prostu :!:

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Videos

• Ogłoszenia

• Polecana zawartość

• Nawiew tylnej kanapy - Megane 3
      Witam, planuje zakup Megane 3 Grandtour. Przegladajac ogloszenia nie widze aby jaka kolwiek miala nawiew na tylnia kanape. Pytanie czy jesrt to do zrobienia ? Może części z laguny 3 beda pasować ? Robił, ktoś cos podobnego ? Wymysliłem sobie kupno M3 1.5 dCi 110km, do tego chciałbym na start zrobić chip zeby podniesc moment  obrotowy i zyskać pare km. Później  chciałbym wrzucić jeszcze radio 2din z możliwością podpięcia kamery cofania i gniazdo zapalniczki lub usb do ladowania dla pasazera z tylu. Aczkolwiek najbardziej mnie nurtuje czy jest opcja na ten nawiew do tylu dla pasażerów. Jeżeli to pomocne... jestem gotow zrezygnować z tego joysticka jesli takowa wersja jaka kupie bedzie go posiadać. jezeli bedzie trzeba zmienić caly ten tunel . Dla mnie jest elementem zbędnym. W tym miejscu bardziej pasowałby jakis schowek z zasuwana roletka, albo poprostu miejsce na kubek. 

Jesli był taki temat poruszany to podlinkujcie. Nie znalazlem nic co by zaspokoiło moje pytania. Widziałem wątek o M4 ale te auta chyba troszeczke sie różnią ? 

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.6  - Prezes

• 24 odpowiedzi
    • Nowy Bigster: Wyższy Wymiar Dacii
      Dacia prezentuje nowy model Bigster, który wprowadza markę na wyższy poziom, oferując unikalną propozycję w segmencie C-SUV. Ten model, zgodnie z tradycją marki, zapewnia bogactwo cech i technologii w przystępnej cenie. Bigster to samochód, który łączy solidność, przestronność i nowoczesne technologie, spełniając oczekiwania najbardziej wymagających klientów.
      • 0 odpowiedzi
    • Jak sprawdzić kod silnika?
      Czy można jakoś odczytać kod silnika i skrzyni biegów z naklejki czy VINu? Jeśli tak to jak?
      • 10 odpowiedzi
    • Cześć, w przeciągu dwóch tygodni mam odebrać swoje megane 1.3 tce 140. 
      Powiedzcie proszę bo gdzieś wyczytałem, że nowoczesne silniki wraz z olejami są tak skonstruowane, że nie trzeba wymieniać oleju po 1000-2000km od wyjechania z salonu.
      Jak to w praktyce wygląda aby samochód służył długie lata?
      • 34 odpowiedzi
    • Używana Tesla z certyfikatem
      Niedawno trafiłem na wydaję mi się ciekawą opcję, żeby wejść do świata "elektryków". Chodzi o używane samochody marki Tesla, na stronie www.tesla.com/pl_PL/inventory/used - używane można wyszukać używane modele Tesli z certyfikatem. Zakładam, że są one po weryfikacji mechaniki i elektryki. Z tego co czytałem i szukałem w necie to akumulator w Teslach trzyma swoją pojemność całkiem dobrze nawet pomimo upływu czasu, pamiętam, że był z tym duży problem w Nissanach Leaf, które bardzo szybko traciły dostępną pojemność. Wracają do Tesli, to można wejść w szczegóły ogłoszenia, są real photos i co najważniejsze roczna gwarancja. Oczywiście liczę się z tym, że zaraz zostanę zjedzony przez fanów aut spalinowych (też je lubię), ale ... taka używana Tesla z gwarancją to może być ciekawa opcja.

• 17 odpowiedzi
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!