jasiu-1990 Opublikowano 22 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2013 Witam, jestem nowy na forum. Nie znalazłem odpowiedzi na swoje pytanie. A mianowicie. W Sceniu (2001r) mam pochylone tylne koła ( /-\ ). Czytałem o tulejach gumowych że mogą być przyczyną. Przeglądająć alledrogo zauważyłem ze kazdy Scenic który ma zdjęcie z tyłu widać to samo. Czy można z tym jeździć czy trzeba natychmiastowo podjąć naprawę, a być może to normalne. Dodam że auto było sprowadzone z holandii i ma hak. Zapewne ciągało kemping :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz325 Opublikowano 22 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2013 A sprawdz czy czopy w pieście masz proste Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marr29 Opublikowano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 u kolegi w Scenicu I ph1, 1.9dti koła tylne są również lekko / \ , więc może tak ma być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 (edytowane) A może po prostu sprawdzić? Kąt pochylenia koła -1°15' +/_ 15' Zbieżność 2,5 +/- 2,0 mm lub 0°25' +/- 20' Wartości dla nieobciążonego auta, nie reguluje się kąta pochylenia koła. Wartości dla Scenic'a Edytowane 23 Stycznia 2013 przez meganecoupe02 poprawiłem literówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MB17 Opublikowano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 U mnie też są w ten sposób pochylone, ale minimalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasiu-1990 Opublikowano 23 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 Witam, dzięki wielkie za odzew. Czopy sprawdzę w weekend a na zbierzność pojadę dopiero w przysżłym tygodniu. Jutro dodatkowo wrzucę kilka zdjęć może będziecie w stanie coś wywnioskować więcej :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kers25 Opublikowano 23 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2013 Prawdopodobnie to czopy jednak.Jak koledzy pisali wcześniej z tyłu niema żadnych regulacji.Jesli jest wszystko ok koła maja stac prosto.To nie samochód ciężarowy np.TATRA zeby koła były tak ułożone.Mam nadzieję że obędzie ci sie bez powazniejszego remontu bo koszt regeneracji tylniej belki to koszt od 1000zł,zakładajac że w czasie regeneracji masz dobre drazki skrętne a msz ich w sumie 4.Za kazdy zużyty itp.doliczaja róznie od 150 do 200 zł.Droga rzecz.Ja mam kombiaka i przerabiałem temat ale w zakresie drązków skretnych.Strzeliły mi dwa stabilizujace.Udało mi sie na szczęście zdobyć belkę i zrobić ją samemu.A tak na marginesie koszt regeneracji czopa z jednej strony to tak ok.250 zł.Takie ceny podają firmy regenerujące belki.Drazki skretne kosmos 663 zł w aso a w sklepach w zależności od modelu od 440 zł.W firmach regenerujacych jednak nie zakładają orginalnych ze wzgledu na cenę a te ze sklepów mają za małą wytrzymałość i po jakimś czasie tył auta ci osiadzie.Dlatego zakładają używki po weryfikacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasiu-1990 Opublikowano 24 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2013 (edytowane) Przesyłam foto. Może coś uda się więcej wywnioskować. Sorki za jakość ale zdjęcie robione telefonem i do tego z dość bliska. Nie odwzorowują dokładnie rzeczywistości. REGULAMIN FORUM JASNO MÓWI O ZASADACH ZAMIESZCZANIA ZDJĘĆ NA FORUM :D Poprawione ;) Edytowane 25 Stycznia 2013 przez Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MB17 Opublikowano 25 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2013 Rzeczywiście zdjęcia mogłyby być lepsze, ale ja na nich nic niepokojącego nie widzę, u mnie koła z tyłu bardzo podobnie wyglądają (ich układ), chyba że to zdjęcie nie do końca odwzorowuje rzeczywisty stan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mim206 Opublikowano 28 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2013 Mam Scenica znajomych u siebie (przed liftem), bo podczas jazdy coś im się zrobiło. Po oględzinach widać, że tylne lewe koło wystaje bardziej względem karoserii niż prawe. I wydaje się też być odchylone w ten sposób \--|. Nie jestem w stanie nic więcej powiedzieć, ale może później wrzucę fotki. Dopytam jeszcze czy nie wjechali w dziurę tym autem czy w coś innego. Z prawej stronę wg mnie jest wszystko dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markar74 Opublikowano 28 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2013 Witam. Według mnie to na tych zdjęciach koła są poczylone raczej tak \-/ czyli jak w Tatrze :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi