Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Elektryczny hamulec postojowy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów.

Mam taki problem:

zapala sie kontrolka "parking brake fault" przy jednoczesnym pisku sygnału ostrzegawczego.Hamulec postojowy działa prawidłowo.

Wiem ,że jest wiele tematów na ten temat, ale ja nie znalazłem w nich rozwiązania.

Nie jest to wadliwe złacze R2 (sprawdziłem i zakonserwowałem) ani kostka z przekaźnikiem i bezpiecznikami pod fotelem.Sygnał plus informacja pojawia się w dziwnych momentach i po chwili gaśnie.

Momenty pojawiania się usterki:

1.ruszanie przy zaciągniętym postojowym

2.naciśnięcie na hamulec nożny

3.przechył na zakręcie(nie dotykając jakiegokolwiek hamulca)

4.ruszenie karoserią samochodu przy wsiadaniu(nie dotykając hamulców)

Komputer diagnostyczy wykazał aktywny błąd DF045 (redundant braking switch.signal incoherence)

Wie ktoś może ,o co chodzi?

Błąd wskazuje na usterkę dźwigni włączającej hamulec. Znajdują się w niej mikrostyki i może któryś z nich nie kontaktuje. Jeden z nich informuje sterownik hamulca, że dźwignia jest zwolniona. Ten błąd dotyczy właśnie tego czujnika. Sprawdź też złącze 10-pinowe dochodzące do włącznika.

• 2 tygodnie później...

Dzisiaj zaobserwowałem pewną rzecz.

Otóż poruszałem kablami od czujnika sprzęgła i na moment komunikat o uszkodzonym hamulcu parkingowym,service i trójkąt zgasły.

Nie zapalały się po zaciąganiu ręcznego i po jego zwalnianiu.

Po chwili jednak znów usterka powróciła.

O co chodzi, może ktoś wie?

Dodano: 08 lut 2013 - 20:49

Problem rozwiązany. aniewa miał rację.Nie łączył któryś z mikrostyków.Zaaplikowałem im spray contact, poruszałem parenaście razy mikrostykami, zamontowałem włącznik w samochodzie i wszystko gra. Na komputerze wykasowałem błąd i kokpit czysty z wszelkich ostrzeżeń.