kacper69 Opublikowano 28 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2013 Zastanawiam się czy są normy, a jak są , to jakie są maksymalne odległości znaków drogowych od krawędzi jezdni? Widziałem bowiem taki przypadek, gdzie przy drodze był rów, potem chodnik, za którym stał znak drogowy. Ciekawe, czy mógłby stać jeszcze dalej od drogi, gdzieś w polu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 28 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2013 Może to był znak drogowy dotyczący chodnika, przykładowo któryś z tych: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper69 Opublikowano 28 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2013 To był znak informujący o terenie zabudowanym, taki biały z domkami :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 28 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2013 Zastanawiam się czy są normy, a jak są , to jakie są maksymalne odległości znaków drogowych od krawędzi jezdni? Są na 100% bo sam przy okazji swojej stłuczki czytałem normy o znakach, ich ustawieniu itp. Są tam nawet szczegóły dotyczące wielkości liter na znakach, jak ustawiać znaki itp. Nudna lektura, ale podejrzewam, że gdyby każdy znak był stawiany zgodnie z tymi wytycznymi to znaków byśmy mieli jakieś 80% mniej przy drogach. Wcale mnie nie dziwi sytuacja, która opisałeś. Sam znam przypadek, gdzie sygnalizacja świetlna jest schowana na znakiem pionowym. O światłach dowiadujesz się kilkadziesiąt metrów przed skrzyżowaniem, mimo że wcześniej jest długa prosta :D Pierwszy zgooglowany link: http://drogipubliczne.eu/1-1-warunki-techniczne-umieszczania-znakow-drogowych Ja chyba czytałem jakąś ustawę, bo było to dokładniej opisane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper69 Opublikowano 29 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 odległości znaków od drogi są opisane w rozdziale: 1.5.3. Odległość znaków od jezdni oraz wysokość ich umieszczania tylko że są podane minimalne odległości, nie widzę maksymalnych odległości "na drodze" , więc chyba mogą być ustawiane gdzieś w polu. Też zauważyłem , że znaki na tablicach nad drogą muszą być na minimum 5 metrów, a nie ma maksymalnej wysokości nad drogą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi