Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam problem ze swiją renatą 1.9 dci 120km kombi.

Zaczęło się dwa dni temu, po nocnym postoju kiedy odpalę samochód i od razu jadę, mam problem z hamowaniem przy swojej bramie tzn tak jakby wspomaganie hamulców nie działało muszę mocno cisnąć pedał w podłogę. Jak już ujadę kawałek lub silnik popracuje trochę na postoju hamulce działają od razu jak należy. Kiedy skończyłem jazdę i po 7 godzinach znów ruszyłem w drogę hamulce działały od razu, więc postój musi być dłuższy, właśnie po nocnym postoju. Co to może być?

Drugi problem chciałbym potwierdzić, na zimnym silniku mam problem z rozpędzeniem się i osiągnięcia 2000rpm, jak już dojdzie do tych obrotów to zrobi się żywszy. Kiedy silnik jest już rozgrzany to na wolnych obrotach też ożywa. Na dzień dzisiejszy odłączyłem przepływomierz powietrza i zmiana odrazu na lepsze i to znacznie. Czy mogę założyć że przepływomierz jest do wymiany? Czy mogę jeździć z odpiętym przepływomierzem? Na desce nie jest wyświetlany żaden błąd, trochę kopci na siwo ale to chyba nie od tego tylko od pogody (odwilż).

Dziękuję za wszelkie wskazówki.

• 4 tygodnie później...
  • 5 miesięcy temu...

Zapomniałem o tym wątku.

Hamulce same zaczęły normalnie pracować, nie wiem w czym był problem. Nie drążyłem problemu, hamulce działają do dzisiaj.

A problem rozpędzania się to przepływomierz. Kupiłem preparat do czyszczenia przepływomierzy, wyczyściłem i wszystko się uspokoiło.