Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Zakup S II

0radek07

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ostatni tydzień spędziłem na szukaniu Auta, padło na Scenic II, był by to mój pierwszy samochód marki Reanualt. Wcześniejsza styczną z tą marką to jedynie silnik w moim obecnym Volvo 1.9 diesel, jestem z niego w miarę zadowolony.

Upatrzyłem trzy auta, które osobiście obejrzałem dnia dzisiejszego, ustawię je według moich odczuć po dzisiejszych oględzinach, zaczynąjąc od "najlepszego"

1. http://otomoto.pl/renault-scenic-klima-alufelgi-maly-przebieg-C27881053.html świetny stan, szkoda że nie ma Klimatronika,mieszek biegów dziurawy od prawej strony, dziwna sprawa w nim to niski przebieg niby udokumentowany, ostatni wpis to przyjazd z Francji do Polski przy 40 tyś 2007r, dalej przez 5 lat naprawy i faktury Aso, rozrząd wymieniony przy 93 tyś, prawie wierzę w ten przebieg, dziwna sprawa prawy próg aż do końca i kawałek nadkola tylnego nawet milimetr szpachli. (naprawa lakiernicza w aso). naklejki pod klapą bagażnika mleczne, nie wiem jak jest w oryginale? sprzedawca zachwalał że to jeszcze oryginalne naklejki jakieś zabezpieczające, do tego obie naklejki "anty żwirowe" przy tylnich kołach, wyglądało to zbyt ładnie.

2. http://otomoto.pl/renault-scenic-1-9dci-120km-climatronic-xeno-C27815833.html gorzej z blacharką nie mogłem sprawdzić, miernik padł :lol: ...klimatronik jest, ogólnie auto bardzo ładnie wygląda, i tu mam pytanie czy przy tak niskim przebiegu faktycznie jest możliwe jak zapewniał sprzedawca przetarcia wokół wejścia karty znaczne,mieszek lekko dziurawy od prawej strony (częsta przypadłość?) oraz w takich miejscach gdzie zwykle nie powinno się to zdarzyć, np od pasażera przy uchwycie bardzo nie ładnie to wygląda? czy problem z ścierająca się powłoką gumowaną jest częsty w tych modelach? auto nie posiada radia fabrycznego, i z tego co patrzyłem to pilot od kierownicy nie działa z tym tu wstawionym podejrzana sprawa.

3. http://otomoto.pl/renault-scenic-1-9dci-privilege-salon-pl-C25584185.html I tu jest bardzo ciekawa sprawa, zdecydowanie najładniejszy z nich, spełnia wszystkie moje kryteria, ale martwi mnie parę niuansów, klapa tylnia jest w fatalnym stanie jakieś bąbelki na milimetr średnicy dość dużo, nie do policzenia, Ruda aż się prosi za rok do wyjścia, tak prawie wszystko Ok. i znów pytanie o naklejki, prawej przy kole antyżwirówki nie ma wcale, a te widoczne po otworzeniu tylnej klapy owszem są w tych samych miejscach co w aucie "1" ale są w kolorze nadwozia nie wiem co o tym sądzić.

podsumuwoując jeśli chodzi o mechanikę aut nie mam zastrzeżeń póki co, oczywiście w razie decyzji zaprowadzę Renie na oględziny dokładniejsze, ale jak wiadomo to są koszta nie chce wszystkich trzech w ten sposób sprawdzać, a nie mogę się zdecydować która jest najlepsza. co sądzicie o silnikach 120Km? koszt aut po targach, 1--13 800... 2.13 500 ( razem z opłatami, z tym targowanie szło o dziwo strasznie łatwo) 3. Nic nie stargowane 15 900, ale tutaj myślę że do 14 500 jest realnie. co sądzicie? a może jakieś inne opcje widzicie, z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam

Edytowane przez 0radek07

mieszek lekko dziurawy od prawej strony (częsta przypadłość?)

W moim z 2007 roku też widać w tym miejscu zmęczenie tego skaju. Jest to na zagięciu, w pobliżu szwa. To miejsce jest narażone na wzmożone przeginanie. schodzenie gumy z uchwytów jest raczej z megany II znane, jednak w sceniolu gdzie nie było to fabrycznie malowane może też występować.

te widoczne po otworzeniu tylnej klapy owszem są w tych samych miejscach co w aucie "1" ale są w kolorze nadwozia nie wiem co o tym sądzić.

Znaczy tylko jedno- były pomalowane razem z autem czyli malowane po opuszczeniu fabryki.

Ruda w tych autach też nie wychodzi tak sobie, jedynie jak warstwa cynku została uszkodzona.

Wniosek jest jeden- trzeba swój portfel trzymać daleko od tego auta.

Edytowane przez gojgien
  • +1 1

wersja silnika 1,9 120 km godna polecenia? Jako Renualt'owy laik, nie wiem które silnik diesla zakładane w tych autkach cieszą się najlepszą obiegową opinią.

Jak to jest w końcu z oznaczeniami okien, dzisiaj (przy "3") sprzedawca mówił że okno z oznaczeniem ''''3. gdy reszta miała '''''4 nic nie oznacza, jedynie że się zapodziała w magazynie, jakieś dziwne tłumaczenie, już nie wspomnę że po drugiej stronie miał okno '''''1 co mnie wprawiło w zdziwienie chyba że okna z Scenica I również pasują do II. w każdym razie przekonałem się że czerwona piękna trójeczka to szmelc i śmiało można odradzić oglądanie go i tracenie czasu :lol:

Przyglądając się dogłębnie zauważyłem ciekawą rzecz na temat "2" kierownica, jej obszycie było bardzo ładne, aż za ładne, bez żadnej faktury na jej bocznych skrajach. natomiast w "1" łatwo można zauważyć że ta faktura jest. Mam pytanie czy obszycie kierownicy w scenicach zawsze występowało z fakturą? bo jeżeli tak, świadczyło by to o obszywaniu kierownicy w "2" na nowo, a to już przy przebiegu 127 000 "wpisanym" jest bardzo podejrzane, jestem świadom tego że 10 letni diesel swoje wyjechane musi mieć i nie przejmuję się tak bardzo przebiegiem, ale każdy mankament jest podstawą do obniżenia ceny.

1.

Tak na podstawie zdjęć to bardzo "ładne" autko, zarówno karoseria i wnętrze. Szkoda tylko tej klimy (jednak automat to jest duża wygoda). Takie drobne uwagi to:

-lewarek biegów dość mocno wytarty,

-podgrzewana przednia szyba?? Nie było takiej opcji. Może być funkcja dobra widoczność z dodatkowymi grzałkami w nawiewie,

-kierownica zwykła, nie jakaś wielofunkcyjne,

Według mnie jest to egzemplarz godny zainteresowania (przynajmniej na tle prezentowanych aut). Tym bardziej, że już go oglądałeś i wiesz co w trawie poszczy. To, że naklejki wszystkie są to bardzo dobrze. Jednego nie bardzo rozumiem: była naprawa lakiernicza całego progu, a naklejki są oryginalne (tym bardziej pożółkłe)?

Co do silnika 1.9dci to lepiej zakupić bez słynnego filtru FAP. Chyba że jeździsz dużo w trasie to wielkiego problemu nie będzie.

2.

-przebieg podejrzanie niski, cena trochę wysoka jak na tą wersję wyposażenia,

-nieopłacony,

-tak jakby zderzak przód (głównie sam gril) nie był spasowany do maski (może tylko źle złożony po demontażu?)

-brak trójkątnego plastiku na ramieniu prawej wycieraczki,

-oryginalnie pewnie zwykły kaseciak TunerList był i został wymieniony na pierwszy lepszy CD, przez co sterowanie przy kierownicy nie działa z tym radiem,

-widać dość znaczne zużycie konsoli środkowej (sterowanie klimatyzacją) co porównując ze zużyciem kierownicy nijak się ma. Wniosek: 1.kierownica obszywana?, 2. wymieniona na nową?. (2. bardziej prawdopodobne), chyba że zdjęcia tak dziwnie zrobione, że nie widać zużycia.

-ta sama historia z podgrzewaną przednią szybą,

-mało zdjęć wnętrza, przez co trudno coś więcej powiedzieć.

Co do przetarć wokół slotu karty, nie spotkałem się z takim zjawiskiem. Ogólnie jakość materiału konsoli środkowej jest według mnie dość niska i takie przetarcia mogą wystąpić. Wokół przycisku START/STOP to owszem, sam tego doświadczam, ale slot karty nie. Teraz widzę, że auto jest bez Hands free, tak więc slot jest dość intensywnie używany. Również posiadam sceniola z 2003 roku i też mam drobne przetarcie z prawej strony mieszka. Trzeba się jednak liczyć, że auto z tego roku będzie posiadał pewne widoczne ślady użytkowania, wady.

Ogólnie jak piszesz, że negocjacje zbyt gładko szły, to według mnie sprzedawca ma jednak coś do ukrycia o tym aucie.

Edytowane przez damiar
  • +1 1

1. Do rozważenia. Naklejki pożółkłe pod klapą bagażnika. A te dwie charakterystyczne przy kołach są w kolorze nadwozia prawe doklejone po naprawie domniemam. Ogólnie prawy bok był robiony przez renualt, próg ponad 1 mm szpachli, trochę dół drzwi( sprzedawca tłumaczył, że robi się tzw cieniowanie aby kolor robionego progu nie wyróżniał się na tle oryginalnego koloru drzwi, {znana praktyka? czy historyjka sprzedającego?})oraz nadkole. jakaś drobna przygoda była, ale wszystkie szyby posiadają jedno oznaczenie, więc jakaś podstawa by zaufać sprzedawcy jest. "1" to chyba jedyna opcja do ewentualnego dalszego sprawdzania.

2. Wychodzi na to, że coś było kombinowane i nie ma co się w to pakować.

Dziękuję za wyczerpujące komentarze.

Zna ktoś może odpowiedz na pytanie dotyczące rodzaju obszyć kierownicy w PhI, oraz oznaczenie szyb.?( pytanie dwa posty wyżej)

Edytowane przez 0radek07

Szyby powinny być z jednego rocznika. Kierownica skórzana zazwyczaj miała wstawki perforowane, innych fabrycznych nie widziałem. zazwyczaj z skórzaną kierownica była także skórzana gałka biegów.

Edytowane przez gojgien